Aloo Gobi

Een droge Indiase curry met aardappel en bloemkool
ReisverhalenWereldgerechten
Aloo gobi is een simpele droge curry op basis van aardappel (aloo) en bloemkool (gobi) en een heerlijke Indiase specerijen.  Deze curry is nu bekend in heel India en kun je ook vaak buiten India wel krijgen. Het komt oorspronkelijk uit de provincie Punjab in het noordwesten van India. Dit heerlijke vegan gerecht is ook nog eens hartstikke gezond.

Delhi

Droog vs nat

Je hebt curry’s die veel saus (gravy) bevatten en wat drogere curry’s, zoals deze aloo gobi. Vaak wordt een natte curry aangeduid met de term massala in de naam van het gerecht. Denk bij voorbeeld aan Chicken tikka. Dit is geroosterde kip zonder saus. Tikka massala is dezelfde geroosterde kip, maar dan in een kruidige saus.  De term masala wordt in India ook gebruikt om een kruidenmix aan te geven, bijvoorbeeld garam masala.



Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

3 grote aardappelen
1/2 bloemkool
1 ui
2 cm vers geraspte gember
1 teen knoflook
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel komijnpoeder
1/2 theelepel korianderpoeder
snufje garam masala
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 bosje verse korander
olie om in te bakken
zout naar smaak

Stappen

Snij de uien fijn en fruit ze in wat olie totdat ze glazig zijn.

Voeg de teen knoflook toe uit de knoflookpers en voeg de gember bij de ui en de knoflook. Laat dit 2 minuutjes zachtjes bakken totdat de geuren vrijkomen.

Snij de aardappel en de bloemkool fijn in respectievelijk blokjes en roosjes. Doe ze in de pan en zet het vuur laag. Dit moet gaar worden in het aanwezige vocht, zonder aan te branden.

Doe als de aardappels zachter beginnen te worden de tomatenpuree en de specerijen erbij. Roer voorzichtig door.

Zodra de aardappels gaar zijn breng je het op smaak met wat zout en een snufje garam masala.

Strooi er voor het serveren een handje fijngesneden vers korianderblad over.

Serveer met bijvoorbeeld witterijst of naanbrood. Ook lekker erbij zijn pappadums of raita. Ook de combinatie met een andere (natte) curry is natuurlijk mogelijk.

कृपया भोजन का आनंद लीजिये!
(kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai)
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This