Een bezoek aan een theeplantage op reis

Not your cup of tea? Think twice!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, ik ben een koffieverslaafde en doe een moord voor een echt lekker bakkie pleur (ja, ik kom uit Den Haag). Ik heb thuis geïnvesteerd in een echt goede Italiaanse espressomachine en een koffiemolen. De geur van versgemalen koffiebonen is waanzinnig lekker en de smaak van koffie van versgemalen bonen is vele malen lekkerder dan van kant-en-klaar gemalen koffie. Ik waan me een echte barista als ik een heerlijk cappuccino maak.

Thee

Gek op theeplantages

Koffie dus! Maar dit blog gaat toch over thee? Klopt. Ik vind thee ook lekker, maar niet meer dan dat. Wat ik echt bijzonder lekker vind is de geur van vers geplukte theebladeren die gedroogd worden. Het is niet voor niets dat ik tijdens mijn reizen vaak een theeplantage en bijbehorende fabriek bezoek.



Zo zag ik theeplantages bij Darjeeling in India, op Sri Lanka (Ceylon thee), bij de Puncak Pass in Indonesië, bij Munnar in Zuid-India en vorig jaar nog in de Cameron Highlands in Maleisië. Mocht je de kans krijgen om een theeplantage te bezoeken, grijp dan je kans. De rondleidingen in een theefabriek zijn ontzettend leuk en leerzaam, met als hoogtepunt de geur van verse theebladen die ter plekke worden gedroogd. Vaak zijn de rondleidingen gratis omdat ze natuurlijk hopen dat je wat thee koopt als souvenir.

Thee

Verschillende thee soorten

Vroeger kenden we in Nederland alleen zwarte thee. Nu kennen we ook andere soorten, zoals groene thee en witte thee. Voor witte thee worden alleen de jongste bladknoppen gebruikt. Zwarte thee dankt zijn kleur en smaak aan de blootselling van de bladeren aan zuurstof waardoor de balderen gaan oxideren. Bij groene thee wordt deze blootstelling geminimaliseerd waardoor de theebladeren hun mooie groene kleur behouden. De kwaliteit van de thee wordt ook nog bepaald door de oogstperiode. De eerste pluk, First Flush genoemd, levert de beste kwaliteit thee op.  In Darjeeling kennen ze zelfs de Royal First Flush, de eerste lading van de First Flush pluk. Daarna volgen de Second Flush en de Third Flush. De opbrengst wordt steeds groter, maar de smaak steeds minder uitgesproken. De kwaliteit van de First Flush is dus groter en de kwantiteit van de pluk is veel kleiner. Dat maakt deze thee een stuk duurder.

Thee

Mijn favorieten

Zoals gezegd ben ik een koffieverslaafde, maar er zijn ook een aantal thee smaken waar ik wel gek op ben. Van een lekkere kop Earl Grey thee kan ik heel vrolijk worden. Earl Grey is zwarte thee op smaak gebracht met bergamotolie die gewonnen wordt uit de vruchten van de bergamotplant. Deze hebben een beetje een citrusachtige smaak. Een andere thee die ik uitzonderlijk lekker vind is Chinese gerookte thee, Lapsang Souchong. De theebladeren worden gedroogd boven een vuurtje waardoor de thee een uitgesproken rooksmaak krijgt. Heerlijk!

Het proces

Als de blaadjes eenmaal zijn geplukt gaan ze naar de theefabriek.

Sterke mannen brengen de balen de fabriek binnen.

Thee

Daar worden de blaadjes gedroogd met warme lucht. Hier komt die heerlijke geur van de verse theebladeren bij vrij!

 

De  gedroogde blaadjes worden fijngesneden en gefilterd.

Thee

Daarna worden in grote zakken verpakt en het halfproduct is klaar, het kan naar de bekende (en minder bekende) theemerken die de thee in zakjes doet en aan ons, de consument verkoopt.

Zou jij ook een theeplantage willen bezoeken?

 

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This