Garides saganaki, garnalen uit de oven met feta en tomaat
Griekenland oh Griekenland, wat ben je mooi! Het is alweer een paar jaar geleden dat we voor het laatst in Griekenland waren en dan begint het toch te kriebelen. Ik mis de vriendelijke mensen, het klimaat en natuurlijk het heerlijke eten. Door met enige regelmaat iets Grieks te koken maak ik het voor mezelf nog enigzins dragelijk. De Griekse keuken heeft een overvloed aan heerlijke gerechten waar je uit kunt kiezen. Deze keer koos ik voor garnalen uit de oven met feta en tomaat, garides saganaki.
In 2004 was ik er voor het eerst en daarna zijn we bijna ieder jaar geweest. Iedere keer naar andere plekken. Mensen vragen wel eens wat ik het leukste eiland vond. Dat is een onmogelijke keuze, want ieder eiland heeft zijn eigen charme. Ik kan iedereen aanraden om er eens heen te gaan en dan is een eilandhoppen op de Cycladen misschien wel een goede start. Dat geeft je de mogelijkheid om kennis te maken met meerdere eilanden. Anders is wellicht éen van deze vijf Griekse eilanden iets voor jou?
Garides Saganaki
In Griekenland doen wij nooit aan ‘voorgerecht-hoofdgerecht-nagerecht’, maar bestellen we gewoon allerlei kleine en wat grotere gerechten en die komen tegelijkertijd op tafel…tenminste bijna tegelijkertijd. Het hangt een beetje af van de capaciteit in de keuken en de drukte in het restaurant. Heerlijke melanzane salata, cheese saganaki of skordalia, een knoflookdip op basis van gepureerde aardappel. Het water loopt me nu alweer in de mond…zo lekker! Dit is een simpel gerecht.
Wat eet je er bij?
In Griekenland krijg je er standaard brood bij en dat doe ik thuis bij dit gerecht ook meestal. Voor Jolanda natuurlijk glutenvrij brood. Heerlijk om mee te dippen in de saus. Een eenvoudige Griekse salade is natuurlijk ook heerlijk.
Nog meer lekkere Griekse gerechten die je hierbij kunt eten:
Garides saganaki, garnalen uit de oven met feta en tomaat
Voorbereidingstijd
Minuten
Wachttijd
Minuten
Kooktijd
Minuten
Aantal porties
Personen
Ingrediënten
150 gram garnalen
1/2 ui
1 teen knoflook
Scheutje witte wijn
1 theelepel oregano
1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 larierblaadje
1 blik gepelde tomaten
100 gram feta
handje vol verse dille
handje vol verse peterselie
zout en peper naar smaak
olie om in te bakken
Stappen
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius. Hou een beetje peterselie en dille apart om op het laats voor de garnering te gebruiken.
Bak de garnalen bijna gaar in wat olijfolie. Haal ze uit de pan en bewaar ze. later gaan we ze weer toevoegen.
Doe in dezelfde pan de fijngesneden ui en knoflook. Bak ze glazig. Doe de wijn er bij en laat dit enigzins reduceren.
Doe nu de oregano, paprikapoeder, dille, peterselie, tomaten, azijn en het laurierblaadje erbij. Laat dit een minuut of 10 op laag vuur sudderen.
De de saus in een ovenschaal en voeg de garnalen weer toe en zet het ongeveer 20 minuten in de oven.
Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel de feta erover. Garneer met wat dille en peterselie.
Dit recept is



Kali orexi!
Eet smakelijk!
Nog meer lekkere recepten