Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Gehaktballetjes
350 gram half-om-half gehakt
3 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen komijn
snufje kaneel
1 ei
olijfolie
35 gram paneermeel
Tomatensaus
1 eetlepel olijfolie
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (uit de pers)
125 ml Droge witte wijn
400 gram tomatenblokjes (uit blik)
1 klein blikje tomatenpuree
125 ml kippenbouillon (van een kwart tot een half blokje)
1/2 theelepel cayennepeper
80 gram doperwten (uit de diepvries is prima!)
Stappen
Gehaktballetjes
Meng het gehakt, ei, paneermeel, specerijen en wat zout en peper goed door elkaar. Laat het daarna even staan in de koelkast.
Maak kleine balletjes van het formaat van een goede golfbal en bak ze bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Tomatensaus
Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak op laag vuur nog twee minuutjes mee.
Doe het vuur hoger en voeg de wijn toe. Na een minuut doorkoken voeg je de tomatenblokjes, tomatenpuree en de kippenbouillon toe. Laat het nog 10 minuten doorkoken.
Roer de cayennepeper, de doperwten en de gehaktballetjes erdoor. Laat het nog een kleine 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus nog wat dikker wordt. Deze moet goed rond de balletjes blijven zitten.
Eet smakelijk!
Sharing is caring!
Klinkt lekker Martin, Ik doe eigenlijk nooit witte wijn in de tomatensaus. Ga ik ook eens proberen.
Twee van mijn favorieten:
Stukjes Feta- of andere schapenkaas insmeren met honing en dan omwikkelen met Seranoham. Even opwarmen in de oven.
Cocktail spiesjes maken van tros-cherry tomaatjes en mini bolletjes mozzarella ingesmeerd met groene pesto. Eventueel een blaadje verse basilicum tussen de spiesjes voor het contrast.
Goeie tips. Klinkt heerlijk…ga ik ook proberen! Tnx!
Yumm! Ik hou erg van Spaans eten, ook zeker van de albondigas. Maar ook van fritatta en eigenlijk alle tapas. 🙂 De perfecte manier van eten!
Helemaal eens en dan ook nog paella en zarzuela….heerlijk!
Tapas is sowieso het fijnste eten, helemaal in Spanje. Albondigas zijn lekker, maar ik wordt toch echt heel blij van calamaris 🙂
Ook lekker! Vooral verse dan…niet uit vriezer!
Wat een heerlijke gerechtjes. Wij maken inderdaad ook vaak tapas als er vrienden komen, of iedereen brengt wat mee. Ik maak meestal dan iets vegetarisch of gamba’s.
Klinkt gezellig! Ik hou van veel verschillende gerechtjes, zodat je kunt kiezen. Het is eigenlijk heel Nederlands om 1 soort groente te maken met aardappels en vlees. In andere culturen is het veel gebruikelijker om meer kleine gerechtjes te combineren…b.v. Nasi rames in Indonesie. Dat spreekt mij iig heel erg aan ?
Ik ben ook zo dol op tapas! Dit recept ga ik zeker doorgeven aan mijn moeder want zij maakt echt heerlijke tapas. Zelf sla ik de gehaktballetjes over want ik eet geen vlees 😉
Dan zijn deze balletjes inderdaad geen optie….maar er is nog zo veel lekkere andere tapas zonder vlees!
Dit zijn echt altijd mijn favorieten als ik tapas ga eten. Helaas heb ik weinig tijd om te koken maar zodra ik weer een eigen huisje heb, kan ik niet wachten om weer aan de slag te gaan!
Ach, als iemand anders voor je kookt is ook wel lekker!
Lekker hoor. Toch vind ik het nooit zo lekker om het zelf te maken als je het gerecht ook op de vakantiebestemming hebt geproefd.
Voor mij is het een manier om het vakantie gevoel een beetje vast te houden of terug te krijgen…ik eet het natuurlijk ook het liefst op reis, want dan heb je ook de lokale sfeer en ben je lekker op reis ?
Ik eet (en maak) graag tapas en dan zeker ook met Spaanse gehaktballetjes. Heerlijk!
Meestal heb je van die makkelijke gerechten waar je weinig ingrediënten voor nodig hebt. Deze is toch wat uitgebreider maar dan vooral bij het boodschappen doen. Heb je trouwens nog een tip voor de gehaktballen? Meestal als ik ze zelf maak en goed in elkaar druk dan gaan ze tijdens het bakken toch weer los en eindig ik met stukjes gehaktbal ivp gehaktballen. Is hier iets tegen te doen?
Ja, dat is waar. Nu kun je wel met 1 druk op de knop alles handig op je bestellijst zetten. Als je gehaktballen uit elkaar vallen kan je mischien een eitje door het gehakt doen en/of wat paneermeel of gewoon wat bloem. Het gehakt goed doorkneden en mooie stevige ballen maken scheelt ook! Snel goed aanbakken en daarna het vuur wat lager om ze te garen. Ik hoop dat het de volgende keer beter gaat!