Vreemd eten op reis

Dit krijg je thuis niet

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Zoals je wellicht weet is het eten op reis voor mij heel belangrijk. Het bepaalt een groot deel van of een reis leuk is of top is. In de meeste landen kun je echt geweldig lekker eten, al moet je er soms wat meer moeite voor doen om het te zoeken. Af en toe kom je ook eten tegen waarbij je even stil blijft staan van verbazing of zelfs verbijstering. Ik geef je wat voorbeelden van vreemd eten op reis.

Vietnam

In Vietnam zag ik voor het eerst hond en dan gevilde hond die overduidelijk bedoeld was als voedsel. Ik zal het nooit vergeten, twee karkassen achterop een brommertje. Het ging te snel om er een foto van te maken, maar voor mij was dat toch wel een moment dat ik dacht “OK, het eten is hier toch net wat anders dan bij ons…”. In Sapa at ik hotpot. Veel groenten en een beetje vlees. Hier at ik voor het eerst kikker. Even slikken, maar toch geprobeerd. Het is een beetje kipachtig. In Nha Trang had ik de mogelijkheid om zeeegels te eten. Dit gebeurde tijdens een boottour. Ik wist niet zeker of het een beschermde diersoort was en heb vriendelijk, maar beslist bedankt voor de eer. De zeegels werden terplekke van de zeebodem gevist. Het eten in Vietnam is trouwens heerlijk en soms verrassend. In het recept voor Vietnamese salade schreef ik al over een rundvlees gerecht in een brandende kokosnoot. Het begrip kippenpootjes kreeg ook een hele andere lading. Deze kun je trouwens bij onze toko in Amsterdam gewoon kopen.

Kippenpoten

China

Dit is natuurlijk het land bij uitstek waar je gekke dingen verwacht. Ik moet zeggen dat me dat erg is meegevallen. De gekste dingen heb ik gezien op de markt in Hong Kong. Daar kun je zo’n beetje alles kopen dat leeft. Ik zag er schorpioenen, schildpadden, hagedissen en nog veel meer aparte beesten die bij mij niet op het bord zullen belanden. Verder zag ik ook varkenssnuit. Wel goed dat blijkbaar alle onderdelen van een dier wordt gebruikt.

Het gekste dat ik er heb gegeten waren gemarineerde torren. Ik kon kiezen uit menu A, B of C. Wat je dan kreeg stond in het Chinees. Ik koos voor menu B.  Geen idee wat ik zou krijgen. Veel groentengerechten, maar ook gemarineerde torren dus. In Kunming bestelde ik lekkere kipspiezen, maar dat beleken gefrituurde kippenvellen te zijn. Dit smaakte niet verkeerd, maar ik had het gewoon niet verwacht.

Maleisie

Tijdens onze Maleisiereis hebben we heerlijk gegeten, met name op de food courts. Het gekste dat ik heb gegeten is durian. Ik heb het jaren weten  te negeren, maar de nieuwschierigheid heeft dit jaar dan toch gewonnen. Ik schreef een blog over mijn ervaring met durian. In Kuala Lumpur zag ik deze te leuke Angry Birds viskoekjes.

Angry Birds viskoekjes

Cambodja

Cambodja staat natuurlijk wat betreft raar voedsel bekend om gefrituurde vogelspinnen. Ik zag er ook nog heel veel andere insecten die bedoeld waren voor een maaltijd. Ik kocht er zelfs een kookboek waarin een hoofdstuk gaat over deze aparte cuisine. In het blog over de killing fields beschreef ik al de oorsprong van de traditie van het eten van insecten. Deze is niet al te vrolijk.

Gefrituurde vogelspin

Gefrituurde insecten

Laos

In Laos was het geen eten, maar sterke drank waar ik even bij stil bleef staan. Er zaten namelijk allemaal dieren in de fles, van slangen en schorpioenen tot hagedissen.

Afrika

In Afrika kun je alles eten wat er op de savanne is te vinden. Zo at ik in  restaurant Carnivore (what’s in a name) in Nairobi o.a. krokodil, zebra en kudu. In Botswana at ik o.a. wrattenzwijn.

Het eten in het buitenland kan verrassend anders zijn dan je verwacht. Ik heb niet alles geprobeerd, soms omdat ik het toch niet aandurfde of dat ik er niet zeker van was dat het geen beschermde diersoort was. Ik respecteer de andere culinaire gewoontes, maar hoef er niet perse zelf van mee te genieten.

Wat is het gekste dat jij bent tegengekomen of zelfs hebt durven eten?

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This