Gestoomde paksoi met oestersaus en crispy knoflook

Ik hou van gerechten over de hele wereld en probeer die te maken met de ingredienten zoals ze lokaal worden gebruikt. De recepten zijn soms best complex en uitgebreid, maar soms ook heel eenvoudig. De ene keer heb je een hele lijst van ingredienten nodig, maar vaak kan het ook heel eenvoudig zijn. Dit gerecht valt in de categorie ‘super eenvoudig met heel weinig ingredienten’. Het resultaat is er niet minder om, sterker nog, als je dit eenmaal hebt gemaakt blijf je het maken.

China

Oestersaus

De uitvinding van oestersaus is ook weer z’n leuk verhaal. De naam zegt het al, de basis voor deze saus zijn oesters. Een verkoper van oestersoep uit China, genaamd Lee Kum Sheung, vergat op een dag dat zijn soep nog op het vuur stond en vond als resultaat een dikke bruine massa in de pan. Dit bleek een hele lekkere smaak te hebben en was prima te gebruiken als smaakmaker voor andere gerechten. De oestersaus was geboren. In 1888 richte hij het bedrijf Lee Kum Kee op en dat is nu nog steeds een van de bekendste makers van Chinese en Aziatische sauzen.

Wat eet je erbij?

Mijn voorkeur gaat uit naar basmatirijst, maar rijstnoodles zijn ook prima.

Iconen

Recent heb ik een aantal iconen ontworpen zodat je eenvoudig kunt zien of een recept vegan of vegetarisch is en of het gerecht vrij is van gluten, ei, lactose of pinda/noten. Ik heb nog niet de oudere recepten bijgewerkt, dus als de iconen er niet bij staan, dan is er geen garantie dat het vegan of vegetarisch is of dat het recept vrij is van gluten, ei, lactose of pinda/noten.

 

Het recept voor gestoomde paksoi is dus niet vegan of vegetarisch. Dit komt door de oestersaus, waar natuurlijk oesters in zitten, of liever gezegd oesterextract. Je kunt de oestersaus vervangen door een vegan variant. De oestersaus die ik heb gebruikt bevat tarwemeel en is dus niet glutenvrij. Voor zover ik weet bestaat er geen glutenvrije oestersaus. Jolanda eet glutenvrij en voor haar gebruik ik tamari, een glutenvrije sojasaus in plaats van oestersaus. Dit is een prima oplossing.

Gestoomde paksoi in oestersaus

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Gestoomde paksoi

 

1 bos paksoi
3 eetlepels oestersaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel kokend water
1 eetlepel sesamzaad
3 tenen knoflook
olie om in te bakken

Stappen

Begin met het roosteren van de sesamzaadjes. Doe dit in een droge pan op een gemiddeld vuur, totdat ze een beetje bruin worden. Haal de pamn van het vuur en bewaar de sesamzaadjes in een bakje.

Doe nu de olie in de pan en snij de tenen knoflook in plakjes. Bak deze goudbruin in de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bewaar ze.

Doe de oestersaus, sesamolie en het hete water in een kopje en roer goed door.

Zet nu een stoompan op en stoom de paksoi in 3 a vier minuten gaar.

Leg de paksoi op een bord en schenk er de saus overheen. Garneer met de sesamzaadjes en de gebakken knoflook.

 

Dit recept is

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This