De historische stad Palmyra in Syrie

Is 2019 het jaar dat het herrijst uit de as?

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Dit keer geen verhaal over een mooie toeristische bestemming waar je nu heen moet, maar een verhaal over ons bezoek in 2009 aan de prachtige historische stad Palmyra in Syrie die in de recente oorlog is vernietigd, maar waar nu de eerste berichten over zijn dat het in de loop van 2019 weer open zou gaan voor toeristen. Er zou hard gewerkt zijn aan het herstel en restoratie van Palmyra. Ik wil graag mijn herinneringen en foto’s met je delen om te laten zien hoe bijzonder het was, met de hoop dat het ooit weer net zo mooi en vooral toegankelijk zal worden. 

Van Damascus naar Palmyra

We waren geland op Damascus en met een prive chauffeur reden we naar Palmyra.

Palmyra, Syrie

Onderweg zagen we voornamelijk woestijn met her en der groepen wilde kamelen,

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Na een kilometer of 150 rijden stopten we bij het ultieme backpackers cafe, Bagdad cafe 66. Het was nog ongeveer 80 kilometer naar Palmyra.

Palmyra, Syrie

Het ligt in the middle of nowhere en juist dat maakt het een hele bijzondere ervaring. Irak was eigenlijk helemaal niet ver weg en dat was in 2009 al een land waar je niet zo maar naar toe ging. Binnen hingen foto’s van mensen van over de hele wereld en blijkbaar was het een bekende stop (de enige?) op de route naar Palmyra waar je een kop thee of koffie kon krijgen. Even de benen strekken voordat we we doorreden naar het bekende Palmyra.

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Palmyra

Palmyra, Syrie

We naderden Palmyra. Ondertussen hadden we best honger gekregen en aten bij een traditioneel restaurant. Hoe leuk is het dat de beschrijving op het bord zelfs in het Nederlands staat.

Palmyra, Syrie

De historische stad

De historische stad van de duizend zuilen is best uitgestrekt en ligt aan de oude zijde route. Het was een welvarende stad omdat het reizende handelaren bescherming bood tegen overvallen. Men denkt dat de geschiedenis van de oude stad ongeveer 1800 jaar v. Chr. begint.

Palmyra, Syrie

Wij waren er in 2009 en in 2011 brak de oorlog uit. Unesco plaatste Palmyra op de rode lijst met bedreigd erfgoed. Dat bleek terecht want in de periode 2015 tot 2017 waren er aanzienlijke vernielingen. Vanf 2017 heeft Unesco de herstelwerkzaamheden geleid en er gaan geruchten dat de historische stad ergens in 2019 weer open gaat voor het publiek. Nu denk ik niet dat het direct storm loopt, maar het is een goed teken dat het weer toegankelijk wordt. Iets dat al zou oud en bijzonder is verdient het om door iedereen die het wil bezichtigd te kunnen worden.

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

 Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Ik hoop dat de verkopers van noten en gedroogd fruit dan ook weer terugkomen.

Palmyra, Syrie

Palmyra, Syrie

Ik heb een haat/liefde verhouding met kamelen nadat ik bijna door een valse kameel ben gebeten in Jordanie, maar wellicht kun je dan ook weer een kamelenrit maken door de historische stad. Ik vond het te voet ook heel goed te doen…

Zeg nou zelf…het is toch eeuwig zonde als dit cultureel erfgoed van ons allemaal niet bewaard blijft voor toekomstige generaties. Ik hoop dat het ooit weer toegankelijk wordt voor iedereen die Palmyra wil bezoeken. 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This