Een culinaire wereldreis

Hoogtepunten en dieptepunten

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik ben nog nooit op wereldreis geweest, dat wil zeggen, Ik ben nog nooit langere tijd op reis geweest waarbij ik door meerdere landen ben getrokken. Mijn langste periode op reis is zes weken en dat was in Indonesie. Ik heb tijdens mijn wat kortere reizen, meestal een maand, wel aardig wat gezien van de wereld en ook heel veel bijzonders gegeten tijdens deze reizen. Reizen en lekker eten, een gouden combi wat mij betreft. Ik neem je mee op mijn virtuele culinaire wereldreis aan de hand van lekkere wereldgerechten. We beginnen gewoon in Nederland.

Lekker!

Nederland

We beginnen in ons eigen landje. Home sweet home dus. De zomer komt er aan en dan gaan we natuurlijk met z’n allen BBQen, maar een lekkere frisse zomer stamppot met een Spaanse twist is ook niet te versmaden. Heerlijk als je honger hebt gekregen omdat je wandelend of op de fiets de mooie natuur in Nederland heb ontdekt.

Culinaire wereldreis, Nederland

Griekenland

Ik ben al vaak naar Griekenland geweest en het voelt als een soort tweede thuis. Er zijn echter nog zoveel eilanden waar ik nog niet ben geweest, dat ik nog vaak terug mag gaan. Eiland hoppen in Griekenland is het leukste dat er is. Griekenland mag dus zeker niet ontbreken op de route, ook omdat het eten er echt heerlijk is. Iedereen die er wel eens is geweest kent natuurlijk moussaka. Met dit recept voor maak je zelf de allerlekkerste Griekse moussaka die je ooit hebt gegeten.

Samos, Griekenland

Spanje

Ook al zo’n heerlijk land en dan bedoel ik niet alleen het eten. Een van de leukste musea kun je vinden in Spanje. Het Dali museum in Figueres is een bijzondere ervaring. Van het eten is natuurlijk de paella overbekend en ook de tapas kent wereldwijde bekendheid en waardering. Als je in Barcelona bent dan moet je naar de Mercat de la Boqueria aan de Ramblas. Daar kun je zeker albondigas eten, heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus.

Italie

Zeg je Italie dan zeg ik Rome. Wat een prachtige stad. Eigenlijk is de totale stad een groot openlucht museum. S’morgens wakker worden tussen de Italianen, staand een kopje cappuccino drinken met een broodje. Dat is Rome voor mij. Italiaans eten is zo ingeburgerd in ons leven dat we eigenlijk niet beter meer weten. Pasta en pizza zijn niet meer weg te denken. Een van de lekkerste pastagerechten vind ik met pesto, maar dan wel zelf gemaakt.

India

Ja, over India kan ik uren praten, maar makkelijker is het om je gewoon tien goede redenen te geven om eens naar India te gaan. Een van de redenen is het eten en voor een goede curry kun je me wakker maken, maar een echt goede Biryani is ook niet te versmaden.
Kolkata, India

China

Cultureel gezien is China een van de allermooiste landen, kijk maar een naar mijn blog over Datong. Over het eten heb ik gemengde gevoelens. In de gote steden is het goed, maar daar buiten kan het nogal verschillen. In het schrale noorden is het duidelijk minder gevarieerd dan in het vruchtbare zuiden. Een van mijn favoriete Chinese gerechten is kip Hainan.

Pingyao, China

Thailand

Over het land zelf kan ik niet heel veel zeggen, ik ben er maar drie dagen geweest. Wat ik me wel heel goed kan herinneren is dat ik drie dagen echt geweldig heb gegeten. Heerlijke smaken en alles is supervers. Een van de gerechten die ik zelf nog regelmatig maak is tom kha kai, een kippensoep op basis van kokosmelk.

Chiang Mai, Thailand

Indonesie

Mijn eerste ervaring met de rest van de wereld. Zes weken backpacken door Sumatra en Java. Genieten van de prachtige natuur en het heerlijke eten. Een van de hoogtepunten was het eten rond Padang op Sumatra. Je kunt van alles aanwijzen in een vitrine en dat brengen ze dan naar je tafel. Je betaald alleen het eten dat je hebt opgegeten. Op die manier kun je van alles proberen. Thuis kook ik regelmatig Indonesisch en een van mijn favoriete gerechten is Perkedel kentang, Indonesische aardappelkoejes.

Indonesie

Mexico

Aan het eten in Mexico heb ik ook wat gemengde gevoelens overgehouden. Na mijn reis kon ik geen jalapeno pepers meer zien. Ik had het idee dat ze overal sausjes op basis van deze peper over deden, zelfs over gebakken eieren. De quesedilla’s vond ik daarentegen weer heerlijk. Deze maak ik zelf ook nog wel eens. Quesedilla’s met gekruide gehaktballetjes.

Chichen Itza

Hawaii

Daar ben ik nog niet geweest, maar het concept van de poke bowl maakt me wel heel nieuwsgierig naar het eten daar.

Suriname

Surinaams eten is ook in Nederland natuurlijk overal te krijgen en oh, wat een verrijking van onze eetcultuur. Surinaamse bami, een bara, roti, allemaal te lekker. Zelf maak ik regelmatig roti. De rotiplaten koop ik bij de toko uit de koeling, de rest maak ik zelf. Lekkere roti kip met kousenband en ei.

Vies?

Is dan alles lekker dat je eet op reis? Nee, echt niet. Ik ben op mijn reizen ook echt hele smerige dingen tegengekomen. Ik schreef eerder een blog over vreemd eten op reis. Daar geef ik je al wat voorbeelden waaruit blijkt dat het niet alleen maar culinaire hoogtepunten zijn op reis. Mijn ervaring met durian was ook niet echt liefde van twee kanten. In Syrie aten we traditioneel nomadeneten. Onderdeel daarvan was gedroogde yoghurt, labneh, die opgelost in water als saus werd gebruikt. Geen goed idee! In Tibet was ik op het ergste voorbereid toen we Yakthee gingen drinken. Het bleek een sterke thee te zijn met opgeschuimde yakboter erop zodat het een beetje op cappuccino leek. Het smaakte zout en viel mij door het lage verwachtingspatroon eigenlijk wel mee, maar lekker is anders.

Volgende etappe

Zonder dieptepunten geen hoogtepunten zeg ik dan maar! Ik blijf genieten van het reizen en het lekkere eten onderweg. Ik hoop nog veel verhalen en recepten te kunnen delen. Onze eerstvolgende etappe in onze culinaire wereldreis is naar Namibie en Botswana.

Olifanten, Afrika

Ik ben daar eerder geweest en heb toen prima gegeten, maar onze reisleider annex chauffeur was in een vorig leven kok geweest en dan merkte je! Ik ben benieuwd of ik nog lekkere lokale gerechten ga ontdekken. Tips zijn van harte welkom!

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This