Berlin, du bist wunderbar

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Vanuit voormalig Oost-Berlijn verkenden we deze stad met een beladen geschiedenis. We bezochten alle bekende bezienswaardigheden en gingen op zoek naar de beste schnitzel van Berlijn en we zagen het leven bruist in de mindere wijken, maar dat er ook veel armoede is. Verder kregen we een inkijkje hoe er met name in Oost-Berlijn hard gewerkt wordt om de stad te moderniseren. Kortom, een stad waar genoeg te zien en te beleven is.

Berlijn in aanbouw

De muur

Ons hotel stond vlak bij het deel van de Berlijnse muur dat nog overeind staat. De muur is nu een monument van hoop en vrede geworden doordat kunstenaars de ruimte hebben gekregen om de muur te versieren met tekeningen en schilderijen die vaak een positieve boodschap of een politiek statement bevatten.

Alexanderplatz

Vanaf de muur liepen we naar Alexanderplatz waar de markt in opbouw was. Hier vind je grote winkelcentra waar shoppers hun hart kunnen ophalen.

Alexanderplatz

Ook sta je vlak onder de televisietoren die zo’n beetje vanuit de hele stad is te zien.

TV toren Berlijn

Dom van Berlijn

Lopend vanaf het Alexanderplein richting de rivier de Spree zie je in de verte de Dom van Berlijn liggen, een prachtige kathedraal.

Dom van Berlijn

Hiervandaan zijn we via Unter den Linden, een brede boulevard, naar het herdenkingsmonument voor de in de tweede wereldoorlog vermoorde joden gelopen. Het monument bestaat uit 2711 betonblokken.

Joods herdenkingsmonument Berlijn

Joods herdenkingsmonument Berlijn

Als je tussen de blokken loopt snap je wat de maker hiermee heeft willen uitdrukken. De hoeveelheid golvende blokken roept een gevoel van desoriëntatie en isolement op en is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Indrukwekkend!

Brandenburger Tor/ Reichstag

De Brandenburger Tor is onze volgende bestemming. De belangrijkste poort van Berlijn aan het eind van Unter den Linden. Met stenen is de voormalige loop van de Berlijnse muur weergegeven. Toen de muur nog stond was dit de Russische sector. Van beide kanten kon er niet door de poort gelopen worden. Aan de westkant stond de muur in de weg en aan de oostkant was het niet mogelijk in verband met de grensbeveiliging. Tegenwoordig is de poort het symbool van de hereniging. Bovenop staat een beeld van een tweewielige wagen met vier paarden.

Brandenburger tor

Quadriga op Brandenburger tor

Vlakbij is ook de Reichstag, het parlementsgebouw.
Reichstag

Hiervandaan is het een leuke wandeling door een park naar de overwinningszuil. Deze staat op een groot verkeersplein waar je via tunnels van de ene naar de andere kant kunt oversteken. Als je in het midden naar boven loopt, sta je vlak onder de zuil.

Overwinningszuil Berlijn

Gedachtniskirche/Kurfurstendam

zoals je kunt lezen in mijn blog over de plaatsen in Berlijn die voorkomen in de tekst van ‘Over de muur’ van het Klein Orkest, kwamen we bij dit prachtige kerkje.

Gedachtniskirche Berlijn

Binnen zie je mooie versieringen.

Gedachtniskirche Berlijn

Op de Kurfurstendam kun je weer heerlijk eten bij kraampjes op straat. De bekende Duitse streetfood als curry wurst, reibekuchen en  flammkuchen, natuurlijk vergezeld door groot glas bier.

Potsdamerplatz

Op naar de Potsdamerplatz. Dat was nog best een flink eind lopen en eigenlijk moet ik zeggen dat dit een beetje tegenviel. Het is een groot verkeersplein. Wat het voor mij leuk maakte is dat we daar slaagden in onze zoektocht naar een echte kalfsschnitzel. Ondertussen hadden we weer behoorlijk honger gekregen en dit was voor mij dan ook de allerlekkerste (en tevens enige) Wienerschnitzel in Berlijn.

Schnitzel

Bij een zaakje met de naam Foodie moet dat toch goed zijn…en dat was het!

Foodie, Berlijn

Checkpoint Charlie

Speciaal voor de toeristen is Checkpoint Charlie weer opgebouwd. Toch wel geinig om te zien. Tegen betaling kun je met de bewakers op de foto. Gratis kun je er langs.

Checkpoint Charlie

Kreuzberg / streetart

Via de wijk Kreuzberg liepen we terug naar ons hotel. Het is een echte achterstandswijk met veel zichtbare armoede, maar waar het ook bruist door de vele culturen die hier samenleven. De creativiteit spat er vanaf om de sombere gebouwen een vrolijker aanzicht te geven. Je ziet hier prachtige staaltjes streetart.

Eigenlijk kan ik dit blog alleen maar afsluiten met de reclame die ik voor Berlijn op een rondvaartboot zag.

Berlin du bist so wunderbar

Berlin, du bist so wunderbar!
 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This