Mijn favoriete restaurants in de wereld

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Op reis eten we natuurlijk altijd buiten de deur, tenzij we een kookcursus volgen, maar daarover later meer. Vaak eten we op markten of bij straatstalletjes. Hier is het eten meestal verassend goed. Vers en lekker. Regelmatig proberen we ook restaurants waar ze de lokale cuisine serveren. We kijken vooraf op internet waar we lekker kunnen eten en checken ook nog de recensies. Bij het restaurant kijken we of het druk is en of er veel lokale mensen zitten. Als dit het geval is dan is het meestal goed. Zo krijg je toch een aantal favoriete restaurants.

Ik zeg altijd dat 50% van het succes van een reis afhangt of het eten lekker is.

Mijn lijstje van restaurants waar we zo vaak mogelijk terug gingen om te eten of waar we echt een onvergetelijke eenmalige culinaire ervaring hadden zijn de volgende:

Oh! Calcutta

Oh Calcutta kookboek

Oh! Calcutta, Oh! Wat lekker. In Kolkata (India) zoals Calcutta tegenwoordig heet. De Bengaalse keuken. De bijzondere ingredienten als de bloem van de bananenplant en scherpe mosterdolie maken de gerechten zo bijzonder. We zijn er meerdere keren terug geweest. Wat me nog het meeste bij staat is het toetje Bhapa Sondesh, gestoomde cottage cheese. Alleen daarvoor zou ik al terug gaan. Ook de andere gerechten zijn onwijs lekker en het personeel was heel erg vriendelijk. Er is een kookboek van Oh! Calcutta met de recepten van mijn nummer een op de lijst van favoriete restaurants.

 

Saravana Bhanvan

Nummer twee op de lijst van favoriete restaurants ontdekten in Chennai (India). Het bleek later op veel meer plekken in India en ook in de rest van de wereld te zitten. Het is Saravana Bhavan en serveert Zuid-Indiaas eten. Sinds 2016 ook in Amsterdam aan de Stadhouderskade 123. Een absolute aanrader, met de echte smaken en charme van Zuid-India.

Zuid-India eten

In 2014 waren we een paar dagen in Delhi en gingen we bijna elke dag naar Saravana Bhavan. Daar heb ik een lijstje voor mezelf gemaakt om te onthouden wat wat is op de kaart…je ziet dat het eigenlijk niet uitmaakt wat je neemt….altijd goed! De thali is perfect om veel verschillende gerechtjes te kunnen proeven. Van lekkere curries tot frisse raita. Geserveerd met rijst, pappadums en poori’s.

 

Het mag duidelijk zijn dat het Indiase eten bij mij favoriet is.

Sterna of Bloumosifis

We zijn een aantal keer naar Vamos geweest, een klein dorpje op Kreta. Daar zit het restaurant Sterna of Bloumosifis. Echt authentiek grieks. Verwacht dus geen Apollo schotel en zelfs geen gyros. Maar alles wat ze wel hebben is even lekker. Meestal gingen we er twee keer per dag eten. Het restaurant zat op 5 minuten lopen van onze accommodatie…perfect dus.

Carnivore

Carnivore in Nairobi, Kenia. Hier serveren ze, zoals de naam al suggereert, veel vlees. Eigenlijk kun je bijna alles eten wat er op de Savanne rondloopt of kruipt. Van krokodil tot kudu en springbok. Heel bijzonder om mee te kunnen maken. Mijn all-time favorite savanne wild is toch Kudu. Lijkt veel op biefstuk, mals met heel veel smaak. Wel raar om de dag erna ze weer gewoon rond te zien lopen tijdens een safari.

Wat zijn jouw favoriete restaurants in de wereld?

 

Pin It on Pinterest

Share This