Boeda en Pest

Een gouden combi langs de Donau

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Boedapest, de hoofdstad van Hongarije ligt aan beide kanten van de Donau. Voor 1873 bestonden de delen Boeda en Pest afzonderlijk. In 1873 werden deze twee delen, samen met het derde deel Obuda, samengevoegd tot één stad, Boedapest. Tegenwoordig worden beide kanten van de Donau verbonden door een groot aantal indrukwekkende bruggen. Verder zie je overal in Boedapest veel mooie beelden. De stad is uitgegroeid tot de grootste stad van Hongarije met een lading aan historie. Wij deden een stedentrip Boedapest.

Boedapest

Parlementsgebouw

De eyecatcher langs de Donau is het witte parlementsgebouw. Vanaf de overkant van de Donau heb je een prachtig uitzicht, maar ook aan de achterkant is het een indrukwekkend gebouw.

Boedapest

Heldenplein

Op het heldenplein staat het milleniummonument. Een zuil van 45 meter hoogte met bovenop aartsengel Gabriël. Gabriël houdt een kruis en een kroon vast, de symbolen van Hongarije. Onder de zuil staan zeven ruiters, de zeven Hongaarse stamhoofden met aan het hoofd vorst Árpád, de stichter van het huidige Hongarije.

Vissersbastion

Een prachtig gebouw van witte natuursteen. Je hebt er een prachtig uitzicht. Vanaf hier loop je via een witstenen trap naar waterstad. Hier woonden vroeger voornamelijk vissers, koop- en handwerklieden.

Livemuziek.

Boedapest

Castle hill

Budai Varnegyed, ook Castle hill genoemd met o.a de Burcht van Boeda. Loop door de oude straatjes langs de prachtige gebouwen.

Boedapest

Boedapest

Maak het jezelf makkelijk en neem een gondel naar boven.

Boedapest

Sint Stefanusbasiliek en de Matthiaskerk

De twee prachtige kerken van Boedapest.

Boedapest

Boedapest

Bruggen en beelden

De Hongaren zijn over twee dingen heel serieus in hun hoofdstad. Dat zijn de 9 bruggen over de Donau en de vele mooie beelden door de hele stad. Zoals bijvoorbeeld de kettingbrug en de vrijheidsbrug.

Prachtige exemplaren van de beelden in de stad zijn Anonymus Szobor, Monument to Imre nagy (herdenkingsdag), Little Pricess en Grof Karolyi Sandor.

De zoo

Een echte stadsdierentuin met in de dierentuin een aantal historische gebouwen en een flinke verzameling dieren, zoals deze twee…

Boedapest

Boedapest

Eten

We hebben heerlijk gegeten in Boedapest, maar wat me het meest is bijgebleven zijn de deegrollen die boven een houtskoolvuurtje worden gebakken. Met lekker veel suiker en kaneel…heerlijk!

Boedapest

Boedapest is een hele leuke en betaalbare stad voor een stedentrip! Ben jij er al eens geweest?

 

Pin It on Pinterest

Share This