Vietnam
In Vietnam zag ik voor het eerst hond en dan gevilde hond die overduidelijk bedoeld was als voedsel. Ik zal het nooit vergeten, twee karkassen achterop een brommertje. Het ging te snel om er een foto van te maken, maar voor mij was dat toch wel een moment dat ik dacht “OK, het eten is hier toch net wat anders dan bij ons…”. In Sapa at ik hotpot. Veel groenten en een beetje vlees. Hier at ik voor het eerst kikker. Even slikken, maar toch geprobeerd. Het is een beetje kipachtig. In Nha Trang had ik de mogelijkheid om zeeegels te eten. Dit gebeurde tijdens een boottour. Ik wist niet zeker of het een beschermde diersoort was en heb vriendelijk, maar beslist bedankt voor de eer. De zeegels werden terplekke van de zeebodem gevist. Het eten in Vietnam is trouwens heerlijk en soms verrassend. In het recept voor Vietnamese salade schreef ik al over een rundvlees gerecht in een brandende kokosnoot. Het begrip kippenpootjes kreeg ook een hele andere lading. Deze kun je trouwens bij onze toko in Amsterdam gewoon kopen.
China
Dit is natuurlijk het land bij uitstek waar je gekke dingen verwacht. Ik moet zeggen dat me dat erg is meegevallen. De gekste dingen heb ik gezien op de markt in Hong Kong. Daar kun je zo’n beetje alles kopen dat leeft. Ik zag er schorpioenen, schildpadden, hagedissen en nog veel meer aparte beesten die bij mij niet op het bord zullen belanden. Verder zag ik ook varkenssnuit. Wel goed dat blijkbaar alle onderdelen van een dier wordt gebruikt.
Het gekste dat ik er heb gegeten waren gemarineerde torren. Ik kon kiezen uit menu A, B of C. Wat je dan kreeg stond in het Chinees. Ik koos voor menu B. Geen idee wat ik zou krijgen. Veel groentengerechten, maar ook gemarineerde torren dus. In Kunming bestelde ik lekkere kipspiezen, maar dat beleken gefrituurde kippenvellen te zijn. Dit smaakte niet verkeerd, maar ik had het gewoon niet verwacht.
Maleisie
Tijdens onze Maleisiereis hebben we heerlijk gegeten, met name op de food courts. Het gekste dat ik heb gegeten is durian. Ik heb het jaren weten te negeren, maar de nieuwschierigheid heeft dit jaar dan toch gewonnen. Ik schreef een blog over mijn ervaring met durian. In Kuala Lumpur zag ik deze te leuke Angry Birds viskoekjes.
Cambodja
Cambodja staat natuurlijk wat betreft raar voedsel bekend om gefrituurde vogelspinnen. Ik zag er ook nog heel veel andere insecten die bedoeld waren voor een maaltijd. Ik kocht er zelfs een kookboek waarin een hoofdstuk gaat over deze aparte cuisine. In het blog over de killing fields beschreef ik al de oorsprong van de traditie van het eten van insecten. Deze is niet al te vrolijk.
Laos
In Laos was het geen eten, maar sterke drank waar ik even bij stil bleef staan. Er zaten namelijk allemaal dieren in de fles, van slangen en schorpioenen tot hagedissen.
Afrika
In Afrika kun je alles eten wat er op de savanne is te vinden. Zo at ik in restaurant Carnivore (what’s in a name) in Nairobi o.a. krokodil, zebra en kudu. In Botswana at ik o.a. wrattenzwijn.
Het eten in het buitenland kan verrassend anders zijn dan je verwacht. Ik heb niet alles geprobeerd, soms omdat ik het toch niet aandurfde of dat ik er niet zeker van was dat het geen beschermde diersoort was. Ik respecteer de andere culinaire gewoontes, maar hoef er niet perse zelf van mee te genieten.
Wat is het gekste dat jij bent tegengekomen of zelfs hebt durven eten?
In tegenstelling tot de meeste andere keren kreeg ik vandaag geen lekkere trek
bij het lezen …….:)
Berthy
Nee? Niet een lekker spinnetje ?
Wat ik aan rare dingen at? De kippevoetjes (Taiwan), varkenstepels (Shenzhen, China), kop van een duif (Hongkong), rat (Sapa, Vietnam) vleermuis (Thailand), kameel (Dubai)….. dat waren denk ik wel de raarste zaken die ik op mijn bordje kreeg
Haha…dat is ook een mooie verzameling! ? duif snap ik nog wel….maar de kop? Waarom? ???
Wat leuk dat je ook in het restaurant Carnivore bent geweest. Deze staat al langere tijd om mijn lijst, ik zou hier zo graag een keer willen eten. Volgens vele het beste restaurant ever (qua vlees dan). Helaas was Narobi niet zo veilig in de tijd dat wij in Kenia waren en konden we jammer genoeg geen bezoek brengen aan dit restaurant. Wie weet komt het er ooit nog eens van.
Carnivore is wel een bijzonder restaurant en doet zijn naam eer aan…vlees, vlees, vlees, heel veel vlees!
Zelf het raarste en gelijk vieste wat ik op heb is schorpioen. Echt dit was zo smerig. Denk misschien ook wel de gedachten daar van. Maar de persoon naast mij vond het ook niet bepaald lekker. Zelf zou ik echt nooit zebra of iets in de trand proberen.
Zee-egel. Misschien niet eens zo vreemd, maar écht niet lekker.
Dan ben ik blij dat ik het heb overgeslagen ???
Nou.. rat en gefrituurde sprinkhanen in Thailand en kalfshersenen in Nederland. En ja, slakken heb ik ook wel eens gegeten in Nederland en Griekenland. En ja, krokodil en kangaroo in Australië. Kangaroo is echt heel erg lekker, maar toch rare gedachte.
Oei…rat, dat is ook behoorlijk vreemd inderdaad ?
De kop dekt in ieder geval de lading van je artikel! Al zou ik zelf ook best even moeten slikken bij sommige gerechten. In Thailand zag ik ook veel vreemde gerechten voorbij komen. Maar dingen als gefrituurde vogelspinnen gelukkig niet!
Dat is volgens mij ook typisch Cambodjaans. In de reacties op dit blog komen nog veel meer ‘aparte’ gerechten voorbij….is weer eens wat anders dan aardappels, groenten, vlees ?
Mmmm…ik ben niet zo van vreemde dingen proeven op vakantie. Wat niet bedoeld is voor consumptie…sla ik netjes over. Ik ben vegetariër 😉 Vooral in China en Vietnam zie je de raarste dingen en juist na mijn reis door China ben ik vegetariër geworden.
Hahaha…dat laatste snappen we helemaal!!