Albondigas, Spaanse gehaktballetjes

Heerlijk als tapas
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Met enige regelmaat eten wij hapjes. Veel verschillende gerechtjes, soms eenvoudig en soms wat complexer. In Spanje noemen ze dat tapas, in India tiffin, in het Midden-Oosten mezze en in Italie antipasto. Allemaal kleine hapjes. Licht en lekker. Ik hou er erg van. Vorig jaar waren we in Spanje, Barcelona om precies te zijn. Natuurlijk zijn we bij de grote overdekte markt Boqueria geweest. Daar aten we de lekkerste albondigas, Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Natuurlijk wilde ik die thuis ook maken.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Gehaktballetjes

350 gram half-om-half gehakt
3 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel gemalen nootmuskaat
1 theelepel gemalen komijn
snufje kaneel
1 ei
olijfolie
35 gram paneermeel

Tomatensaus

1 eetlepel olijfolie
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (uit de pers)
125 ml Droge witte wijn
400 gram tomatenblokjes (uit blik)
1 klein blikje tomatenpuree
125 ml kippenbouillon (van een kwart tot een half blokje)
1/2 theelepel cayennepeper
80 gram doperwten (uit de diepvries is prima!)

Stappen

Gehaktballetjes

Meng het gehakt, ei, paneermeel, specerijen en wat zout en peper goed door elkaar. Laat het daarna even staan in de koelkast.

Maak kleine balletjes van het formaat van een goede golfbal en bak ze bruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Tomatensaus

Fruit de ui glazig in de olijfolie. Voeg de knoflook toe en bak op laag vuur nog twee minuutjes mee.

Doe het vuur hoger en voeg de wijn toe. Na een minuut doorkoken voeg je de tomatenblokjes, tomatenpuree en de kippenbouillon toe. Laat het nog 10 minuten doorkoken.

Roer de cayennepeper, de doperwten en de gehaktballetjes erdoor. Laat het nog een kleine 10 minuten zachtjes pruttelen zodat de saus nog wat dikker wordt. Deze moet goed rond de balletjes blijven zitten.

Comer sabroso
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest