Sprookjesachtig Cairngorms NP

De mooiste autoroute van Schotland

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Cairngorms, een van de twee nationale parken in Schotland heeft veel moois te bieden. Prachtige natuur, leuke dorpjes, kastelen, lekker eten en Slighean Sneachda, de snow roads scenic route. Een van de mooiste autoroutes in Schotland. Twee dagen bezochten we dit prachtige gebied vanuit het dorpje Aviemore. Dit is een prima uitvalsbasis om dit uitgestrekte nationale park te ontdekken.

Slighean Sneachda

De route loopt van Grantown on Spey in het noorden van Carirngorms helemaal naar Blairgowrie in het zuiden, een kleine 145 kilometer. Onderweg zie je adembenemende uitzichten op de bergen. Zelfs in de zomermaanden heb je kans dat er op de hoogste pieken nog sneeuw ligt. Om van de uitzichten te kunnen genieten heb je wel mooi weer nodig. Wij hadden geluk met een paar stralende dagen.

Nog meer roadtripsGrantown on Spey

Blairgowrie

Ballatar

Tomintoul

Braemar

Glenshee

Queens view

Dunkeld

Loch an Eilein

Van Grantown on Spey reden we via Tomintoul, Ballatar, Braemar, Glenshee naar Blairgowrie. De weg kronkelt door het landschap en voert je langs de mooiste plekjes.

Houd je ogen goed open, want er zitten ook genoeg prachtige dieren om te spotten. Op sommige delen van de route is een snelhiedsbeperking geldig. Dit is echt nodig omdat er zomaar een hert voor je auto de weg over kan steken.

Neem je tijd en stop regelmatig, want er is genoeg te zien.

Van Blairgowrie naar Aviemore

Wij besloten om niet dezelfde weg terug te nemen naar Aviemore, maar de route via Pitlochry te kiezen. Dat was een uitstekende keuze. Al snel kwamen we in het schattige dorpje Dunkeld. 

Daar kochten we bij een vis winkel heerlijke gerookte zalm. Zelfs de koningin van Engeland had dit winkeltje al ontdekt.

Er is trouwens ook een heel mooi oud kerkje.

Onze volgende stop was bij de Queens View bij Pitlochry. Daar kwamen we niet zomaar, want onderweg reden we een verkeerde weg in en die bleek dood te lopen. Er stopte een jeep en die vroeg waar we heen moesten…in het Nederlands. Bleek het een geemigreerde Nederlander te zijn, wat toevallig. Hij wees ons de juiste weg en al snel waren we bij onze bestemming aangekomen.

Voordat we van het uitzicht gingen genieten was het eerst tijd om te picknicken met onze gerookte zalm.

Daarna toch maar eens naar het uitzicht punt om eens te kijken waarom al die mensen met een grote glimlach terug kwamen lopen. Hierdoor dus…

Dat is wat je noemt een koninklijk uitzicht. We vervolgden onze reis terug naar Aviemore. We maakten nog een laatste stop bij Loch an Eilein, in 2013 gekozen tot de picknickplaats van Schotland.

Het is inderdaad een sprookjesachtig plekje.

Wat is dit toch weer een mooi stukje Schotland. We hebben genoten van de prachtige natuur en mooie uitzichten. We aten misschien wel de beste gerookte zalm van Schotland en werden nog verliefder op Schotland.

 

Pin It on Pinterest

Share This