Homemade seroendeng

Geen rijsttafel is compleet zonder dit heerlijke Indonesische bijgerecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Ik ben gek op Indonesisch eten en met een rijsttafel maak je me echt blij, maar een rijsttafel is voor mij geen rijsttafel zonder al die lekkere (droge) bijgerechten als kroepoek, rempejek, emping, sambal goreng kentang kering. De allerlekkerste voor mij is seroendeng. Toen ik klein was gingen we wel eens naar het befaamde Indonesische restaurant Tropic Paradise in Rijswijk. Het was beroemd om de flamingo’s die achter glas in het restaurant aanwezig waren. De rijsttafel was er heerlijk en er was ook altijd seroendeng. Ik strooide overal dit heerlijke bijgerecht over en dat heb ik eigenlijk nooit afgeleerd.

Prambanan

Al jaren roep ik dat ik het ook zelf een keer wil maken en dat is er nu eindelijk een keer van gekomen. Veel te laat want nu realiseer ik me dat seroendeng uit een potje echt niet in de buurt van zelfgemaakt komt.  Ik heb een grote pot gemaakt, dus de komende maanden kunnen we hier wel mee vooruit.

Indonesie carousel

De seroendeng is een heerlijke aanvulling bij nasi goreng bijvoorbeeld met sate ayam, telor ketjap of sambal udang. Veel lekkerder dan kant-en-klaar uit een potje.

Seroendeng

Het volgende doel is om zelf sambal, rempejek en atjar tjampoer te maken.  Dan kan ik de volgende keer zelf een soort mini rijsttafel maken met het heerlijke gevoel van een bezoek aan een goed Indonesisch restaurant.Voorbereiding

Kooktijd

Ingredienten

500 gram kokos
4 tenen knoflook (in grove stukken)
3 theelepels katoembar (koriander)
1 theelepel djinten (komijn)
1 theelepel laospoeder
1 theelepel trassi opgelost in een klein beetje water
1/2 theelepel kentjurpoeder
2 blaadjes daun salam
4 blaadjes daun jeruk
3 theelepels tamarinde pasta
2 eetlepels olie
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
250 gram geroosterde vliespinda’s

Stappen

Doe alle ingredienten behalve de olie, de pinda’s, het zout en de suiker in een droge wok (zonder olie dus) en bak het geheel droog.

Voeg dan de olie met  de suiker en het zout toe en bak nu totdat de kokos goudbruin ziet.

Voeg zodra de kokos mooi goudbruin is de pinda’s toe. Bak deze kort nog even mee.

Laat het goed afkoelen en verwijder de grove stukken knoflook, de salam en de djeroek peroet blaadjes voordat je het in een schone steriele pot doet.

Selamat makan!
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This