Echte Indonesische sate
Met satesaus
Reisverhalen
Home
Wereldgerechten
Reisverhalen
Home
Wereldgerechten
We aten vroeger meestal sate ayam op basis van kipfilet. Toen ik in 1995 voor de eerste keer in Indonesië kwam ontdekte ik dat er nog veel meer soorten zijn: Sate daging en sate sapi (biefstuk), sate babi (varkensvlees), sate kambing (geit) of sate bebek (eend). Ook bleek iedereen zijn eigen ‘geheime’ recept voor de marinade en de satesaus te hebben. Ik kreeg de geheimen niet los, dus kocht ik mijn eerste kookboek met een recept voor sate, “The food of Indonesia”. Niet een al te dik boek, want ik moest hem nog een aantal weken mee sjouwen in mijn rugzak. Wel de eerste in een hele reeks kookboeken met recepten uit dit heerlijke land.
Dit recept is met kipdijfilet, omdat dat gewoon net wat lekkerder is dan gewone kipfilet. Ik at het deze keer met sambal boontjes en witterijst. Simpel, maar lekker.
Tip: ga eens naar een goede grote toko en sla daar je specerijen in. Vaak veel goedkoper dan bij de supermarkt. Met een eenvoudige en goedkope electrische koffiemolen maak je je eigen specerijenmengsels. Het voordeel is dat je precies weet wat er in zit (niet alleen maar zout) en dat het ook nog eens flink in de portomonnee scheelt.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
Sate ayam
350 kipdijfilet
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder (katoembar)
1/2 theelepel komijn (djintan)
1 theelepel gemberpoeder (djahe)
1 theelepel laospoeder (galanga)
1 theelepel gula djawa
3 eetlepels ketjap manis (zoet)
limoensap
2 theelepels sambal oelek (meer of minder naar smaak)
Satesaus
3 eetlepels pindakaas
1 kopje kokosmelk
1 theelepel sambal oelek
1 teen knoflook
1 klein uitje
2 eetlepels ketjap manis
Stappen
Sate ayam
Snipper de ui en de knoflook en meng deze met de koriander, gember, komijn, laos. ketjap, sambal, gula djawa en het sap van een halve limoen. Roer dit goed door elkaar.
Snij de kip is blokjes en roer deze door de marinade. Laat dit minimaal een uurtje marineren in de koelkast, maar langer mag natuurlijk ook.
Rijg de kip aan de sateprikkers en grill ze. Ik doe dat in een zware grillpan en dan hoef je de stokjes niet van tevoren in het water te leggen. Ga je ze echter roosteren op de BBQ dan is het raadzaam om de stokjes een halfuurtje in water te leggen zodat ze minder snel verbranden.
Grill ze in ongeveer 10 minuten gaar en mooi bruin.
Satesaus
Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Bak ze op laag vuur glazig.
Voeg de pindakaas toe en roer deze een beetje ‘los’. Voeg nu de kokosmelk toe.
Roer constant door totdat je een gladde saus hebt. Wordt het te dik, voeg dan nog wat kokosmelk toe.
Voeg de ketjap en de sambal toe en laat nog even doorwarmen.
Serveer de sate met de saus.
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten
Sharing is caring!
Ziet er heerlijk uit. Ik doe momenteel eventjes aan de lijn en kan eigenlijk al een week alleen maar aan kipsaté denken! Zie ik ook nog eens dit gerecht voorbij komen! Ziet er heerlijk uit!
Oei, ja dat is geen handige combi. Succes met lijnen!
Lieve Laura,
Van kip wordt je toch niet dik? Kip is mager en zeer voedzaam. Koop een goede ketjapsaus bij de natuurwinkel of een toko, vervang de suiker door kokosbloesem. Laat de witte rijst weg,lekkere groente gerecht erbij. Heerlijk genieten
Jaaaaaa, een van mijn favorieten. Zo lekker. Ik heb nu al weer zin om deze op te peuzelen – en dan het liefst in Indonesië.
Ja, dat smaakt natuurlijk het lekkerst…in Indonesie ??
Zelf kies ik liever voor kipfile ipv dijfilet, maar die saus! om te watertanden!
Berthy, Chiang Mai
Dat kan natuurlijk ook prima!
Dit klinkt echt lekker en aan de kruiden te zien die erin gaan, weet ik ook zeker dat het heel lekker is! ‘Jammer’ dat ik op dit moment voor langere tijd op reis ben waardoor het wat lastiger is om uitgebreid te koken. Anders zou ik dit recept zeker een keer maken!
Weet je dat ik dit soms echt mis sinds ik geen vlees meer eet. Gelukkig heb ik een tijdje geleden vega saté gevonden. Nog niet geproefd en ben benieuwd of het smaakt.
Ben al een poosje op zoek naar een echt lekkere en goede indonesisch saté recept. Heb er al verschillende gemaakt, maar dan is het hem net even niet, waren wel lekker hoor, maar miste gewoon de intense smaak van echte saté. Dus dit recept word mijn volgende projectje, en ik laat zeker horen hoe die is geworden. Ow, dat geldt trouwens ook voor de satésaus 😉 Qua smaak kan er denk ik niks aan misgaan, want wat gaan er een heerlijke specerijen, zeg! Krijg er spontaan zin in😁
Leuk! Succes en ik hoor graag of het goed gelukt is! Eet smakelijk!!