Het Midden-Oosten

Heerlijk eten!

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Als je hoort en leest over het Midden-Oosten is het helaas vooral negatieve berichtgeving en dat terwijl het Midden-Oosten zo prachtig is. Zoals de mooie cultuur en de supervriendelijke mensen die ik tijdens mijn reizen heb ervaren en ontmoet. En wat dacht je bijvoorbeeld van de heerlijke gerechten uit de landen van het Midden-Oosten die we tegenwoordig ook hier kunnen eten.

Midden-Oosten, eten verbroedert!

Wat is het Midden-Oosten eigenlijk?

Het Midden-Oosten ligt precies op de grens van Azie, Afrika en Europa. De drie grote religies; het jodendom,  christendom en de islam zijn hier geboren. De landbouw is hier uitgevonden en tevens was er de eerste stedelijke beschaving. Je vindt er heilige steden als Mekka, Medina en Jeruzalem. Een groot deel van de wereldolieproductie komt uit het Midden-Oosten, maar liefts 31%. Natuurlijk is het ook een gebied waar veel conflicten worden uitgevochten, maar ik wil het in dit blog niet hebben over wat de verschillen tussen diverse bevolkingsgroepen, culturen en religies zijn, maar over de overeenskomsten en dat wat ons bindt; eten!

Midden-Oosten, eten verbroedert!

Landen in het Midden-Oosten

Het Midden-Oosten omvat landen als Egypte, Israel, Syrie, Libanon, Turkije, Jordanie, Iran en Irak, maar ook Marokko, Tunesie en Algerije worden er vaak toe gerekend. Ik ben zelf in Syrie en Jordanie, Turkije en Marokko geweest. Tijdens mijn reizen in het Midden-Oosten heb ik me altijd verwonderd over de verfijndheid van het eten, het complexe gebruik van kruiden en specerijen en het belang van eten voor de mensen. Ze zijn trots op hun eigen keuken en producten. De olijven uit de eigen regio zijn altijd de beste van de hele wereld. Pijnboompitten uit Libanon zijn de beste ter wereld. Safraan uit Iran is top!

Palmyra, Syrie

Heerlijke gerechten uit het Midden-Oosten

We kennen hier natuurlijk allemaal wel falafel, shoarma, kebab, hummus en pilaf, maar ik kan je vertellen…er is zoveel meer. Zoals zo vaak begon het bij mij vaak op Pinterest. Ik kwam op het idee om een bord te maken met recepten uit het Midden-Oosten en was overweldigd door de grote aantallen heerlijke recepten die ik vond. Sommige heb ik tijdens mijn reizen gegeten of daarna zelf gemaakt uit de meegebrachte kookboeken en andere kende ik van eten bij Turkse of Iraanse vrienden. Toen bedacht ik me dat het eigenlijk niet te bevatten is dat veel van deze gerechten bij ons helemaal niet bekend zijn.

Kip tajine uit de Atlas, Marokko

Ik plaatste al recepten uit Turkije, Marokko en Syrie op Indenvreemde.nl, zoals kip tajine met spinazieballetjes of wat dacht je van Menemen, Turks streetfood.

Turkse menemen

Natuurlijk mogen falafel en hummus niet ontbreken.

Falafel

Hummus

Ik wil ook nog een aantal andere landen en gerechten onder de aandacht brengen.

Libanon

Is de bakermat van veel gerechten die overal in het Midden-Oosten populair zijn, zoals de heerlijke salades fattoush, tabouleh en baba ghanoush of kibbeh, kleine vleesparteitjes.

Syrie

Mujadara, een gerecht met bulghur en linzen en geserveerd met krokant gebakken uien en een heerlijke komkommer- en muntsaus

Turkije 

Imam Bayildi, gevulde aubergine.

Shish kebab, heerlijke vleesspiezen met bijvoorbeel ui en paprika. Lekker van de grill.

Borek, gevulde filodeegrolletjes. Lekker met spinazie en kaas bijvoorbeeld.

Marokko

Bisteeya, een hartige taart van filodeeg met kip, koriander, amandelen en kaneel.

Harira, een supergevulde maaltijdsoep met linzen, vlees, tomaat.

Iran

Zereshk Polo Ba Morgh, een rijstgerecht met saffraankip.

Het is natuurlijk maar een kleine verzameling gerechten van de totale keuken uit het Midden-Oosten. Sommige gerechten zijn in meerdere landen bekend en vaak is de oorsprong niet helemaal meer te achterhalen. Voor mij levert dit blog in ieder geval een mooie lijst van gerechten die ik graag met jullie wil delen. Hup de keuken in dus!

Pin It on Pinterest

Share This