Chinese mapo tofu

Lekker pittig uit Sichuan
               
ReisverhalenWereldgerechten

Twee keer ben ik door China gereisd. De eerste keer in 2002 begon de reis in Chengdu en was het einddoel Hongkong. De tweede keer in 2006 begon de reis in Beijing en was Chengdu juist het einddoel. Het waren beide fantastische reizen, maar qua eten was het een wereld van verschil. Het zuiden van China is een stuk natter dan het droge noorden. Er is dus ook veel meer vers fruit en verse groenten beschikbaar en dat merk je in de gerechten. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan. De grond in Sichuan is vruchtbaar en deze provincie staat dan ook bekend om het lekkere eten en vooral ook het pittige eten.

China

Het gerecht mapo tofu komt uit deze mooie provincie. Het schijnt dat het gerecht vernoemd is naar een oudere vrouw met een vegetarisch restaurantje. De vrouw had nogal een pokdalig gezicht. Toen de gasten vroegen of ze er niet wat vlees doorheen kon doen werd het gerecht nog populairder en de gasten verzonnen de naam van het gerecht mapo tofu. MaPo is een samentrekking van de woorden Mazi en Popo, de Chinese woorden voor pokdalig en oudere vrouw. Tofu van de pokdalige oudere vrouw dus. Het recept voor dit zeer smakelijke gerecht bevat naast tofu en gehakt ook wat minder bekende ingrediënten.

Szechuanpeper

Het gerecht bevat szechuanpeper, een onmisbaar ingredient voor vele gerechten uit Sichuan. Het zijn de schilletjes van de vruchtjes van een citrusachtige plant. Deze zijn niet heel pittig, maar geven wel een aparte tintelende sensatie in je mond alsof je verdoofd bent. Niet teveel van gebruiken dus, maar zoals gezegd, onmisbaar in gerechten uit Sichuan.

Doubanjiang

Het is even zoeken, maar een goede toko heeft dit zeker. Het is een wat zoutige, pittige gefermenteerde bonenpasta en geeft heel veel smaak aan dit gerecht. Volgens de Engelstalige Wikipedia wordt dit door de mensen uit Sichuan “the soul of Sichuan cuisine” genoemd. Niet weglaten dus.

Gefermenteerde zwartebonen

Nog zo’n smaakmaker. Het zijn sojabonen die worden gezouten om daarna te fermenteren. Niet te veel van toevoegen, want ze zijn erg zout.

Tofu

Tofu is in verschillende varianten verkrijgbaar, varierend in stevigheid. Zo heb je firm (stevig), medium en soft (zacht). De zachtste variant kun je ook vinden onder de naam Silken Tofu, deze is zijdezacht. De stevigheid wordt bepaald door het persen tijdens het proces om de tofu te maken. Hoe langer geperst, hoe steviger de tofu. Stevige tofu kun je goed gebruiken in roerbak gerechten, maar in een gerecht als map tofu kun je ook prima silken tofu gebruiken.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

450 gram tofu
100 gram rundergehakt
1/2 eetlepel sesamolie
1 eetlepel doubanjiang
1/2 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen, fijn gesneden
1 eetlepel rode pepervlokken
1/2 eetlepel Szechuanpeper, gemalen tot een poeder
1 eetlepel lichte sojasaus
400 ml kippenbouillon
4 lente-ui
2 tenen knoflook, fijn gesneden
2 cm gember, fijn gesneden
2,5 eetlepel water
1 eetlepel maizena
Olie om in te bakken
Zout naar smaak

Stappen

Doe wat olie in een hete pan of wok en bak daar het gehakt in rul. Breng op smaak met eens nufje zout en de sesamolie. Haal het uit de pan zodra het gehakt krokant en lichtbruin is. Bewaar tot later.

Snij de tofu in blokjes en doe deze een minuut in kokend water met wederom een snufje zout. Haal het daarna uit het water en laat uitlekken.

Doe het vuur laag en bak de doubanjiang pasta een minuutje zodat de smaak en geur goed vrij komt. Voeg dan het wit van 2 lente-uien, knoflook, gember en zwarte bonen toe.  Bak dit nog een minuutje en voeg dan de rode pepervlokken toe.

Voeg de bouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg zodra het kookt de tofu, sojasaus en het gehakt toe. Laat dit een minuut of 8 lekker pruttelen op een laag vuurtje en doe dan het groen van 4 lente-uien toe.

Maak nu een papje van de maizena en het water en voeg dit geleidelijk toe. Breng indien nodig (proeven dus) op smaak met wat zout.

Die het gerecht in een schaal en maak het af met van Szechuanpeper en nog wat lente-ui.

Serveer direct met bijvoorbeeld wat witte rijst.

请享用 Qǐng xiǎngyòng Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This