Ankor Wat

Een van de acht nieuwe wereldwonderen

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik roep het tegen iedereen die het horen wil. Het tempelcomplex Ankor Wat in Cambodja hoort in de lijst van zeven nieuwe wereldwonderen. Omdat ik niet kan kiezen welke er dan uit moet, hanteer ik gewoon een lijst van acht wereldwonderen. Inclusief Ankor Wat dus! Waarom? Omdat het één van de meest bijzondere bouwwerken is dat op deze aarde te vinden is. Zo bijzonder mooi en indrukwekkend dat ik iedereen kan aanraden om daar een keer een kijkje te nemen als je toch ‘in de buurt’ bent. Vanuit Vietnam of Laos bijvoorbeeld of bezoek ook de rest van het prachtige Cambodja.

De rode ridder en de val van Ankor

Ik was vroeger een groot fan van de stripboeken van de rode ridder van tekenaar Willy Vandersteen. Het zevende deel heet De val van Ankor en speelt zich af rondom Ankor Wat. Ik was een jaar of acht en door dit album geinteresseerd in deze prachtige cultuur. Dat ik daar jaren later zelf in mocht rondlopen is voor mij heel bijzonder.

Ankor Thom, Bayon, Ta Promh

We bezochten het complex vanuit het stadje Siem Reap, waarvandaan Ankor Wat eenvoudig te bereiken is. Het is een groot complex waar je zomaar een dag of twee drie kunt ronddwalen om alle mooie tempels te ontdekken. Het begint al bij de toegangspoort…gaaf toch!

Gemotoriseerd vervoer is dan geen overbodige luxe. Wij hadden drie dagen een tuk tuk gehuurd. Je kunt dan eenvoudig van hot naar her crossen en de chauffeur laat je alle bijzondere plekjes zien, zoals de bekendere Ankor Thom, Bayon en Ta Promh. Stuk voor stuk prachtig! Mooie details als dansende apsara’s en andere reliëfs.

Banteay Srei

Iets verder weg ligt Banteay Srei, een kilometer of 35 buiten Siem Reap. Deze tempel is heel gedetailleerd bewerkt en absoluut de rit ernaartoe waard. De rit zelf is ook ontzettend mooi en leuk!

Bezoek deze magisch mooie plek en roep tegen iedereen die je tegenkomt dat er acht nieuwe wereldwonderen zijn…wie weet krijgt Ankor Wat de eer die het toekomt!

lees ook: Cambodja, de killing fields, het duistere verleden van een prachtig land.

Ben jij er al eens geweest en was jij ook zo onder de indruk?

Pin It on Pinterest

Share This