De reis naar mijn reisblog

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Dit is een reisverhaal, niet zomaar over één van die mooie plekjes op de wereld, maar over mijn reis naar dit reisblog. Van beginnend blogger tot…net iets minder beginnend blogger. Een reisblog, hartstikke leuk natuurlijk, maar wat moet je daar eigenlijk allemaal voor doen, kunnen en weten. Ik beschrijf mijn reis naar dit reisblog. Waarom wil ik eigenlijk een reisblog, hoe ben ik begonnen, waar ben ik allemaal tegenaan gelopen en wat kost het eigenlijk qua tijd en geld. Op het moment dat ik dit schrijf ben ik een halfjaar bezig en heb ik al ontzettend veel geleerd. De eerste versie van mijn reisblog staat. Tsja, en als je dan in Maleisië dit reclamebord ziet dan weet je, er komt een moment dat dit van pas komt.Cool blog

Waarom een reisblog?

na 22 jaar verre en minder verre reizen maken heb ik een aardige verzameling verhalen, foto’s en filmpjes. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik hier iets mee moest om ook andere mensen te inspireren om iets van de wereld te gaan zien. Verder verzamel ik kookboeken uit de landen waar ik ben geweest, zodat ik thuis de heerlijke gerechten van onderweg ook kan eten. Deze recepten deel ik dan weer op mijn blog.

Domeinnaam en hosting

In een ver verleden had ik al de domeinnaam Indenvreemde.nl gekocht. Toen met het idee om op een eenvoudige manier mijn foto’s te kunnen delen. Dit was echter lang niet zo eenvoudig als het nu is en doordat het heel veel tijd kostte ben ik er op een gegeven moment ook mee gestopt. Ik ben wel altijd eigenaar gebleven van het domein Indenvreemde.nl. Sinds jaar en dag heb ik dezelfde hostingpartij en omdat ik best tevreden ben heb ik ook geen reden om dit ergens anders te doen.

Toch weer een website

Toen Jolanda eind vorig jaar voor haar bedrijf JolandaToet.nl een website liet bouwen door een externe partij, kwamen we in aanraking met WordPress. In eerste instantie veel meer dan we zelf wilden omdat de websitebouwer niet deed wat we hadden afgesproken. Hierdoor moesten we veel zelf doen, maar daardoor kregen we wel ervaring met WordPress. Zoveel zelfs dat ik enthousiast werd om Indenvreemde.nl ook weer nieuw leven in te blazen. Enerzijds om te kunnen oefenen met plugins voor JolandaToet.nl, maar ook om een plek te hebben om reisverhalen, foto’s, filmpjes en recepten te kunnen delen. We doen steeds meer zelf en soms vragen we hulp in de Facebook groep ‘Durftevragen over WordPress‘. Hier kun je al je vragen kwijt over WordPress en word je met veel enthousiasme en kunde geheel vrijblijvend geholpen door echte WordPress experts.

Thema en plugins

Ik zocht een simpel thema en wat basis plugins om mee te beginnen. Schreef een eerste blog en publiceerde dit. Niet echt spannend, want ik had nog geen volgers. Tsja, het is toch wel handig dat je volgers hebt om mensen te kunnen inspireren. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kom je aan volgers? Even Googlen dus.

Social media

Social media speelt een belangrijke rol. Ik had al een Facebook account, maar deed daar eigenlijk niets mee. Had dus ook geen honderden online vrienden om te vragen om me te volgen, enne, wat zouden ze eigenlijk moeten volgen…Googlen dan maar weer. Dat bracht oplossing. Een eigen facebook pagina. Zo gezegd, zo gedaan. Dat was niet moeilijk. Twitter, Pinterest, Snapchat, en nog vele andere kanalen. Teveel om in één keer mee te starten. Instagram leek me erg leuk omdat het heel erg op foto’s gericht is. Dat werd het dus…Facebook en Instagram. Maar dan heb je nog steeds geen volgers. Toen ontdekte ik (echt waar, ik kende ze nog niet) Facebook groepen…wat leuk…communities met dezelfde interesses. Ik ontdekte de leukste groepen over reizen, koken, natuur en fotografie. Een wereld ging voor me open. Vanaf dat moment begon ik te ‘bouwen’ aan de bekendheid van Indenvreemde.nl.

Statistieken

Hoe weet je eigenlijk of je blogs gelezen worden…ik had geen idee. Google bracht uitkomst…Google Analytics….plugin geinstalleerd en hoppa…je hebt duizend verschillende statistieken. Ik beperk me voorlopig maar even tot unieke bezoekers. Ik plaatste foto’s op Instagram. Schreef blogs en plaatste die op mijn pagina en in facebook groepen. Langzaam zag ik het aantal bezoekers stijgen. Net als de volgers op Instagram en Facebook. Heel grappig ook dat je door het inzicht in je statistieken ook leert wat goed aanslaat en wat niet. Soms is dit best verassend. Zo zijn foto’s op Instagram soms heel populair terwijl ik daar vantevoren echt mijn geld niet op gezet zou hebben.

Wat kost het?

Heel veel tijd. Ik schrijf op dit moment drie blogs per week, naast een fulltime baan. Dat is soms best druk. Foto’s worden bewerkt, video’s gemonteerd. Recepten worden gezocht. Gerechten worden gemaakt met soms niet altijd gangbare ingredienten. Ik heb de toko dus herontdekt. De financiele kosten zijn vrij laag. Ik zie het als sport om deze zo laag mogelijk te houden. Ik heb dus een simpel en goedkoop thema en meestal gratis plugins. De hosting kost natuurlijk geld en sommige plugins ook. Maar, al met al zijn de financiele kosten laag.

Is het leuk?

Daar kan ik duidelijk over zijn. Het is hartstikke leuk, anders zou ik het ook niet meer doen. Ik lees heel veel blogs van andere reizigers omdat ik het leuk vind, maar ook om er van te leren. Zo heb ik heel veel goede en interessante blogs ontdekt! Zij inspireren mij om nog meer te reizen. Verder zie ik in de kookgroepen op Facebook de meest waanzinnige gerechten voorbij komen en dat inspireert mij dan weer om ook heerlijke gerechten te maken en deze zo mooi mogelijk te fotograferen. Op Instagram zie ik waanzinnige reisfoto’s voorbij komen en daar leer ik dan ook weer van.

Hoe verder?

Blijven bloggen en blijven leren. Ik ben net begonnen en weet duizenden dingen die beter kunnen. Niet alles kan tegelijkertijd, dus ik kies steeds iets waar ik me op richt om te verbeteren. Dat maakt het ook zo leuk. Dus jullie zijn voorlopig nog niet van me af, ik vind deze reis gewoon veel te leuk. Ik hoop dat jullie gezellig mee reizen!

Pin It on Pinterest

Share This