De Boeddha’s van Bangkok

Een onbetaalbare ervaring

Afgelopen december vlogen we via Bangkok naar Myanmar. Gelukkig hadden we ook een paar dagen in Bangkok gepland. Daar hebben we goed gebruik van gemaakt. We hebben ons laten verrassen en overrompelen door de mooie tempels, maar misschien nog meer door de Boeddhabeelden in de tempels. Wat dacht je van een volledig gouden Boeddha? Geen bladgoud, nee hoor, door en door goud. Letterlijk onbetaalbaar. we zagen ook nog een Jade Boeddha en een hele grote liggende Boeddha. Kortom, ons bezoek aan Bangkok stond in het teken van Boeddha.

Wat Arun

de eerste tempel die we bezochten was Wat Arun, een prachtige kleurrijke tempel bewerkt met gekleurde stukjes porselein.

De ligging aan de Chao Phraya rivier maakt het een prachtige plek om te bezoeken.

Het werd een mooie start van een dag vol prachtige tempels en hele bijzondere Boeddhabeelden.

Vanaf Wat Arun kun je een andere bijzondere tempel al zien liggen, Wat Pho ligt namelijk net aan de andere kant van de rivier. Met een taxiboot kun je eenvoudig naar de overkant.

Liggende Boeddha in Wat Pho

Dit is tempel van de liggende Boeddha en is de grootste en oudste tempel van Bangkok. Hier kun je echt wel even vermaken en vergapen aan de honderden Boeddhabeelden.

Eerst je schoenen uit voordat je de tempel met de liggende Boeddha betreedt. Bij binnekomst voel je direct zijn aanwezigheid.

Zijn omvang wordt pas echt duidelijk als je hem van top tot teen kunt bekijken. Hij is echt groot en indrukwekkend!

Gouden Boeddha in Wat Traimit

Dit is eigenlijk helemaal niet zo’n grote en bijzonder mooie tempel, maar de Boeddha in deze tempel is wel heel speciaal en is onderwerp van een bijzonder verhaal. Men denkt dat het Boeddhabeeld al uit de 13e eeuw stamt en dat het via Sukhothai en Ayutthaya naar Bangkok is gekomen. In 1935 is het op z’n huidige plaats gearriveerd, in Wat Traimit in Chinatown. Het was een Boeddhabeeld zoals vele andere in Bangkok. Gemaakt van aardewerk en versierd met stukjes glas. Het stond onder een simpel dakje. Pas toen het beeld verplaatst zou worden naar een nieuw gebouw werd de ware aard van deze Boeddha herontdekt. Tijdens het tillen knapte er een touw en het beeld viel op de grond waarbij het beschadigd raakte. Onder het aardewerk verscheen een stukje goud. Na verder onderzoek bleek het beeld van massief goud te zijn.

Het weegt zo’n 5500 kilogram en heeft een geschatte waarde van 250 miljoen dollar. Bizar om te weten dat dit eeuwen onder een laag klei verborgen zat. In 2010 is het verplaatst naar een groot nieuw gebouw in Wat Traimit.

Smaragden Boeddha in Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew in de belangrijkste Boeddhistische tempel van Thailand. Het Boeddhabeeld in Wat Phra Kaew is een stuk minder groot, eigenlijk zelfs heel klein, maar maakt zeker net zoveel indruk. De smaragd groene Boeddha is echter niet gemaakt van smaragd, maar van jade en is slechts 66 centimeter hoog. Desalnietemin is het beeld het belangrijkste religieuze symbool van Thailand. Ook dit beeld zou een hele reis hebben ondernomen. Het zou oorspronkelijk uit India komen en via Chiang Rai, Chiang Mai, Luang Prabang en Vientiane in Bangkok zijn gekomen.

De Boeddha is te zien in het grote centrale gebouw van de tempel. Wandel zeker ook even door de rest van de tempel, want er is genoeg te zien.

In Bangkok hoef je je geen dag te vervelen. Wij bezochten vier prachtige tempels en drie hele bijzondere Boeddhabeelden. Met een tuktuk reden we van tempel naar tempel. Dan zie je onderweg ook nog het oude deel van Bangkok.

Tempels bezoeken

Hou er rekening mee dat je in de tempels je schouders en knieen bedekt en je schoenen uit doet. Deze laatste kun je in een rek bij de ingang achterlaten. In sommige tempels krijg je een plastic tasje om ze in te doen zodat je ze mee kunt nemen. Vaak zijn er ook sarongs te huur of te koop om jezelf mee te bedekken. Voor de toegang tot de tempels moet je entree betalen. Dat loopt van 50 baht bij Wat Arun tot wel 500 baht bij Wat Phra Kaew. Laat je je hierdoor echter niet weerhouden om de tempels te bezoeken, want de ervaring is het helemaal waard.

Pin It on Pinterest

Share This