Chios, Griekenland

Een eiland met twee gezichten

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Chios is één van de Noord-Egeïsche eilanden van Griekenland en ligt vlak bij Turkije. Wij zaten in Karfas, bij een heel mooi strand. Karfas zelf heeft ook veel tavernes en is een gezellig stadje.

Chios staat bekend om de productie van mastiek, het hars van de mastiekboom. Vroeger werd dit gebruikt als basis van bijvoorbeeld vernis, nu zie je nog wel vaak voedingsproducten zoals gebak en snoep met mastiek. Ik vond de smaak nogal apart. Op het eiland vind je nog een aantal traditionele mastiekdorpen, zoals het mooie Pyrgi. Ik zal je verder niet vermoeien met allerlei geografische gegevens over het eiland, maar ik kan je wel zeggen dat het een bijzonder eiland is met twee gezichten.Twee gezichten

Er is een groot verschil tussen het noorden en het zuiden van het eiland. Het zuiden is vlakker en groener. Hier groeien dan ook de mastiekbomen. Het noorden is heel erg rotsachtig en bergachtig, je ziet er veel geiten in de heuvels rondscharrelen. Het is leuk om met een auto het eiland te ontdekken, juist door de grote verschillen. Onderweg kun je leuke dorpjes bezoeken. Ik vond Pyrgi en Mesta twee hele leuke dorpjes. In Pyrgi zie je overal geometrische motieven op de huizen, bijzonder om te zien.

Fox

Ons hotel zat een stuk heuvel op en we moesten dan ook aardig op en neer pendelen naar het centrum van Karfas om naar het strand te gaan of om wat te eten. De eerste keer werden we vergezeld van een hond die heel gezellig met ons mee liep…dat is leuk. Toen we beneden aangekomen waren en we wel toe waren aan een lekkere frappé, gingen we zitten bij de eerste de beste gezellige taverne. Het hondje twijfelde niet e­n liep met ons mee naar binnen. We verontschuldigden ons bij de eigenaar en zeiden dat hij niet bij ons hoorde. De eigenaar moest hard lachen…”nee dat weet ik, want dit is Fox…die komt hier altijd”. Fox bleekt nogal een beroemdheid te zijn in het dorp. Het was ook een heel vriendelijk beest.

Lokale dame

Lokale dame

Aanlooppoezen

Bij het hotel hadden we weer een gezellige aanloop van poezen, Puskas, De Rode Meneer, Pluizewuis en nog een waarvan we de naam zijn vergeten. Naam? Ja we geven ze altijd namen…noem het een tik van ons. Zoals ik al in een eerder blog beschreef rennen we dan altijd naar de dichtstbijzijnde supermarkt om kattenvoer te kopen. Het werd dan ook een gezellige bende met veel blije poezen. Op weg naar het strand liepen we altijd voorbij een heel schattig huisje met een gezellige wat oudere dame die ons altijd vriendelijk gedag zwaaide als we langsliepen. Op een dag liep een van onze aanlooppoezen bij onze buurvrouw naar binnen. Ze zag ons kijken en vroeg ons om in de tuin te komen. Daar zagen we nog meer bekende aanlooppoezen. Ze hoorden bij de buurvrouw en kwamen bij ons gewoon nog even een extra snackie halen…haha..slimmerds.

Onze griekse buurvrouw

Onze griekse buurvrouw

 

Chios is een heel divers eiland waar veel te zien en te ontdekken is. In de twee weken dat wij er waren hebben we lang niet alles kunnen zien. Ooit gaan we nog een keer terug om de rest te ontdekken en nog veel meer te genieten van het mooie Chios.

Lees ook de andere blogs over Griekenland en kijk eens bij de wereldgerechten voor Griekse recepten.

Pin It on Pinterest

Share This