Eilandhoppen op Kaapverdië

No Stress

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Bij de meeste bestemmingen heb je wel een goed beeld wat je kunt verwachten, maar dit keer gingen we redelijk blanco op reis. Onze bestemming? Kaapverdië. Bekend van de reizen met bijvoorbeeld Tui naar de all-inclusive resorts op het eiland Sal of Boa Vista. Dat klinkt natuurlijk prima, maar is niet helemaal ons ding. Wij willen graag ook iets van het land zien en ervaren. Dus besloten we te gaan eilandhoppen. Wat een geweldige keuze was dat!  Kaapverdië is veel meer dan zon, zee en strand. Dus kom eens uit je resort en hop met me mee! We gaan naar het land waar ‘No Stress’ tot kunst is verheven.

Kaapverdie

Kaapverdië

Op nog geen zes uur vliegen van Amsterdam ligt de eilanden groep Kaapverdië voor de westkust van Afrika. Deze voormalige Portugese kolonie is sinds 5 juli 1975 onafhankelijk en heeft zich daarna ontwikkeld tot één van de best lopende democratiën van Afrika. Zelf staan ze liever bekend als Cabo Verde, maar dat is zeker niet in alle talen de gebruikelijke benaming. De archipel is vernoemd naar de ligging ten opzichte van de Groene Kaap, het westelijke puntje van Afrika en onderdeel van Senegal. Cabo Verde bestaat uit een Noordelijke- en Zuidelijke eilanden groep met in totaal 12 eilanden. Deze zijn niet allemaal bewoond. Wij bezochten in totaal 5 eilanden, 3 in het noorden en 2 in het zuiden. We verbaasden ons over de grote verschillen tussen de eilanden.

Kaapverdië

Klimaat

Het weer in Cabo Verde is eigenlijk het hele jaar door prima. In de winter is het gemiddeld 26 graden en in de zomer kan dat oplopen naar 30 graden. Er valt zeer weinig regen en toch zijn een aantal eilanden zeer groen. Dat komt doordat ze hoge bergen hebben, waardoor wolken en nevels condenseren tegen de bergflanken. Hierdoor komt er zoveel water op de grond terecht waardoor er voldoende water is voor bomen en planten. De plattere eilanden zijn kurkdroog en woestijnachtig. De wind is heel constant en in een bepaalde periode is Cabo Verder een bekende bestemming voor wind- en kitesurfers.

Praia, Santiago

Santa Maria

Sao Filipe, Fogo

Mindelo, Sao Vicente

Santo Antao

Route

Dat we besloten om te gaan eilandhoppen was eigenlijk een beetje toeval. We boekten een retourvlucht met Transavia op het eiland Sal, één van de twee toeristische eilanden van Cabo Verde. We hadden wel behoefte aan wat zon en besloten 19 dagen te gaan, dit paste ook in de rest van ons reisschema voor 2019. Toen we gingen kijken of veel te doen en te zien was om te zorgen dat we ons niet stierlijk zouden vervelen, bleek dat 19 dagen best lang is om alleen op Sal te blijven. Zelfs als we een auto zouden huren om het eiland te ontdekken. We zijn niet van die surfers en sinds onze vakantie vorig jaar op het Griekse Kos weten we ook dat we niet zo goed zijn in het op één plek verblijven. Wij willen op pad, dingen ontdekken en ervaren. Dus besloten we om te gaan eilandhoppen.

Kaapverdië

Jolanda stelde een prachtige route samen en boekte het vervoer van eiland naar eiland met de vliegmaatschappij Binter die de binnelandse vluchten in Cabo Verde verzorgd. Eén keer deden we ook een overtocht per boot.

Sal

Zoals gezegd hadden we een retourtje Sal, dus dit was onze eerste en laatste bestemming van onze reis. Ons hotel Budha Beach zat even buiten het leuke plaatsje Santa Maria, waar veel leuke restaurantjes en cafeetjes zitten. Hier kun je prima een paar dagen verblijven. Mooie strandjes en een superblauwe zee. Ga ook eens op de aanlegsteiger kijken als de vissers terugkomen met hun vangst en verbaas je over de soorten vis die ze aan land brengen. We zijn één dag met een auto het eiland rondgereden en dan heb je tijd zat om het eiland goed te zien.  Ik ga hier nog wat uitgebreider blog over schrijven, maar ik kan je alvast vertellen dat het best spannend is om in zee te staan als de haaien op 10 meter voorbij zwemmen. Sal heeft geen hoge bergen en is verder vooral heel dor.

Lees ook het blog Dit is Sal, of je gaat eilandhoppen of in je resort blijft in Kaapverdië.

