Een bliksembezoek aan Leuven

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Sinds de uitspraak van Anouk in de The Voice of Holland dat sommige kandidaten talent hebben en andere niet verder komen dan de braderie in Leuven ben ik toch wel nieuwschierig geraakt naar Leuven. Niet alleen naar de braderie natuurlijk, maar ook naar de rest van Leuven.  Belgische steden als Brugge, Antwerpen en Gent zijn altijd een feest om te bezoeken. Tijd voor een citytrip Leuven, studentenstad in de buurt van Brussel.

Naar Leuven

We deden een op-en-neertje vanuit Amsterdam. Vroeg weg en laat weer terug, tenminste dat was de bedoeling, maar daarover later meer. We hadden onderweg prachtig weer. De zon scheen uitbundig en niets kon ons tegenhouden om er een mooie stedentrip van te maken. We parkeerden even buiten het centrum bij Wetenschapspark Arenberg. Op zaterdag is dat gratis. Daarvandaan gaat elke 10 minuten een eveneens gratis pendelbus naar het centrum. Prima service van Leuven!

Leuven

Sint-Pieterskerk en het stadhuis op de Grote markt

Je stapt uit vlakbij de Sint-Pieterskerk. Dat is direct ook onze eerste bestemming. Je staat dan direct op de gote markt. Een gezellig plein met aan de ene kant de kerk en aan de andere kant het stadhuis. Een prachtig, rijk gedecoreerd gebouw.

Leuven

Leuven

Studentenstad? Nou, daar was weinig van te merken. Vakantietijd, dus alle studenten waren gevlogen. Het was bijzonder rustig in Leuven. Op de grote markt is het prima vertoeven. Lekker in de zon met een heerlijke cappuccino.

Leuven

Oude markt

Vanaf de Grote markt is het nog geen twee minuten lopen naar de oude markt. Lekker compact centrum dus. Dit is ook al zo’n mooi plein met statige oude gebouwen.

Ook hier zitten volop restaurantjes en cafe’s. Gezellig!

Stella Artois

Maar er is meer in Leuven dan oude gebouwen en statige pleinen. Leuven is de stad van Stella Artois, het bekende Belgische biermerk.

Leuven

Even buiten het centrum staan de fabrieken, de oude en de nieuwe. Vooral het gebied waar de oude fabriek staat is bijzonder. De Leuvense Vaartkom is een oude fabriekslocatie, met vervallen gebouwen en staat in schril contrast met de hyper-moderne bebouwing er omheen. Heel bijzonder.

De locatie bevat ook bijzondere kuntwerken.

De nieuwe fabriek van Stella Artois heeft overigens veel minder charme. Je kunt er wel een rondleiding doen. In verband met de tijd hebben wij dat niet gedaan.

Teruglopend naar het centrum komen we langs Klein Begijnhof. Ook hier is het uitgestorven. wel een prachtig uitzicht op de Sint-Geertrui-abdij.

Leuven

We komen langzaam weer in het oude gedeelte en lopen nog even langs de gezellige markt, waar we prachtige artisjokken zien. Dat doet me denken dat ik daar weer eens een lekker gerecht mee moet maken.

Ik hou van street art en Leuven schijnt er echt mee vol te zitten, maar deze keer was dit niet ons doel. Lopend door de stad kwamen we wel deze tegen. Grappig toch?

Leuven

Bliksembezoek

Toen we bijna weer in het centrum waren begon het te waaien, onweren en bliksemen. De hemel ging open en de regen kwam met bakken naar beneden. We waren wel enigzins voorbereid, maar de paraplu’s die we bij ons hadden voorkwamen niet dat we zeiknat werden. Even schuilen in de Sint-Pieter dan maar. Toen de regen aanhield besloten we om dan maar wat eerder dan gepland terug te rijden. Maar één ding wilden we nog bekijken en dat is Fonske, of eigenlijk Fons Sapientiae, Latijn voor Bron der Wijsheid. Dit beeld is wereldberoemd in heel Leuven en ook nog een stukje daarbuiten.

Leuven

De bron der wijsheid vertelde ons dat het verstandig was om de terugweg te aanvaarden en later zeker nog eens terug te komen in het mooie, leuke Leuven.

Ben jij wel eens in Leuven geweest? Ik ben benieuwd of je het ook zo’n leuke stad vond als ik.

 

Pin It on Pinterest

Share This