Hoe overleef je Delhi?

10 tips om met de chaos te dealen!
               
ReisverhalenWereldgerechten

Ga je naar Delhi? Dan heb je vast de verhalen wel gehoord over de choas, de drukte, mensen die in je aura komen, het continue benaderd worden voor weet ik niet wat, de stank, de smog, de verzin-zelf-nog-maar-iets-onaangenaams-dat-je-zou kunnen-tegenkomen-in-een-stad-als-Delhi. Denk je bij jezelf, het zal toch wel meevallen? Ik kan je uit de droom halen. Je gaat het allemaal tegenkomen. De vraag is alleen of dat erg is. Ik ben meerdere keren in Delhi geweest en heb me hier in de loop de tijd tegen weten te wapenen. Dat moet je doen om voor jezelf de ruimte te creëren om van Delhi te kunnen genieten. