De Borobudur op Java

Een van de negen wereldwonderen

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Schreef ik eerder over het achtste wereldwonder, Ankor Wat in Cambodja, kom ik er nu achter dat de Borobudur ook geen onderdeel is van de ‘ officiele’ lijst van zeven wereldwonderen. Daar snap ik dus helemaal niets van. Vanaf vandaag hanteer ik dus een lijst van negen wereldwonderen. Ik denk dat ik maar een eigen lijst van wereldwonderen ga beginnen want ik denk dat er nog meer missen bij de eerste zeven. Borobudur De Borobudur Ik heb de Borobudur twee keer bezocht. De eerste keer in 1995 toen ik zes weken door Indonesie trok, door Sumatra en java. De laatste keer in 2011 was ik in Java, Bali en Lombok. Beide keren bezocht ik de Borobudur vanuit Yogjakarta. Dit is een hartstikke leuke stad waar genoeg te doen is. Ik deed er bijvoorbeeld een kookworkshop. Een bijkomend groot voordeel van Yogja is dat er op korte afstand twee fantastisch mooie tempels zijn. De Prambanan, een grote Javaanse Hindoetempel en de Borobudur, een Boeddhistisch heiligdom. Borobudur Hoe kom je er? De eerste keer nam ik een taxi omdat ik beide plekken op dezelfde dag wilde bezoeken. dat is natuurlijk lekker makkelijk. Ik zou nu echter aanraden om voor beide tempels een aparte dag te plannen. Dan heb je meer tijd om ervan te genieten, want dat ga je zeker doen.  De tweede keer bezochten we Borobudur met het openbaar vervoer. Ook dit is zeer eenvoudig te doen. Gewoon naar het busstation gaan en de juiste bus pakken. Wel verstandig om even na te gaan welke dat is, maar de vriendelijke mensen op het station helpen je graag! Borobudur De Borobudur ligt in een prachtige heuvelachtige groene omgeving. Ook de vulkaar de merapi is in de buurt, maar daar later meer over. De meeste mensen willen bij zonsopkomst bij de Borobodur zijn voor een mooie instagramfoto. Je moet dan erg vroeg op en hebt altijd kans dat het bewolkt is. Ook zonder het uitzicht bij zonsopkomst is de Borobudur een bezoek meer dan waard. Borobudur Neem je tijd en bekijk vooral ook de mooie details. Borobudur De Borobudur is gebouwd als een grote stupa en staat symbool voor het Nirwana, met z’n negen niveau’s. Overal waar je kijkt zie je Boeddhabeelden. Borobudur De Merapi Een vulkaan vlakbij is natuurlijk vragen om problemen. Toen de Borobudur werd ontdekt in 1814 lag deze verborgen onder een dikke laag as. In de loop der tijd is de Borobudur gerestaureerd en uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister. Het blijft natuurlijk bovenal een gebedsoort voor Boeddhisten. In 2010 kwamen er 350 mensen om bij een uitbarsting van de Merapi. De Borobudur werd bedekt met as. Toen we de Borobudur in 2011 bezochten, werd er druk gewerkt om deze weer asvrij te maken. Borobudur Borobudur Dat werk is ondertussen volledig afgerond en de Borobudur is weer te bezichtigen in al z’n glorie. Ik kan je zeker aanraden om dit machtige bouwwerk te bezoeken en je tijd ervoor te nemen. Hij is prachtig!

Vind jij ook dat de Borobudur tot de lijst van wereldwonderen zou moeten behoren?

Pin It on Pinterest

Share This