Het is best een bewerkelijk recept, maar het is alle moeite waard want het resultaat is de lekkerste moussaka die je ooit hebt gegeten. Vergis je vooral niet in de tijd voor het maken van de gehaktsaus. Deze moet goed indikken voor een lekkere geconcentreerde smaak. Dit kan op een laag vuurtje best 1,5 a 2 uur duren.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
5 aardappels
500 gram rundergehakt
1 blik gepelde tomaten
1 klein blikje tomatenpuree
2 laurierblaadjes
2 theelepels kaneelpoeder
3 theelepels oregano
2 tenen knoflook
2 uien
50 gram roomboter
50 gram bloem
200 gram parmezaanse kaas (fijn geraspt)
1/4 nootmuskaat (vers geraspt)
3 eierdooiers
peper en zout
Olijfolie
Stappen
Gehaktsaus
Snipper de ui en de knoflook en bak deze op een lage temperatuur glazig. Voeg het gehakt en de laurier toe en bak dit rul. Die de tomatenpuree er bij en bak dit nog even mee. Doe dan de tomaten, wijn, oregano en kaneel er bij. Voeg peper en zout naar smaak toe. Roer goed door en laat dit heel zachtjes inkoken totdat het vocht nagenoeg weg is en de smaken heel geconcentreerd zijn.
Aardappels en aubergines
Als het gehaktmengsel staat te pruttelen kunnen we de rest van de voorbereiding doen. Snij de aubergine in plakken van een kleine centimeter dikte. Bak ze in een koekenpan bruin en gaar in wat olijfolie. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bewaar ze totdat we de moussaka gaan samenstellen.
Kook de aardappels met wat zout, giet ze af en laat ze afkoelen. Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
Bechamelsaus
Zodra het gehakt mengsel bijna klaar is kunnen we de bechamelsaus maken. Smelt de roomboter in een pan met een dikke bodem. Voeg de bloem er bij en roer goed door. Blijf constant roeren en laat de bloem een minuutje garen. Voeg nu eerst een scheutje melk toe en roer totdat de klontjes opgelost zijn. Voeg nu de rest van de melk toe. Blijf zachtjes roeren. Na verloop van tijd gaat de saus vanzelf indikken. Zet het vuur uit zodra de saus dik geworden is. Roer er nu 3 eierdooiers, de vers geraspte nootmuskaat en 50 gram van de Parmezaanse kaas door.
Samenstellen en afbakken
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Nu gaan we de moussaka samenstellen. Neem een ovenschaal met hoge randen. Vet deze in met wat olijfolie. Begin met een laag auberhine, dan een laagje gehaktsaus, wat Parmezaanse kaas en plakjes aardappel. Herhaal dit tot de ingredienten op zijn. Doe nu de bechamelsaus er over en strooi er nog flink wat Parmezaanse kaas overheen.
Bak de moussaka in 30 minuten mooi goudbruin.
Eet smakelijk!
Sharing is caring!
Zo, ik snap dat dit bewerkelijk is inderdaad! Maar ik ben gek op Moussaka, dus ik ga jouw variant zeker een keertje proberen. Benieuwd of ie net zo zal smaken als in Griekenland 🙂
Weet dit gerecht nog heel goed. Brengt mij terug naar een leuke tijd in Griekenland. Wat eten wel niet kan doen hè met herinneringen.
Moussaka! Heerlijk, maar al te lang niet meer gegeten. Ik ga ’t NU doorgeven aan de chef kok hier thuis, haha. En stuur je recept gelijk mee.
Leuk! Handig he zo’n kokkie ?
Je geeft me kookinspiratie, want het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens moussaka maakte. ? Heerlijk!
Je staat wel even in de keuken, maar dan heb je ook wat ?
Mijn favoriete Griekse recept. Zo lekker! Deze heeft wel iets meer tijd nodig dan mijn eenvoudige variant, maar ik denk wel dat jouw recept nog smaakvoller is. Fijn recept om van het weekend uit te proberen.
Genier er van!!
Ohh dit klinkt heerlijk! Toevallig gister een Montenegriaanse (?) versie ervan gehad hier, toch wel anders dan jouw recept haha. Ga jouw versie zeker eens uitproberen!
Maakt me wel nieuwschierig…Montenegriaanse moussaka?