De killing fields in Cambodja

Het duistere verleden van een prachtig land
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Dit is het jaar nul. Vergeet alles uit het verleden. Vergeet wie je bent geweest. Dit is wat de Rode Khmer de mensen vertelde op het moment dat ze aan de macht kwam in Cambodja met als doel om van Cambodja een landbouwstaat te maken. We weten allemaal waartoe dat heeft geleid. De killing fields. Een kwart van de bevolking werd vermoord of kwam om het leven door marteling en uitputting. Bijna 2 miljoen mensen verloren door deze genocide hun leven. Dit verleden mogen we niet vergeten.

Het verleden niet vergeten

Op vakantie in Griekenland lees ik meestal thrillers, lekkere spannende boeken, page turners. Dit keer nam ik naar Rhodos ook een boek mee over de duistere geschiedenis van Cambodja. Een zwarte pyjama van Patricia McCormick. Een roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een jongen die het regime heeft overleefd. Omdat ik in Cambodja ben geweest leek het me interessant om eens het verhaal te lezen van iemand die dit van dichtbij heeft meegemaakt.

Een zwarte pyjama

Is een indrukwekkend verhaal over een jongen die gedwongen wordt om onder het regime van de Rode Khmer te leven. Iedereen moet dezelfde zwarte kleding aan zodat er geen verschillen meer zijn, iedereen is hetzelfde. Met gruwelijke details wordt een realistisch beeld gegeven van hoe zwaar en onmenselijk dit leven geweest is. De hoofdpersoon leert om mee te buigen als het gras om te overleven. Hij ziet constant mensen om zich heen verdwijnen en weet daar zelf aan te ontkomen. Hij ziet dat goede mensen slecht worden om te overleven, maar ook dat er in het grote kwaad lichtpuntjes van goed zijn. Vierentwintig uur per dag wordt er gewerkt op de rijstvelden, de steden zijn op bevel van de Rode Khmer leeggestroomd en eten is er bijna niet. Kinderen specialiseren zich in het vangen van insecten en kikkers om te eten. Een indrukwekkend verhaal dat me weer terugbracht bij ons bezoek aan de killingfields In Cambodja.

De killing fields

Als je in Cambodja bent, moet je zeker een bezoek brengen aan Choeung Ek ookwel de killing fields en Tuol Sleng. Tuol Sleng is de plaats waar mensen werden gemarteld voordat ze vermoord werden op de killing fields. Ik vond het zeer indrukwekkend om te zien. Rauw! Tuol Sleng is van buiten een gewoon schoolgebouw. Binnen word je geconfronteerd met grote foto’s van mensen die er gemarteld en vermoord zijn. In de stenen vloeren zie je nog de bloedvlekken zitten waar het bloed in het steen is getrokken. Kippenvel!

Tuol Sleng

De killing fields zelf zijn eigenlijk heel vredig. Een groen en glooiend landschap. Dit beeld wordt echter ruw verstoord door de borden die aangeven hoeveel mensen er op bepaalde plekken in een massagraf zijn beland. In het monument zijn echte schedels van slachtoffers zichtbaar. Ook hier kippenvel!

Toen de Rode Khmer verslagen was trokken ze hun zwarte kleding uit en meldden zich als slachtoffer bij de vluchtelingenkampen. Nog lang niet alle daders zijn vervolgd. In Cambodja wonen en leven daders en slachtoffers gewoon nog samen.

Ontkenning

We zaten in een bus in de buurt van Battambang toen er in de bus een film werd getoond over de genocide. Een oudere man draaide zich om en vertelde ons dat we niet alles moesten geloven en dat het veel minder erg was dan er wordt verteld. Ongelovig keken we elkaar aan en we realiseerden ons dat het inderdaad waar is dat mensen van beide kanten nu de samenleving vormen. Dit lijkt me voor alle mensen die het hebben overleefd onmenselijk zwaar. Met een heel onwerkelijk gevoel stapten we uit de bus op onze bestemming.

Vogelspinnen en andere insecten

In Cambodja staan nog steeds vogelspinnen en insecten op het menu. Dit is een overblijfsel uit de tijd dat er weinig tot geen ander eten beschikbaar was. Ik heb me er niet aan gewaagd, maar op de markt wordt dit nog gewoon verkocht.

Cambodja is een prachtig land met een geweldige cultuur, denk aan Ankor Wat, maar ook met een duister verleden. Juist door deze kant van Cambodja niet te negeren helpt om de herinnering aan de genocide levend te houden. Vergeten is geen optie!

Pin It on Pinterest

Share This