Chinees geroosterd buikspek

Lekker krokant!

Als ik aan China denk dan denk ik aan prachtige cultuur, overweldigende natuur en natuurlijk het eten. In dit geval geroosterd buikspek. Ik ben twee keer met de rugzak door China getrokken. De eerste keer in het zuiden van Chengdu via Kunming, Kanton naar Hong Kong. De tweede keer in het noorden van Beijing via Datong en Xi’an naar Chengdu, met een uitstap naar Tibet. Het verschil tussen het noorden en het zuiden is groot.

Noord vs Zuid

Het zuiden is groen en vochtig. Daar zijn dan ook veel verse groenten en vers fruit te krijgen. Het eten in Kanton is hemels en hier komt natuurlijk ook het Kantonese eten dat bij ons bekend is vandaan. Daar heb ik het lekkerste geroosterd buikspek gegeten tijdens mijn reizen. Het noorden is droog en schraal en daar is het eten vaak vet met weinig groenten en fruit. Het vette eten helpt natuurlijk om bestand te zijn tegen de kou in het noorden.

De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het aller vetste gerecht dat ik in China heb gegeten in Chengdu was. Ik heb in mijn reisdagboek het recept opgeschreven. “Gefrituurde reuzel in botersaus”, nou dan weet je het wel…vet, vetter, vetst!

Toch heb ik er ook bijzonder lekkere dingen gegeten als Peking eend in Beijing (de lekkerste ooit), Kip Hainan, duizend en één soorten dumplings, gestoomde broodjes en geroosterd buikspek.

Dat laatste maak ik thuis met enige regelmaat. De combinatie van het zachte, sappige vlees met de krokante knapperige korst,…het water loopt me nu alweer in de mond. Dit is het recept zoals ik het maak.Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

500 gram buikspek
1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
2 eetlepels honing
grof zeezout
1/2 kopje lichte sojasaus

Stappen

Meng de sojasaus met het vijfkruidenpoeder en de honing

Snij het vel van twee kanten tot aan het vlees in zodat er vierkantjes ontstaan. Dep het vlees goed droog met keukenpapier.

Doe de marinade in een bakje en leg het buikspek met de vleeskant er in. Zorg dat al het vlees in de marinade ligt. De bovenkant, het vel, moet droog blijven. Laat dit een aantal uur in de koeling marineren.

Haal het buikspek uit de koelkast en dep de bovenkant nog een keer goed droog.. Maal over het vel flink wat zeezout.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Leg het buikspek op een rooster boven een ovenschaal. Doe de overgebleven marinade en een glas water in de ovenschaal. en zet het in de oven. Laat dit ongeveer 60 minuten staan. Mocht het te donker worden, draai dan de oven wat lager. Vul het water in de ovenschaal eventueel bij indien het opdroogd.

Voor het allerlekkerste knapperige korstje zet ik het het buikspek nog een paar minuten onder de hete grill. Het vel gaat nu belletjes vertonen. Laat het niet te donker worden.

Bestel alvast nieuw buikspek, ik weet zeker dat je dit snel weer wilt eten!

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This