Dong po rou, langzaam gegaard buikspek

Veruit het populairste recept op Indenvreemde.nl is het krokant geroosterde buikspek. Nu is dat ook super lekker, maar ik vroeg me toch af wat je nog meer met buikspek kunt doen. Twee jaar geleden waren we in Malmö tijdens onze roadtrip door Scandinavie. Malmö was voor ons een grote verrassing, het bleek een ontzettend leuke stad te zijn waar je ook nog eens prima kunt eten. We kwamen net uit Kopenhagen en hadden dus al weining te klagen, want ook dat is een ontzettend leuke stad. Via de lange Öresundbrug, bekend van de Netflix serie ‘The Bridge’, staken we de grens over tussen Denemarken en Zweden.  

Malmo

In Malmo aten we in een klein Aziatisch restaurantje en ik nam een bowl met gebakkenrijst en langzaam gegaard buikspek. Toen dacht ik, dit wil ik ook maken. Het was zacht, mals, heerlijk gekruid en eigenlijk gewoon hemels. Ik zocht naar recepten op internet en kwam uit dong po rou, een Chinees gerecht.

Dong po rou

Dit gerecht zou zijn vernoemd naar een dichter genaamd Su Dongpo uit de Song dynastie in China. Dan hebben we het over de periode rondom het jaar 1000…al even geleden dus. Su Dongpo was zijn artistieke naam, zijn echte naam was Su Shi. Nu zou je kunnen denken dat hij ook uitvinder is van de bij ons ook zo populaire sushi, maar dat is dan weer niet het geval. Hij is geboren in Meishan, vlakbij de voor Boeddhisten heilige berg Emei shan en de gigantisch grote Boeddha bij Leshan. Tijdens mijn eerste reis door China, van Chengdu naar Hongkong, was ik hier en ervaarde ik waarom dit een heilige plek is. De uitzichten zijn indrukwekkend en je waant je on-top-of-the-world.

Zuid-China

Wat eet je erbij?

Ik serveer het meestal met basmatirijst en een groente gerecht, zoals gegrilde baby paksoi of gestoomde paksoi in oestersaus.

Dong po rou, langzaam gegaard buikspek

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Dong po rou

Stuk buikspek van 500 gram
3 cm verse gember
bosje lente-ui
Flinke scheut Shaoxing wijn
3 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels dondere sojasaus
50 gram suiker
Heet water

Stappen

Blancheer het stuk buikspek ongeveer een minuut in kokend water. Haal het vlees uit het water, laat uitlekken en dep het droog met een keukenrol. Snij het stuk buikspek in gelijke vierkanten van ongeveer 5 x 5 cm.

Neem een pan waar de stukken buikspek net in kunnen, bijvoorbeeld een grote steelpan, zodat de stukken buikspek onder het vocht komen te staan. Bedek de bodem met de op maat gesneden stukken lenteui  en leg daarover plakjes gember.

Leg het buikspek nu met de huid op de plakjes gember en doe de shoaxing wijn, de lichte- en donkere sojasaus erbij. Strooi de suiker erover.

Doe de deksel op de pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook. Draai dan het vuur lager en laat het vlees 90 minuten sudderen. Daarna draai je voorzictig de stukken buikspek om en laat het nog 90 minuten sudderen.

Voeg eventueel wat kokend water toe als het te droog wordt.

Serveer met wat lenteui erbij.

Dit recept is

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This