Galettes van aardappel met Munsterkaas

Uit de Elzas in Frankrijk
 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Tsja, zo gaat dat dus! Je gaat op reis, in dit geval een lang weekend naar de Elzas, en ontdekt weer heel veel nieuwe lekkere gerechten. Daardoor krijg ik kookinspiratie en probeer ook thuis al die lekkernijen te maken. Ik kan met recht zeggen dat dat deze keer echt goed gelukt is! Dit is echt comfort food, het soort waar je erg vrolijk van wordt! In dit geval heb ik Gallettes van aardappel gemaakt, de Franse variant van Rosti. Gratineer ze lekker met kaas, dat maakt het feest helemaal compleet.

Elzas eten

Ik gebruik Munsterkaas, uit het dorpje Munster in de Elzas, om de Gallettes te gratineren. Dan blijkt maar weer waar een klein dorpje groot in kan zijn. Het is een heerlijke kaas met een licht pittige smaak. Ik wil je wel waarschuwen voor de geur, want die snelt de kaas vooruit. Het schijnt dan een Ierse Monnik het recept heeft geïntroduceerd in de Vogezen in de Elzas. De Benedictijner monniken zijn deze kaas gaan maken in de 7e eeuw. De naam Munster stamt af van Monasterium, het Latijnse woord voor klooster. Kaas uit het klooster dus, gemaakt door de monniken. Mocht de pittige geur van de Munsterkaas je enigzins afschrikken, gebruik dan gewoon een andere kaas die je wel lekker vind!Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

5 of 6 grote aardappels
2 uien
1 ei
3 eetlepels bloem
1/2 bosje platte peterselie
1 Munsterkaas
1 eetlepel komijnzaad (optioneel)
Peper en zout
Olie om in te bakken

Stappen

Schil de aardappelen en rasp ze grof. Maal flink wat zout over de geraspte aardappelen, roer goed door en laat dit 20 minuten staan. Knijp daarna het vocht uit de aardappel.

Snij de ui fijn in halve ringen.

Meng de ui, het ei, de bloem, peper en de fijngesneden peterselie door de aardappel.

Ik bak twee grote Gallettes tegelijkertijd in twee verschillende koekenpannen.

Doe een flinke scheut olie in elke een koekenpan en verdeel het aardappelmengsel. Maak er een enigszins ronde vorm van met een dikte van ongeveer een halve centimeter. Bak de Gallettes aan beide kanten mooi goudbruin.

Snij dunne plakjes van de Munsterkaas en verdeel die over de Gallettes. Bestrooi de kaas optioneel met wat komijnzaad. Laat de kaas smelten onder de grill.

Serveer direct met een lekkere salade!

Bon appétit
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This