Gerookte makreelsalade met rode ui en augurk

Wij zijn de trotse bezitters van een vakantiehuisje in Drenthe, vlakbij de het nationale park de Drentsche Aa. Vorig weekend besloten we om hier de komende tijd door te brengen. In Amsterdam wonen we in een apartement en het bleek bijna onmogelijk om op 1,5 meter afstand te houden doordat medebewoners toch gewoon bij je in de lift stappen. Omdat Jolanda tot een risicogroep behoort, besloten we dat we dat risico niet meer wilden lopen. We gingen dus met onze poezen Momo en Lhasa naar ons huisje in het bos.

Koken in ons huisje in het bos

Het is niet groot, slechts 43 vierkante meter, maar eigenlijk van alle gemakken voorzien. We stoken het lekker warm met een houtkachel, want de electriciteit is beperkt. Sinds een paar dagen hebben we ook weer internet en TV van KPN. Omdat we nu beide thuiswerken is dat echt wel een must-have. Het koken is een beetje beperkt met een elektrisch kookstelletje met twee platen, maar met de juiste planning is dat prima te doen. Veel van mijn kookbenodigdheden staan nog in Amsterdam, maar ook hier kun je gewoon boodschappen doen en dus wordt ook hier de kruiden en specerijenvoorraad langzaam groter.

Koken zonder koken

We hadden nog een gerookte makreel in de koelkast en ik besloot er een simpele, maar ozo lekkere makreelsalade van te maken. Geen kooktoestel nodig! Samen met zelfgemaakte ham-monchou rolletjes en wat lekkere hapjes van de Albert Heijn en een lekker flesje rode wijn, hadden we een topmaaltijd om het weekend in te luiden.

Ikan pepesan

Gerookte makreelsalade met rode ui en augurk

Voor twee personen hadden wij voldoende aan een halve makreel, maar als je lekker voor de volgende dag ook nog wat wilt hebben dan kun je gewoon de ingredienten verdubbelen. Het schoonmaken van de makreel is wel een secuur werkje, zorg dat je alle graatjes eruit haalt. Ik controleer alles altijd nog een keer extra met mijn vingers. Dat werkt het best. Voel je wat prikke? Dan zit er nog een in. Ik sneed een rood uitje in dunne halve ringetjes, een augurk in kleine blokjes en wat bladpeterselie fijn. Vermeng dit samen met een eetlepel Griekse yoghurt, een halve eetlepel mayonaise en wat zwarte peper met de makreelfilet.

En dan schijnt het lentezonnetje ook nog eens uitbundig, nou wij houden het hier nog wel even uit.

Dit recept is glutenvrij en pinda- en notenvrij. Als jet ook eivrij wilt maken, probeer het dan eens mayonaise zonder ei. Als je het zonder lactose wilt maken, laat dan de yoghurt er uit. Het wordt dan alleen iets vetter, maar de smaak is zeker niet minder. Een lactose vrije yoghurt kan natuurlijk ook.

Nog meer inspiratie met vis? Probeer eens een van de volgende gerechten.

Gerookte makreelsalade met rode ui en augurk

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediƫnten

1/2 makreel
1/2 rode ui
1 eetlepen augurk (kleine blokjes)
1 eetlepel Griekse yoghurt
1/2 eetlepel mayonaise
1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie
zwarte peper naar smaak

Stappen

 

Maak de makreel schoon en maak de helft van de makreelfilet fijn in een bakje.

Snij de rode ui in dunne halve ringetjes en de augurk in kleine blokjes.

Snij de bladpeterselie fijn.

Roer de augurk, ui en peterselie door de makreel, samen met de yoghurt en de matonaise. Maal er naar smaak nog wat zwarte peper doorheen.

Garneer met wat augurk, ui en peterselie.

Dit recept is

Eet smakelijk!

Nog meer lekkere recepten

Pin It on Pinterest

Share This