Kom uit je grot en hang in een klooster

Datong, China

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Vaak zie ik mensen routeschema’s voor China posten en elke keer valt het me op dat Datong in het noord-westen van China daar niet in is opgenomen. Dat is zonde, want het is zeer de moeite waard om er een (naar Chinese begrippen kleine) omrit voor te maken. Datong ligt in de provincie Shanxi en is eenvoudig met de trein bereikbaar vanaf Beijing, een rit van ongeveer 5 a 6 uur. Vlakbij Datong liggen de Yungang grotten met veel Boeddhistische beelden en iets verder vind je het hangende klooster Xuankong Si. Twee fantastische bezienswaardigheden die je niet mag missen. Bovendien ligt Datong ook nog eens in de buurt van twee andere prachtige bestemmingen, Wutai Shan en het bekendere Pingyao.

Datong en omgeving

De omgeving van Datong is ruig en droog. Het stadje zelf is stoffig en eigenlijk nauwelijks het bezoek waard, maar wel een goede uitvalsbasis voor de echte bezienswaardigheden die net buiten Datong liggen. De grotten van Yungang en het hangende klooster Xuankong Si. Deze maken je bezoek echt meer dan de moeite waard. Wij regelden een taxi die ons naar beide bestemmingen bracht. Wel even goed afspreken hoeveel tijd je per locatie wilt hebben. Wij waren ongeveer 2 uur bij de grotten en 1,5 uur bij het hangende klooster.

Grotten van Yungang

De grotten bevinden zich het dichtst bij Datong en in totaal is het grottencomplex van 252 grotten ruim een kilometer lang. Deze Boeddhistische kunstuitingen dateren uit de 5e en 6e eeuw. Het complex staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Tienduizenden beelden van verschillende afmetingen, van enkele centimeters tot tientallen meters. Sommige al zichtbaar van buitenaf, maar soms moet je ook de makkelijk toegangkelijke grotten in. Het schijnt dat de beelden in het totale complex in 60 jaar gerealiseerd zijn…daar is menig bijtel aan versleten. Ik vond het bovendien erg indrukwekkend om te zien dat zulke oude beelden met zo veel detail na eeuwen nog zo goed bewaard zijn gebleven.

"<yoastmark

Hangende klooster

Op ongeveer een uur rijden van Datong vind je het hangende klooster Xuankong Si. Voor een bezoek aan dit klooster is het goed om je te realiseren dat het klooster tegen een steile wand is gebouwd en op zo’n 75 meter hoogte hangt….minder geschikt voor mensen met hoogtevrees dus. Het klooster lijkt met superlijm tegen de rotswand geplakt. Niets is minder waar. Door een ingenieuze bouwmethode steunt het klooster met palen op de rotsen er onder. Stukje kwaliteitsbouw, want het klooster hangt er al ruim 1400 jaar en is nog in zeer goede staat.

Twee geweldige bezienswaardigheden die wat mij betreft de omrit meer dan rechtvaardigen!

Pin It on Pinterest

Share This