Chennai is de huidige naam voor het Indiase Madras. Ik heb een band met deze stad. Niet dat het perse een #1 stedentripbestemming is, maar toch heb ik er een band mee. Het was mijn eerste ervaring met India, de start van een reis van drie weken door het prachtige zuiden van India. Bovendien werk ik voor een Indiaas bedrijf in Nederland met als thuisbasis Chennai. Tsja, dan wordt het ook wel eens tijd voor een recept uit die hoek van India. Curry Madras is één van de bekendste Indiase gerechten en als echte curryfan ben ik hier echt gek op.
Chennai / Madras
Omdat we door omstandigheden de eerste dagen zonder onze bagage moesten doen hebben we eigenlijk weinig gezien en gedaan in Chennai zelf. We waren druk bezig met zorgen dat we onze bagage terugkregen. Uiteindelijk is dat helemaal goed gekomen en kon onze reis echt beginnen. Eerste bestemming was het leuke kleurrijke mamallapuram. Wel ontdekten wel het heerlijke eten in India, want ook zonder bagage moet de innerlijke mens toch een beetje verwend worden…of misschien wel juist dan! Tijdens alle reizen die ik door India heb gemaakt hebben wel een keer curry Madras gegeten en ook bij de Indiase restaurant in Nederland is het een vaste waarde op de menukaart. Nooit, maar dan ook nooit was het ergens hetzelfde. Er zal wel gebruikt gemaakt worden van oude familierecepten. Eén overeenkomst was er wel, het is altijd lekker. Nog meer redenen nodig om je bezoek aan India niet langer uit te stellen?
TIP: koop hele specerijen zoals bijvoorbeeld korianderzaad en komijnzaad en gebruik een electrische koffiemolen om er poeder van te maken. Ik maak meestal wat meer dan nodig voor een recept en bewaar de rest in afsluitbare glazen potjes. Op die manier maak ik ook een voorraad garam masala. De ingedienten zijn:
1 eetlepel korianderzaad
1 eetlepel komijnzaad
1 eetlepel zwarte peper
1 eetlepel kardamomzaad
1 muskaatnoot
1 theelepel kruidnagelen
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel gemberpoeder
Eigenlijk horen er natuurlijk verse curryblaadjes in, maar die zijn in Nederland bijna niet te krijgen. De gedroogde variant koop je gewoon bij de toko. Als je dan toch bij de toko bent kun je relatief goedkoop je specerijen inslaan. Grotere hoeveelheden voor minder geld dan in de reguliere supermarkt.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Stappen
Doe de olie in een pan en voeg het komijnzaad (heel en de gedroogde rode chilipepers toe. Voeg de knoflook, gember, groene chilipeper en gedroogde curryblaadjes toe zodra het komijnzaad zijn geur gaat afgeven. Snipper de ui en voeg deze toe. Snij de tomaat in blokjes en voeg deze toe. Meng het korianderpoeder, garam masala, zwarte peper, venkelpoeder en wat zout goed door elkaar. laat dit mengsel 2 minuten mee bakken. Snij de kip in blokjes en deze met de yoghurt toe. Roer alles goed door en laat het met de deksel op de pan op zacht vuur sudderen totdat de kip gaar is. Als het te vochtig is, haal dan de deksel van de pan. Voeg op het laatst de verse koriander toe en roer nog een keer goed door. Serveer dit bijvoorbeeld met witte rijst en garneer met nog wat korianderblaadjes.Sharing is caring!