Chinese krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

Tijdens onze rondreis door Myanmar bezochten we ook de heilige berg Kyaikto om bovenop de berg de beroemde gouden rots te bezoeken die balanceert op het het randje van de afgrond en alleen door een haar van Boeddha op z’n plek wordt gehouden. De trip er naartoe was een boeiende en uitdagende, maar ook één met een heerlijke verrassing.

Golden rock

We belandden namelijk in een heel klein restaurantje waar we heerlijk hebben gegeten, onder andere een heerlijk gerecht met varkensvlees in een sinaasappelsaus. Simpel, maar super lekker! Ik gebruikte kip in plaats van varkensvlees, maar het resultaat was er niet minder om. Het was smullen!

Krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

Deze lekkere maaltijd gaf ons weer de energie om verder de berg op te klimmen met een bijzonder uitzicht op de golden rock.

Krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

Dit gerecht en onze belevenissen onderweg naar dit bijzondere fenomeen zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven. Voor mij is dit dus een gerecht met een gouden randje.

Chinese krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

De krokante kipstukjes in een zoete en sticky saus doet het een beetje denken aan de klassieker bij de afhaalchinees, koe loe yuk (varkensvlees) of koe loe kai (kip). Ook dat is vlees of kip in een deegjasje met een plakkerige zoet-zure saus.  In het westen is het deegjasje nogal dik en dat wijkt af van de originele Chinese versie, waar het deeglaagje dunner is. Ik heb het originele recept aangehouden, met een dun deeglaagje dus. Ik heb het recept glutenvrij gehouden door gebruik te maken van glutenvrij meel en glutenvrije sojasaus.

Krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

Wat eet je erbij?

Ik at er basmatirijst bij en dat is een prima combinatie. Dit gerecht bevat niet zoveel groente, dus zou ik er ook een lekker groentegerecht bij serveren, zoals bijvoorbeeld gestoomde paksoi met oestersaus of gegrilde baby paksoi. Daarmee heb je echt een heerlijk maaltijd.

Chinese krokant gebakken kip in sinaasappelsaus

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Krokante kip

300 gram kipdijfilet
1 tl rijstazijn
1 tl sojasaus (glutenvrij)
30 gram bloem (glutenvrij)
1 eiwit
peper en zout
olie om in te bakken

Voor de saus

2 tenen knoflook
1 el honing
2 tl sojasaus (glutenvrij)
1 tl rijstazijn
2 volle eetlepels marmelade
1,5 dl groentebouilon
1/2 tl maizena
1 el water

Stappen

Snij de kip in blokjes en meng deze met het eiwit, sojasaus, rijstazijn. Voeg hier de bloem bij en meng alles goed.

Verhit de olie in een pan en bak de kip rondom bruin. Haal het daarna uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Doe eventueel wat extra olie in de pan en fruit de fijngesneden knoflook glazig. Meng de overige ingredienten voor de saus door elkaar en voeg deze bij de knoflook. Laat deze een minuut of 3 meekoken totdat het lekker gaat borrelen. 

Maak een papje van de maizena en het water en voeg deze bij de saus. Goed doorroeren totdat de suas wat dikker wordt. 

Voeg de kip toe en zorg dat deze rondom met de saus is bedekt.

Laat het nog even op een laag vuurtje doorverwarmen en serveer het daarna gegarneerd met ringetjes lenteui en wat geroosterd sesamzaad.

Dit recept is

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This