Hele kip uit de oven

Met Chinees vijfkruidenpoeder

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Ik heb een duivels dilemma met het eten van bijvoorbeeld Peking eend. Ik vind eenden van die hele lieve, grappige dieren, maar tegelijkertijd vind ik ze ook erg lekker. Ik zal je later nog eens uitleggen waar de liefde voor eenden vandaan komt. Met kippen heb ik die affectie een stuk minder. Daarom nu een goed alternatief voor eend, hele kip uit de oven met Chinees vijfkruidenpoeder. Een super simpel recept maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Het lekkerste is namelijk als je de kip een hele nacht laat marineren. Dan trekken de smaken het er beste in.

Ik gebruik zo veel mogelijk biologische kip. Dit is wel een stukje duurder, maar dan weet je wel dat de kip een beter leven heeft gehad. Bovendien proef je het. Er zit gewoon meer smaak aan. De Appie verkoopt hele biologische kippen, maar als je eens in de buurt bent kun je ook biologische kip kopen bij de Polderhoenderhof in Lelystad. Eeen heel stuk goedkoper en super lekker. Wel even van tevoren bestellen.


Chinees vijfkruidenpoeder

Vijfkruidenpoeder bestaat uit kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Szechuan peper is eigenlijk geen peper, maar het zijn de gedroogde schilletjes van kleine vruchtjes. Het is vrij overheersend, dus gebruik het spaarzaam. Het is eenvoudig zelf te maken met behulp van een goedkope electrische koffiemolen. Dit receptje hou je van me te goed.

Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

1 hele kip
1 1/2 theelepel vijfkruidenpoeder
5 eetlepels lichte sojasaus
2 eetlepels donkere sojasaus (van de toko)
5 plakjes gember
3 eetlepels honing

Stappen

Bestuif de binnenkant van de kip met 1/2 theelepel van het vijfkruidenpoeder.

Meng de rest van het vijfkruidenpoeder, de sojasaus en de gember voor de marinade. Een kip marineren doe ik het liefst in een zak. Ik doe de kip er in, voeg de marinade toe en sluit de zak goed af. Daarna kun je eenvoudig de marinade goed in de kip massereren.

Laat de kip minstens een paar uur marineren. Nog beter is om hem de hele nacht te laten staan in de koelkast.

Doe de kip in een voorverwarmde oven van 180 graden. Het liefst op een rooster boven een lekbak. Laat de kip 30 minuten garen.

Bestrijk de kip met wat honing en doe hem nog 15 minuten terug.

Vanaf nu elke 10 minuten de kip bestrijken met de in de lekbak opgevangen marinade.

Nu wordt je geduld pas echt op de proef gesteld. Laat de kip minstens 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt. Daarna? Aanvallen!
Geniet er van!

Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest

Share This