Gelukkig nieuwjaar...het Chinese dan!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Afgelopen vrijdag begon het Chinees nieuwjaar. Elk jaar wordt toegewezen aan één van de dieren uit de Chinese dierenriem. Een beetje vergelijkbaar met de bij ons bekende sterrenbeelden. Beide bevatten 12 dieren waar bepaalde eigenschappen aan worden toebedeeld. Het jaar van de haan is nu afgesloten en het jaar van de hond is begonnen. De hond staat voor trouw, loyaliteit, eerlijk en verdraagzaam. Dat lijken me prima eigenschappen om dit een mooi jaar te maken.

Chinees nieuwjaar 2018

Een legende verhaalt over hoe het zo is gekomen dat twaalf dieren toegewezen werden aan een jaar. Een Chinese keizer nodigde alle dieren uit voor een race. De eerste 12 dieren zouden een jaar toegewezen krijgen. De kat en de rat waren goede vrienden voor de race, maar de rat wilde graag winnen. Op de dag van de race liet de rat de kat slapen in het zonnetje. Hij haalde de os over om bovenop hem te racen omdat ze dan meer kans hadden om de race te winnen. Uiteindelijk won de rat en toen de kat wakker werd was de race al gelopen. Sindsdien zijn ze gezworen vijanden.

Chinese dierenriem

Chinese wijk in Amsterdam

Het Chinese nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de leeuwendans, soms ook wel de drakendans genoemd. Het is een eeuwenoude traditie en brengt geluk en voorspoed! In Amsterdam begint deze dans voor de Boeddhistische He Hua tempel op de Zeedijk middenin de Chinese wijk rondom de Nieuwmarkt. De straten in de Chinese wijk zijn herkenbaar aan de Chinese naam onder de Hollandse naam.

Chinees nieuwjaar 2018

Je ziet hier veel Chinese restaurants en winkeltjes.

Fo Guang Shan He Hua Tempel

De grootste tempel in Europa in Chinese paleisstijl. Prachtig toch? Gewoon bij ons op de Zeedijk.

Chinees nieuwjaar 2018

Je kunt naar binnen om het echte Boeddhistische tempelgevoel te ervaren. Mensen komen er bidden, offers brengen en wierook branden.

Chinees nieuwjaar vieren

Om 12 uur beginnen de festiviteiten. De Zeedijk loopt vol met mensen en er is geen doorkomen meer aan.

Chinees nieuwjaar 2018

Iedereen is in afwachting van de leeuw. Waar komt hij vandaan? Wij wisten het al …

Chinees nieuwjaar 2018

De viering van het Chinese nieuwjaar gaat gepaard met veel vuurwerk met hard geknal. Oren dicht dus…

Chinees nieuwjaar 2018

De spanning stijgt…of is het gewoon de kou?

Chinees nieuwjaar 2018

Daar komt hij dan!

Chinees nieuwjaar 2018

En het feest barst los.

Chinees nieuwjaar 2018

Wat een goed begin van het Chinees nieuwjaar! Dat roept natuurlijk om een goede afsluiting van deze feestelijke dag. We dronken wat bij de Brabantse aap op het Koningsplein. Wij roepen 2018 uit tot ons jaar van de Aap. Daarna terug naar de Zeedijk naar Nam Kee. Heerlijk!

Chinees nieuwjaar 2018

Ik wens iedereen een heel gelukkig Chinees nieuwjaar!

Pin It on Pinterest

Share This