Dal bhat

Heerlijke linzencurry met rijst uit Nepal

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Nepal is een prachtig land. Ik vind de Himalaya altijd indrukwekkend. De hoge toppen maken je als mens heel nederig. De omstandigheden zijn er soms best moeilijk om te wonen en te leven en het is dan ook indrukwekkend om te zien en te ervaren hoe vriendelijk de mensen in Nepal zijn. Met weinig maken ze de heerlijkste gerechten. Het nationale gerecht van Nepal is dal bhat, een heerlijke vegetarische linzencurry bordevol smaak! Simpel om zelf thuis te maken.

Op reis in Nepal

Het is alweer jaren geleden dat ik samen met Jolanda in Nepal was. Het was onze eerste verre reis samen nadat we elkaar op een reis door Kenia en Tanzania hadden ontmoet. Nog datzelfde jaar boekten we een groepsreis door Nepal. In de omgeving van Pokhara kun je prachtig wandelen. De zonsopkomt op de toppen van de Himalaya doet het lijken of ze van goud zijn.

Kathmandu, Patan en Bhaktapur zijn de drie koningssteden van Nepal. Je waant je hier in een groot openluchtmuseum.

Naast dat we het een prachtig land vonden leerden we er ook dat we niet gemaakt zijn voor groepsreizen. We houden erg van flexibiliteit en passen niet in een strak dagprogramma. We kozen dus ook regelmatig ons eigen pad. Ook zochten we zelf de restaurants uit waar we gingen eten en dat was echt super. Niet de restaurants waar veel toeristen komen, maar waar juist de lokale bevolking gaat eten.

Het eten

Nepalees lijkt veel op Indiaas en dat betekent dat het goed gekruid is, niet perse heel pittig hoor! Zoals momo’s, dit zijn gevulde deeghapjes, gestoomd of gebakken. Ieder restaurant heeft zijn eigen vulling. Zowel met vlees als vegetarisch. Ik was er zo gek op dat ik ze soms zelfs bij het ontbijt nam. Later hebben we zelfs één van onze poezen naar deze deeghapjes genoemd. Het recept voor momo’s hou je tegoed, vandaag het recept voor dal bhat. Dit is een heerlijk gekruide linzencurry met rijst.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 blikje linzen (ongevreer 350 gram)
2 wortels
2 uien
2 tenen knoflook
1 blik gepelde tomaten
2 cm verse gember
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
1 theelepel currypoeder
chilipoeder (naar smaak)
2 kopjes rijst
1 handje verse korander
limoenpartjes
peper/zout

Stappen

Kook de rijst volgens de instructies gaar.

Snipper de ui en de knoflook en bak het op laag vuur glazig. Snij de wortel in dunne plakjes en bak deze mee.

Voeg de specerijen (kurkuma, koriander, komijn, curry en eventueel chili) toe en bak deze kort mee totdat ze hun heerlijke geur goed afgeven.

Schil en snij de gember heel fijn en doe deze samen met het de inhoud van het blik gepelde tomaten in de pan.

Laat dit lekker pruttelen totdat de wortel beetgaar is. Als het te droog wordt voeg je een beetje water toe.

Laat de linzen uitlekken en spoel ze eventueel af. Voeg ze toe aan de pan en laat ze een paar minuten doorwarmen. Niet te lang, want ze zijn al gaar.

Breng op smaak met peper en zout en serveer samen met de rijst.

Geef er een partje limoen bij en strooi er wat korianderblad overheen.

स्वादिष्ट खाए
Svādiṣṭa khā’ē
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This