Droog vs nat
Je hebt curry’s die veel saus (gravy) bevatten en wat drogere curry’s, zoals deze aloo gobi. Vaak wordt een natte curry aangeduid met de term massala in de naam van het gerecht. Denk bij voorbeeld aan Chicken tikka. Dit is geroosterde kip zonder saus. Tikka massala is dezelfde geroosterde kip, maar dan in een kruidige saus. De term masala wordt in India ook gebruikt om een kruidenmix aan te geven, bijvoorbeeld garam masala.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
1/2 bloemkool
1 ui
2 cm vers geraspte gember
1 teen knoflook
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
snufje garam masala
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 bosje verse korander
olie om in te bakken
zout naar smaak
Stappen
Snij de uien fijn en fruit ze in wat olie totdat ze glazig zijn.
Voeg de teen knoflook toe uit de knoflookpers en voeg de gember bij de ui en de knoflook. Laat dit 2 minuutjes zachtjes bakken totdat de geuren vrijkomen.
Snij de aardappel en de bloemkool fijn in respectievelijk blokjes en roosjes. Doe ze in de pan en zet het vuur laag. Dit moet gaar worden in het aanwezige vocht, zonder aan te branden.
Doe als de aardappels zachter beginnen te worden de tomatenpuree en de specerijen erbij. Roer voorzichtig door.
Zodra de aardappels gaar zijn breng je het op smaak met wat zout en een snufje garam masala.
Strooi er voor het serveren een handje fijngesneden vers korianderblad over.
Serveer met bijvoorbeeld witterijst of naanbrood. Ook lekker erbij zijn pappadums of raita. Ook de combinatie met een andere (natte) curry is natuurlijk mogelijk.
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Ik ben echt dol op curry! Als ik het woordje ‘Massala’ lees…word ik meteen blij 😉 Deze ga ik een keer proberen. Bedankt voor het recept.
Leuk! Een goede curry kan altijd! Mij kun je er wakker voor maken.
Geef me aardappel en geef me bloemkool en dat ook nog eens met heerlijke Indiase kruiden, dan ben ik om! Ik vind curry echt heerlijk maar eet voornamelijk Thaise curry… Toch bijzonder want vind de Indiase keuken eigenlijk veel lekkerder.
Oh, maar Thais is ook heel lekker! Indiase curry hoeft niet altijd heel ingewikkeld te zijn…deze is redelijk makkelijk zelf te maken.
Ik denk dat ik dit gerecht binnenkort eens thuis ga proberen, het ziet er lekker uit! Ik houd van Indiaas eten, maar ik dacht altijd dat het moeilijk (lees: voor mij onmogelijk) was om zelf Indiase gerechten te maken. Ben benieuwd!
Leuk! Indiaas is niet per definitie moeilijk hoor! Laat je niet afschrikken door de vaak grote hoeveelheid ingredienten en dan met name specerijen. Kijk eens of je een kant-en-klare spicemix (b.v. Garam masala) kunt kopen…dan ben je al een eind op weg naar een lekker indiaas gerecht.