Moussaka

Met recht een Griekse klassieker!
 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Denk ik aan Griekenland dan denk ik aan zon, zee, strand, mooie eilanden, vriendelijke mensen en heerlijk eten. De meeste mensen kennen natuurlijk de klassiekers als gyros, Griekse salade en moussaka. Maar het Griekse eten is zoveel meer dan dat. Ik ga ook zeker nog heel wat minder bekende, maar o zo lekkere Griekse recepten delen. Eerst deze klassieker, Griekse moussaka. Niet voor niets een klassieker, want mits goed bereid is dit een echte topper!

Het is best een bewerkelijk recept, maar het is alle moeite waard want het resultaat is de lekkerste moussaka die je ooit hebt gegeten. Vergis je vooral niet in de tijd voor het maken van de gehaktsaus. Deze moet goed indikken voor een lekkere geconcentreerde smaak. Dit kan op een laag vuurtje best 1,5 a 2 uur duren.

 

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

2 aubergines
5 aardappels
500 gram rundergehakt
1 blik gepelde tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierblaadjes
2 theelepels kaneelpoeder
3 theelepels oregano
2 tenen knoflook
2 uien
50 gram roomboter
50 gram bloem
200 gram parmezaanse kaas (fijn geraspt)
1/4 nootmuskaat (vers geraspt)
3 eierdooiers
peper en zout
Olijfolie

Stappen

Gehaktsaus
Snipper de ui en de knoflook en bak deze op een lage temperatuur glazig. Voeg het gehakt en de laurier toe en bak dit rul. Die de tomatenpuree er bij en bak dit nog even mee. Doe dan de tomaten, wijn, oregano en kaneel er bij. Voeg peper en zout naar smaak toe. Roer goed door en laat dit heel zachtjes inkoken totdat het vocht nagenoeg weg is en de smaken heel geconcentreerd zijn.

Aardappels en aubergines
Als het gehaktmengsel staat te pruttelen kunnen we de rest van de voorbereiding doen. Snij de aubergine in plakken van een kleine centimeter dikte. Bak ze in een koekenpan bruin en gaar in wat olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bewaar ze totdat we de moussaka gaan samenstellen.
Kook de aardappels met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.

Bechamelsaus
Zodra het gehakt mengsel bijna klaar is kunnen we de bechamelsaus maken. Smelt de roomboter in een pan met een dikke bodem. Voeg de bloem er bij en roer goed door. Blijf constant roeren en laat de bloem een minuutje garen. Voeg nu eerst een scheutje melk toe en roer totdat de klontjes opgelost zijn. Voeg nu de rest van de melk toe. Blijf zachtjes roeren. Na verloop van tijd gaat de saus vanzelf indikken. Zet het vuur uit zodra de saus dik geworden is. Roer er nu 3 eierdooiers, de vers geraspte nootmuskaat en 50 gram van de Parmezaanse kaas door.

Samenstellen en afbakken
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Nu gaan we de moussaka samenstellen. Neem een ovenschaal met hoge randen. Vet deze in met wat olijfolie. Begin met een laag auberhine, dan een laagje gehaktsaus, wat Parmezaanse kaas en plakjes aardappel. Herhaal dit tot de ingredienten op zijn. Doe nu de bechamelsaus er over en strooi er nog flink wat Parmezaanse kaas overheen.
Bak de moussaka in 30 minuten mooi goudbruin.

Kali Orexi
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This