Echte Indonesische sate

Met satesaus

Reisverhalen

Home

Wereldgerechten

Reisverhalen

Home

Wereldgerechten

Wat is er lekkerder dan een stokje sate met satesaus? Niets toch! Als we voeger nasi goreng aten dan maakte mijn moeder daar altijd sate bij. Waarschijnlijk met marinade uit een zakje en pindasaus uit een potje. Niets mis mee, want we vonden het heerlijk! Later ben ik zonder pakjes en zakjes gaan koken en ook dit recept voor sate ayam met satesaus is zonder kant-en-klare pakjes en zakjes. lekker bij wiite rijst of nasi goreng.

We aten vroeger meestal sate ayam op basis van kipfilet. Toen ik in 1995 voor de eerste keer in Indonesië kwam ontdekte ik dat er nog veel meer soorten zijn: Sate daging en sate sapi (biefstuk), sate babi (varkensvlees), sate kambing (geit) of sate bebek (eend). Ook bleek iedereen zijn eigen ‘geheime’ recept voor de marinade en de satesaus te hebben. Ik kreeg de geheimen niet los, dus kocht ik mijn eerste kookboek met een recept voor sate, “The food of Indonesia”. Niet een al te dik boek, want ik moest hem nog een aantal weken mee sjouwen in mijn rugzak. Wel de eerste in een hele reeks kookboeken met recepten uit dit heerlijke land.

Dit recept is met kipdijfilet, omdat dat gewoon net wat lekkerder is dan gewone kipfilet. Ik at het deze keer met sambal boontjes en witterijst. Simpel, maar lekker.

Tip: ga eens naar een goede grote toko en sla daar je specerijen in. Vaak veel goedkoper dan bij de supermarkt. Met een eenvoudige en goedkope electrische koffiemolen maak je je eigen specerijenmengsels. Het voordeel is dat je precies weet wat er in zit (niet alleen maar zout) en dat het ook nog eens flink in de portomonnee scheelt.Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

Sate ayam

350 kipdijfilet
1 ui
2 tenen knoflook
1 theelepel korianderpoeder (katoembar)
1/2 theelepel komijn (djintan)
1 theelepel gemberpoeder (djahe)
1 theelepel laospoeder (galanga)
1 theelepel gula djawa
3 eetlepels ketjap manis (zoet)
limoensap
2 theelepels sambal oelek (meer of minder naar smaak)

Satesaus

3 eetlepels pindakaas
1 kopje kokosmelk
1 theelepel sambal oelek
1 teen knoflook
1 klein uitje
2 eetlepels ketjap manis

Stappen

Sate ayam

Snipper de ui en de knoflook en meng deze met de koriander, gember, komijn, laos. ketjap, sambal, gula djawa en het sap van een halve limoen. Roer dit goed door elkaar.

Snij de kip is blokjes en roer deze door de marinade. Laat dit minimaal een uurtje marineren in de koelkast, maar langer mag natuurlijk ook.

Rijg de kip aan de sateprikkers en grill ze. Ik doe dat in een zware grillpan en dan hoef je de stokjes niet van tevoren in het water te leggen. Ga je ze echter roosteren op de BBQ dan is het raadzaam om de stokjes een halfuurtje in water te leggen zodat ze minder snel verbranden.

Grill ze in ongeveer 10 minuten gaar en mooi bruin.

Satesaus

Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Bak ze op laag vuur glazig.

Voeg de pindakaas toe en roer deze een beetje ‘los’. Voeg nu de kokosmelk toe.

Roer constant door totdat je een gladde saus hebt. Wordt het te dik, voeg dan nog wat kokosmelk toe.

Voeg de ketjap en de sambal toe en laat nog even doorwarmen.

Serveer de sate met de saus.

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This