Geroosterde aubergine curry met tomaat en kokos

Oh, hier word ik nu blij van. Ik ben gek op aubergine en gek op Indiase curries en dit gerecht is een heerlijke combinatie van beide. Door de aubergine in te wrijven met lekkere specerijen en daarna te grillen, blijft deze een lekkere bite hebben en wordt niet zompig zoals in veel andere aberginecurries.

Kerala, India

De lekkerste curries at ik tijdens onze reis door Zuid-India, de provincies Tamil Nadu en Kerala. Naast dat dit een prachtig deel van India is, kun je er ook heerlijk eten. Veel van de gerechten zijn van nature vegetarisch of vegan. Wil je eens kennismaken met de gerechten uit Zuid-India, ga dan eens eten in een Indiaas restaurant waar ze de thali serveren. Dit is een typische maaltijd uit dit deel van India waarbij je verschillende curries, rijst, brood, papadums, yoghurt en vaak ook één of twee zoete gerechten krijgt.

Thali

Wil je zelf al lekker aan de slag, dan kun je ook eens deze kipcurry uit Kerala of deze viscurry met spianzie proberen.

Geroosterde aubergine curry met tomaat en kokos

Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid ingredienten, want de kans is groot dat je de meeste gewoon in huis hebt. De basis bestaat als zoveel curries uit ui, knoflook en gember. Aangevuld met gepelde tomaten uit blik, een blikje kokosmelk en wat ook bij ons gangbare specerijen is dit een relatief eenvoudig recept. Het recept is van nature vegan en glutenvrij.

Wat eet je er bij?

Ik vind het lekker met basmatirijst, maar je kunt er prima papadums of naanbrood bij serveren. Een lekkere mango chutney is altijd goed en raita is een lekker fris bijgerecht.

Geroosterde aubergine curry met tomaat en kokos

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Geroosterde aubergine

1 aubergine
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma
olie om te marineren
Verse koriander

Curry

1 ui
3 tenen knoflook
1 groene chilipeper
3 cm verse gember
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kurkuma
1 blik gepelde tomaten
1/2 blik kokosmelk
1 tl suiker
sap van halve limoen
zout en peper naar smaak

Stappen

Doe de olie in de pan en fruit de fijngesneden ui, knoflook gember, chilipeper (zonder zaadjes) totdat de ui lichtbruin begint te worden.

Voeg nu de komijn, koriander, paprika en de kurkuma toe en bak dit een minuutje mee.

Doe nu de tomaten en de kokosmelk erbij en roer even goed door.Laat het geheel een minuut of 30 zachtjes sudderen. Roer regelmatig door.

Doe na een minuut of 20 de grill aan laat deze heet worden. 

Snij ondertussen de aubergine in 4 parten en smeer deze in met een mengsel van de olie en de specerijen. Doe de aubergine onder de grill zodra deze op temperatuur is. Laat de aubergine donker bruin worden. Draai de parten af en toe om als het te hard gaat.

Serveer de curry met de aubergine parten er bovenop en stooi er wat verse koriander overheen.

 

Dit recept is

en is

कृपया भोजन का आनंद लीजिये!

kripyā bhojan kā ānnaṅd lijīyai

Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This