Ayam besengek, gebakken kip in een kruidige kokossaus

Ik moet je eerlijk vertellen dat ik nog nooit van dit gerecht had gehoord, ten minste, de naam dan. In Indonesische restaurants is het vaak onderdeel van een uitgebreide rijsttafel en op Java heb ik wel dergelijke kipgerechten in kokossaus gegeten, maar weet niet of dat ayam besengek is geweest. Ik realiseerde me pas hoe lekker ik dit vind in….de toko. Bij Amazing Oriental bestelde ik een broodje ayam besengek en was op slag verliefd. Ik ontdekte dat je zelfs kant en klare boemboe’s kunt kopen, maar dit wilde ik zelf kunnen maken. Het blijkt eigenlijk heel eenvoudig te zijn. 

Ayam besengek, gebakken kip in een kruidige kokossaus

Ik ben gek op dit gerecht omdat er twee van mijn favorieten ingrediënten in zit, namelijk citroengras en djeroek poeroet (limoenblad). Dat geeft het gerecht een heerlijk frisse smaak. Ik gebruikt trouwens kipdijfilet. Je begint met het maken van de boemboe.  Pof de kimiri noten in een koekenpan en vijzel ze fijn met de overige ingredienten voor de boemboe. In de boemboe zit verder onder andere ui, knoflook, komijn, koriander, een peper en natuurlijk kurkuma dat zorgt voor de knal gele kleur van het gerecht. Bak de in blokjes gesneden kip in wat olie rondom bruin en haal het uit de pan. Bak in dezelfde pan de boemboe met de stengel citroengras en de limoenblaadjes in wat olie totdat de smaken en geuren goed vrij komen. Doe de kokosmelk erbij en breng zachtjes aan de kook. Doe de kip en wat tamarinde puree erbij. Kook tot de kip gaar is en de saus wat ingedikt.

Wat eet je erbij?

Ik at het met pandanrijst en atjar ketimoen, maar je kunt het natuurlijk ook combineren met één of meerdere andere Indonesische gerechten. Probeer bijvoorbeeld ook eens  de volgende lekkere gerechten:

 

Ayam besengek, gebakken kip in een kruidige kokossaus

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Ayam besengek

330 gram kipdijfilet
1 stengel citroengras
2 blaadjes djeroek poeroet
1 blikje kokosmelk (400 ml)
1 eetlepel tamarinde pasta
Olie om in te bakken

Boemboe

2 grote uien
3 tenen knoflook
2 tl kurkuma
5 kemirinoten
2 tl korianderpoeder
1 tl komijnpoeder
1/4 tl trassi
1 rode peper
zout naar smaak

Stappen

Pof de kemirionoten in een droge koekenpan. Dit neutraliseert de licht giftige stoffen in de noten.

Vijzel alle ingredienten van de boemboe fijn.

Snij de kipdijfilet in blokjes en bak deze in een pan met wat olie rondom bruin. Het hoeft niet helemaal gaar te zijn op dit moment. Haal het uit de pan en bewaar op een bord. 

Bak de boemboe samen met de stengel citroengras en de limoenblaadjes in dezelfde pan zodat de geur en smaak goed vrij komt. 

Voeg de kokosmelk toe en breng zachtjes tegen de kook aan. Voeg de kip en de tamarinde toe en verwarm totdat de kip gaar is en de saus wat ingedikt.

Serveer met pandanrijst en atjar.

Dit recept is

Selamat makan!

Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This