De Prambanan op Java

Uit de schaduw van zijn grote broer

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Als je naar Java gaat in Indonesie dan is de kans groot dat je een bezoek brengt aan één van de negen wereldwonderen, de Boeddhistische Borobudur tempel bij Jogjakarta. Veel minder mensen bezoeken de grootste Hindoetempel die daar vlak in de buurt ligt. Dat is zonde, want deze is minimaal zo mooi als zijn buddhistische grote broer.

Prambanan

De Prambanan ligt een kilometer of 18 buiten Jogjakarta en is eenvoudig met het openbaar vervoer te bereiken. Er zijn drie hoofdtempels op het complex die respectievelijk gewijd zijn aan Shiva, Brahma en Vishnoe. Daarnaast zijn er ook nog drie kleine tempels gewijd aan de rijdieren van de goden, Shiva’s stier Nandi, Brahma’s gans Angsa en Vishnoe’s adelaar Garoeda. De tempelgebouwen zijn schitterend bewerkt met reliefs.

Prambanan

Net als bij de Burubudur, voel je dat dit een bijzondere plek is. Als je vroeg gaat kun je de tempel bewonderen zonder dat er al te veel andere mensen rondlopen. Dat maakt het wel zo relaxed.

Prambanan

De hoogste tempel, die van Shiva, is maar liefst 47 meter hoog. De hoofdtempels zijn mooi gerestaureerd, maar de wat kleinere tempels nog niet. Dit heeft er mee te maken dat niet alle originele stenen terug zijn gevonden. De tempel stamt van ongeveer 850 jaar na Christus en is tamelijk snel in verval geraakt. Een tempel wordt pas hersteld als minstens 75% van het originele materiaal beschikbaar is. Veel stenen van de kleinere tempels zijn waarschijnlijk hergebruikt op andere plaatsen om huizen te bouwen en de vraag is dus of die ooit gerestaureerd zullen worden.

Prambanan

We zullen het dus moeten doen met wat er wel hersteld is, maar dat is al indrukwekkend genoeg kan ik je vertellen.

Prambanan

Prambanan

Je zou kunnen overwegen om zowel de Borobudur als de Prambanan op een dag te bezoeken, maar ik zou je aanraden om het over twee dagen te spreiden. De tempels liggen z’n 50 kilometer uit elkaar. Beide tempels zijn prachtig en rechtvaardigen zeker de tijd. Bovendien zijn de tempels ’s morgens vroeg het rustigst.

Prambanan

De Borobudur is een stuk bekender dan de Prambanan, maar ik moet je zeggen dat ik de Prambanan minstens net zo mooi vind. Deze tempel staat natuurlijk ook niet voor niets op de Unesco werelderfgoedlijst.

 

Pin It on Pinterest

Share This