Dan Dan Mian

Een pittig Chinees noedelgerecht uit Sichuan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Zet mij in een toko en ik ben de gelukkigste mens ter wereld. In Amsterdam ga ik regelmatig naar Amazing Oriental en regelmatig verdwaal ik daar…in mezelf eigenlijk. Nu weet ik van mezelf dat ik nooit met honger boodschappen moet doen want dan kom ik thuis met tassen vol eten waarmee je een beetje horrorwinter makkelijk kunt doorkomen. Ik ga dus eerst altijd een broodje eten bij het restaurantje bij de toko. Voor 3 a 4 euro heb je een supervers broodje met rendang, pom, kousenband met garnalen of zoutvlees, kip kong po, sar chui, te veel om op te noemen en allemaal even lekker.

Zuid-China

Ik was deze keer op een missie. Naast het aanvullen van de standaard voorraad was ik ook opzoek naar de ingredienten voor Dan Dan Mian, pittige Chinese noedels uit Sichuan. Een aantal ingredienten had ik al, maar de ingelegde mosterdkool, shaoxing rijstwijn en paksoi ontbrak nog. Nadat ik de standaard voorraad weer op pijl had gebracht met verse limoenblaadjes, vissaus, mirin, donkere soyasaus, citroengras, tamarindepasta en nog wat zaken, was het karretje al aardig vol. Ik ging op zoek naar de ingelegde mosterd kool. Er ging een wereld voor me open. Er bleek een heel vak te zijn met Chinese gefermenteerde groenten. Ik ben gek op Kimchi, dus dit geeft weer heel veel mogelijkheden. Niet aleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Ik vond de ingelegde mosterdkool en ga de rest zeker een andere keer eens proberen.

Zuid-China

Dan dan mian wordt gegeten met tarwenoedels, van die witte weetjewel. Nu ben ik gek op udon noodles, vooral die lekkere dikke, maar ik heb totnutoe eigenlijk alleen de gedroogde wat dunnere variant gebruikt. Ze lagen ook al in het karretje toen ik nog een door mij onontdekte vriezer ontdekte. Door de glazenruit zag ik al snel dat dit mijn dag zou worden. Er lagen diepgevroren sanuki udon noedels…je raadt het al, van die hele lekkere dikke. Toen wist ik het, deze dan dan mian wordt top!

 


Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Sanuki udon noedels
Het groene blad van paksoi
Lenteui (optioneel)
Pinda’s (optioneel)

Gehakt
250 gram varkensgehakt
2 theelepels hoisinsaus
2 theelepels shoaxing rijstwijn
1 theelepel donkere sojasaus
1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
2 zakjes gefermenteerde mosterdkool

Saus
2 eetlepels tahin
3 eetlepels sojasaus
1/2 eetlepel suiker
1/4 theelepel vijfkruidenpoeder
1/2 theelepel sichianpeperpoeder
2 eetlepels chiliolie
2 tenen knoflook

Stappen

Zet een pan met water en wat zout op het vuur.

Begin met het maken van de saus. Heb je hele Sechuan peperkorrels, rooster ze dan eerst en maal ze tot poeder in een vijzel. Knijp twee tenen knoflook in een kommetje en voeg de overige ingredienten er aan toe. Voeg een scheutje heet water toe om het wat dunner te maken.

Bak nu het gehakt rul in wat olie. Voeg de hoisinsaus, shaoxing rijstwijn , donkere sojasaus en het vrijfkruidenpoeder toe en bak totdat het weer droog is. Bewaar het gehakt mengsel in een kom.

Bak de ingelegde mosterdkool een paar minuutjes in wat olie.

Voeg de noedels toe aan de pan met kokend water. Let op, ze zijn in 2 a 3 minuten gaar.

Blancheer de paksoi een half minuutje in wat heet water.

Nu begint het opbouwen van het gerecht. Doe wat van de saus in een grote kom en plaats daar een portie noedels bovenop. Daarop gaat de paksoi en dan een paar scheppen van het gehakt mengsel en de mosterdkool. Maak het af met nog wat chili-olie als je durft.

Ik gebruikte een chili-olie met pinda’s en was in al mijn enthousiasme de lente uien vergeten bij de toko. Het smaakte er niet minder om.

 

 

 

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This