Gembersalade uit Myanmar

met Chinese kool en gedroogde garnalen

We hebben tijdens onze reis door Myanmar heerlijk gegeten. Ingesloten tussen culinaire grootmachten als China, India en Thailand moet daar toch een mooie mix uit komen en dat is ook zo. Soms was het eten heel herkenbaar, maar vaak ook echt verrassend. Eigenlijk net zoals Myanmar zelf, soms heel herkenbaar Aziatisch, maar vaak ook heel eigen en uniek.

Myanmar

Salades

Voor mij waren de salades in Myanmar de grote verrassing. Geen slappe sla met tomaat een beetje olijfolie, maar krachtige smaken met bijzondere structuren. Eén van de bekendste salade’s in Myanmar is de tea leaf salad, een salade met gefermenteerde thee. Dat was ook de eerste die we wilde proberen. Het was meteen raak, wat een smaak! De gefermeteerde theeblaadjes, laphet, geven een heel bijzondere en krachtige smaak aan de salade. De structuur wordt gemaakt door gedroogde garnalen, gefrituurde linzen of kikkererwten en krokant gebakken knoflookplakjes. Andere bijzondere salades die we aten waren tomatensalade, maar dan op z’n Myanmarees, gerookte aubergine salade en gember salade.

Myanmar

Gember salade

Deze heb ik nu thuis een aantal keer gemaakt en is een echte blijver. Verse gember is de ster van de salade, dus het is wel handig als je hier van houdt. Door de ‘harde’ ingredienten in de salade als pinda’s, gedroogde garnalen, gefrituurde linzen en gebakken knoflook is het een salade met een bite.

 



Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

3 cm verse gember
Halve Chinese kool
3 tenen knoflook
flinke handvol linzen (blikje)
Handvol gedroogde garnalen
Handvol pinda’s
Verse koriander
1 limoen
2 theelepels vissaus
Olie om in te bakken



Stappen

Schil de gember en snij het heel fijn. Pers de limoen en doe het sap bij de fijngesneden gember. Laat dit een uurtje intrekken.

Snij de tenen knoflook in plakjes. Hak de pinda’s grof.

Spoel de linzen goed af en laat ze uitlekken op een keukenrol. Droog ze daarna goed af. Bak ze in een flinke laag olie totdat ze knapperig zijn. Doe op het laatst de plakjes knoflook erbij en bak deze mee totdat ze goud bruin zijn. Laat alles uitlekken op een keukenrol.

Snij de Chinese kool in hele fijne reepjes en roer de gember en het limoensap (naar smaak) er doorheen. Voeg de garnalen, linzen en knoflook toe. Sprenkel er wat vissaus overheen en roer goed door.

Garneer met de pinda’s en flink wat korianderblad.

အရသာရှိတဲ့အစားအစာ
aarasar shitae aahcarraahcar
Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This