Drie weken door Zuid-India

Natuur, cultuur en lekker eten!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Mijn eerste kennismaking met India was direct een schot in de roos. We reisden in drie weken door de zuidelijke punt van India, de staten Tamil Nadu en Kerala. Later zouden we nog twee keer door India reizen, maar Zuid-India blijft een speciaal plekje in mijn hart houden. Het is een mooie mix van cultuur, natuur en heerlijk eten. Dit was onze route van drie weken.

Chennai

In mijn blog over Mamallapuram schreef ik al dat de vlucht naar India wel wat hobbels had. Chennai is een grote vieze stad en we waren van plan om direct door te gaan naar Mamallapuram, dat ging dus niet door. Een taxi chauffeur hielp ons met het kopen van tandenborstels en tandenpasta. En toen we eindelijk onze bagage terug hadden konden we doorreizen naar Mamallapuram.

Saravanaa Bhavan

Elk voordeel heb ze nadeel en doordat we langer dan gepland in Chennai waren ontdekten we een Zuid-Indiase retaurantketen Saravanaa Bhavan. Het zit door heel India en ondertussen over de hele wereld, o.a. In Londen. Soms maakten we grapjes dat we even naar Londen zouden vliegen, eten bij Saravanaa Bhavan en daarna weer terug. Dat is natuurlijk een beetje gek. Toen we twee jaar terug in Kent waren gingen we een dagje naar Londen en aten we bij Saravanaa Bhavan zit. Toen we terug waren vertelde iemand ons dat er ondertussen ook een filiaal in Amsterdam zat. Deze was een week eerder geopend. Drie dagen later zaten we er te eten en het was alsof je in India bent. Het eten is er wel wat duurder dan in India, maar je spaart wel een retourticket uit.

Mamallapuram

Ik schreef eerder al een blog over het kleurrijke India in Mamallapuram. We bezochten de tempels die grotendeels uit één stuk steen zijn gehouwen. Deze tempels staan terecht op de Unesco werelderfgoedlijst. De Shore tempel bevindt zich aan de kust. Door de Tsunami zijn er nog meer delen van een tempel blootgelegd. Wij hadden de mazzel dat we er waren tijdens het Masi Magam festival. Heiligdommen worden in een processie naar de zee gebracht.

Mamallapuram-3

Puducherry

Dit is gewoon een heel relaxed ‘dorpje’ waar de invloed van de Fransen vooral in de oude delen nog goed is te zien aan de Rues en de Boulevards waar je lekkere broodjes kunt kopen bij de Franse bakkers. Het blijft gewoon natuurlijk een Indiase stad waar je ook heerlijk Indiaas kunt eten, the best of both worlds dus! Geen grote toeristische attracties, het gaat in Puducherry om de vibe. Lekker chillen aan het strand bijvoorbeeld. Aan de strandweg zie je ook een groot beeld van Mahatma Gandhi.

Trichy / Thanjavur

Trichy, kort voor Tiruchirappalli, heeft zelf niet zo veel toeristische attracties. Het Rock Fort, een burcht bovenop een heuvel is eigenlijk de enige. Wij gebruikten Trichy als uitvals basis voor Thanjavur waar wij de Brihadishwara tempel bezochten. Deze Great Living Chola tempel is een Hindoe tempel ter ere van Shiva en staat op de Unesco werelderfgoedlijst.

Zuid-India

De tempel is groot en bevat veel mooie details. Indrukwekkend om te zien. Het is één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Tamil Nadu.

Zuid-India

Madurai

Als ik zeg kleurrijk India, dan moet je in Madurai zijn. De Minakshitempel is prachtig met super gedetailleerde details in alle kleuren van de regenboog. Eigenlijk zijn het twee tempels, één ter ere van Parvati en één ter ere van Shiva. De eerste is alleen toegankelijk voor vrouwen en de laatste alleen voor mannen.

Zuid-India

De tempels worden omringd door een muur met vier kleurrijke pilaren, de gopurams. Als ik aan Zuid-India denk, dan is het al snel aan deze mooie gekleurde tempels.

Zuid-India

Kumily / Periyar National Park

Kumily is een klein dorpje net buiten het Pariyar National Park. Het is er ontzettend groen, vanaf onze veranda keken we zo het bos in. Wat een rust straalt dit uit. Het is een olifant en tijger reservaat, maar deze omgeving staat ook bekend om z’n heerlijke kruiden en specerijen. Zo proefde ik hier voor het eerst verse kardamom, wow, wat een verschil met de gedroogde peulen die je bij ons kunt krijgen. Heerlijk in de thee! We deden een spice tour en kwamen bij verschillende plantages waar we groene peperkorrels aan de boom zagen, net als koffie, vanille, cacao en ook nog eens prachtige orchideeen. Met al deze verse specrijen snap je wel waarom het eten in Zuid-India zo lekker is! De peperkorrels lagen te drogen in de zon.

Zuid-India

Munnar

Munnar, nog zo’n plek die ik voor altijd in mijn hart heb gesloten. Onze accommodatie was kleinschalig en middenin een theeplantage. Slechts vier kamers en de receptie was bij de eigenaren, een schattig ouder stel, in de woonkamer. Hun huisdier was ook bijzonder, een hele grote vlinder van wel 15 centimeter. Deze was tam en kwam op je hand zitten.

Zuid-India

Als je ‘s morgens wakker werd dan was dit ons uitzicht…

Zuid-India

Voor altijd een plek in mijn hart dus…dat snap je!

Kochi / Allepey

Vanuit Kochy bezochten we de backwaters van Allepey in Kerala. Al het leven speelt zich hier af op en rond het water. Ik schreef er al een blog over, ontdek het leven op de backwaters. In Kochi is het leuk om de Chinese visnetten te bekijken die hier al in de 13e eeuw door Chinese handelaren werden gebouwd.

Backwaters

Varkala

Hier kun je echt even genieten van het strand en de zee. Lekker chillen onder een palmboom.

Zuid-India

Zuid-India is heel divers met een mooie mix van cultuur, natuur en als je wilt ook nog even lekker uitrusten op het strand onder een palmboom. Geniet van het beste dat de Indiase keuken heeft te bieden met verse kruiden en specerijen.

Zou jij Zuid-India willen bezoeken?

 

Pin It on Pinterest

Share This