Eten in Sofia

Van modern tot traditioneel Bulgaars

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik had geen idee wat ik kon verwachten van het eten in Sofia. Ik had wel gelezen dat je vooral in de traditionele eethuizen heerlijk Bulgaars kunt eten. Niet alleen voor het lekkere eten, maar zeker ook voor de authentieke atmosfeer. Maar Sofia is meer dan dat. Er zitten ook moderne restaurants waar je lekker kunt eten. Veel invloeden uit Griekenland en Turkije, maar zeker ook veel Italiaans. Genoeg keuze voor iedereen dus.


Traditioneel Bulgaars

Vlakbij ons hotel zat een traditioneel Bulgaars restaurant dat ook nog eens goede beoordelingen op internet krijgt. Daar moesten we dus zijn. De entree laat al direct zien wat je kunt verwachten…geen moderne fratsen, maar alleen traditionele gerechten. Het interieur neemt je mee terug in de tijd.

Maar het eten is er super lekker. Veel vleesgerechten zoals shashlik en kebabs, maar zeker ook heerlijke groentengerechten. Er word hier natuurlijk veel met paprika gewerkt. Er wordt ook opvallend veel kaas gebruikt. De witte lijkt erg op Feta en de gele kaas is meer zoals bij ons bijvoorbeeld Goudse kaas smaakt. De ingemaakte chillies waren echt fantastisch!

De lokale markt

Even een kijkje op de markt bij het hotel…altijd leuk!

Dutch food and drinks

Bijzonder om te zien dat er op best veel plekken Nederlandse producten te koop zijn. Van een Nederlandse bakker tot snacks en bier. Met die laatste bedoel ik niet Heineken, maar van brouwerij de Molen uit Bodegraven. Bieren met illustere namen als Vuur en Vlam en Hamer en Sikkel. Te leuk toch!

Fastfood

Sofia is een grote stad en natuurlijk zie je er ook de wel bekende ketens als McDonalds, Starbucks en KFC. Lokaal verkrijgbaar bij de Mac…de McRösti, in twee varianten. Ik nam de spicy variant en die was…uhhmmm…best OK.

zoetekouwen

Ja, zo kun je de Bulgaren wel noemen. Je ziet hier heel veel bakkers waar je de lekkerste taartjes kunt eten en waar je ook nog een lekker kopje koffie kunt drinken. Even bijkomen van het slenteren door de stad. Van French village pie met vijg en heerlijke sinaasappelcake tot home made sponge cake met creme. Daar krijg je toch een smiley van ?.

Bier

Naast dat ik altijd lokaal probeer te eten, probeer ik ook lokaal te drinken. In Sofia dus een Bulgaars biertje. Nou dat is prima bevallen. Het merk Shumensko wordt gebrouwen in het stadje Shumen. Ik ben helemaal fan van de ‘dark’ variant. Een donker biertje dat alleen in de koude periode verkrijgbaar is. Dat is even boffen! De Stolichno Pale Bock is een wat zwaarder biertje met een lichtere kleur.

Daar krijg je het weer warm van. Dat is hier overigens geen probleem hoor, want als het buiten koud is stoken ze het binnen lekker op. Het is geen uitzondering dat het in restaurants, cafe’s en hotels rond de 24 graden is. Wij zetten snacht’s de deur naar het balkonnetje van de hotelkamer open om een beetje koelte te voelen. Binnen is het tropisch en dan hebben wij de radiator dicht gedraaid. De rest van het hotel stookt lekker door!

Wat mij betreft is Sofia ook wat het eten betreft een topper! Van het boek 100 Bulgarian dishes van Iveline Ivanova ga ik nog veel plezier hebben en jullie hopelijk ook!

 

Pin It on Pinterest

Share This