Kaapverdië

Santiago

De hoofdstad Praia ligt op het eiland Santiago. Vooral het centrum op het plateau, een hoger gelegen deel van de stad, is leuk. Hier staan nog oude koloniale huizen en ook een aantal bruisende markten. We vonden er het leuke en lekkere restaurantje Nice Kriola, waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten onder het genot van lokale muziek. Santiago is behoorlijk bergachtig en dus een stuk groener dan Sal. We reden de bergen in voor een prachtig uitzicht over het eiland en op de hoogste top, de Pico do Antonia. We gingen op zoek naar de grote Afrikaanse markt bij Assomada en belandden in het vissersdorpje Tarrafal. Bij de oude hoofdstad Cidade Velha zagen we dat op zondag het halve eiland in optocht naar de oude kathedraal loopt om daar de mis bij te wonen.

Lees ook het blog Santiago, het centrum van Kaapverdië.

Kaapverdië

Fogo

Dit is één van de spectaculairste eilanden met een echte vulkaan. Wij sliepen één nacht in de caldera van de vulkaan en dat was echt bizar. In 2014 is er de laatste uitbarsting geweest en je ziet overal de zwarte gestolde lava liggen. Huizen zijn bijna helemaal onder de lava verdwenen. Ondanks het risico zijn er al weer nieuwe huizen en zelfs hotels gebouwd. Dit heeft er mee te maken dat de grond erg vruchtbaar is. Op Fogo worden druiven en koffie verbouwd. De wijn die van de druiven wordt gemaakt is heerlijk en de koffie van Fogo is top. De bonen zijn zelfs verkrijgbaar bij Starbucks. Waar een klein (ei)landje groot in kan zijn. De rondweg over het eiland is ook zeker de moeite waard.

Kaapverdië

Lees ook het blog Slapen in een vulkaan? Het kan op Fogo in Kaapverdie

Sao Vicente

Onze volgende bestemming was Sao Vicente. De hoofdstand van dit eiland is Mindelo en dat wordt gezien als de culturele hoofdstad van Cabo Verde. De ‘vibe’ is hier heel relaxed en de witte stranden en de turqoise zee maken dit eiland tot een prachtige bestemming. De muzikale trots van Cabo Verde, Cesaria Evora, komt hier vandaan en zingt de lokale variant van de Portugese fado, Morna genaamd. We vielen met onze neus in de boter en bevonden ons onverwacht midden in een carnavalsoptocht. Een absolute must is een bezoek aan de vismarkt waar je serieus grote tonijnen verhandeld ziet worden. Vanaf de Monte Verde heb je een prachtig uitzcht over het eiland.

Kaapverdië

Lees ook het blog Sao Vicente, Carnaval in Kaapverdië.

Santo Antao

Vanaf Sao Vicente bezochten we per boot het eiland Santo Antao. Dit is het groenste eiland met de hoogste bergen. De rit dwars over het eiland is echt prachtig. We waren precies op het juiste moment op de juiste plaatst om de nevels over de bergruggen een dal in te zien glijden. Binnen een paar minuten was er beneden in het dal niets meer te zien. Door de nevels lijkt het te regenen,maar dat is het vocht dat condenseert op de bomen. Omdat het hier een stuk vochtiger is wordt er ook meer groente en fruit verbouwd. Je ziet veel bananen, mais en papaya’s. Via de kustweg reden we terug naar de boot.

Lees ook het blog Santo Antao, het groenste eiland van Kaapverdie.

Het eten

Het eten is beinvloed door de Portugezen. Je vind er dan ook typische Portugese gerechten, zoals bijvoorbeeld cheesecake, pudim de queijo, gemaakt van lokale milde geitenkaas. Het nationale gerecht is Cachupa, een bonengerecht met vaak iets van vlees, vis en/of gebakken ei. Soms krijg je er gebakken spek bij of heerlijke worst zoals chorizo of linguica. Eet het op drie verschillende plekken en het smaakt iedere keer weer anders. Iedereen lijkt zijn eigen recept te hebben, maar is dat eigenlijk niet altijd zo met een nationaal gerecht? Verder is er verse vis in overvloed en als je er van houdt is dat puur genieten. De Arroz do Mar (soort vispaella) loopt over van de verse vis.

Kaapverdië

Ik hoop dat ik je heb kunnen laten zien dat Cabo Verde veel meer is dan een all-inclusive resort op één van de toeristische eilanden. Juist op de andere eilanden is er veel prachtige natuur en cultuur. Ik vond het super verrassend en ontzettend leuk. Ook van het heerlijke eten heb ik genoten. Ik kan iedereen aanraden om uit het resort te komen en ook eens een aantal andere eilanden te bezoeken. Cabo Verde verdient dat!

Zou jij willen eilandhoppen op Cabo Verde?

Pin It on Pinterest

Share This