Daging smoor

Heerlijk Indonesisch gestoofd rundvlees uit de slowcooker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Wat is er lekkerder dan heerlijk langzaam gestoofd rundvlees, zeker als het ook nog eens lekker gekruid is, zoals dit Indonesische gerecht daging smoor. Ik maakte het deze keer met de slowcooker, maar op een laag pitje op het gasfornuis kan natuurlijk ook. Het vlees moet uit elkaar vallen als je er met je vork in prikt. Eigenlijk is het een vrij eenvoudig recept met weinig ingredienten, je moet alleen wel geduld hebben voor het beste resultaat. Dat kan best lastig zijn als je hele huis Indonesisch gaat ruiken. Wellicht is het een goed idee om een dubbele portie te maken (en in te vriezen) zodat je de volgende keer lekker snel klaar bent.

Indonesie

Er zit lekker wat zoete ketjap en nootmuskaat in.  Heerlijk met witte rijst en natuurlijk nog wat andere lekkere Indonesische bijgerechten, zoals perkedel ketang kornet, sate ayam of tumis kankung. natuurlijk mag ook de homemade seroendeng niet ontbreken.

Perkedel kentang kornet

Dat wordt weer genieten!

Ook lekker!





Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

800 gram runder stoofvlees
2 grote uien
3 tenen knoflook
2 theelepels verse nootmuskaat
3 kruidnagels
2 theelepels sambal oelek
75 milliliter ketjap manis
1,5 eetlepel tamarinde pasta
2 salam blaadjes (Indonesische laurier)
200 milliliter water
Olie om in te bakken
eventueel wat zout



Stappen

Snij het vlees in grove stukken en marineer het vlees minstens 2 uur met de tamarinde en een klein scheutje ketjap manis. Zet het zolang in de koelkast. Haal het ruim voordat je begint weer uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Maak een pasta (boemboe) van 1 ui, knoflook, kruidnagels, nootmuskaat en de sambal. Ik deed het in een vijzel, maar met een keukenmachine of staafmixer kan ook prima.

Snij de laatste ui fijn en fruit deze in wat olie.

Voeg het gemarineerde vlees (zonder de marinade) toe en schroei dit rondom dicht. Voeg nu ook de marinade toe en bak alles nog even goed door.

Doe het vlees in de slowcooker en doe er de ketjap, 200 milliliter water en de salamblaadjes bij. Zet de slowcooker op de hoogste stand en laat het vlees in een paar uur gaar worden met de deksel op de pan. Wel af en toe even kijken of het niet te droog wordt. Doe er dan nog een scheutje water bij.

Breng eventueel op smaak met wat zout. 

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere inspiratie!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest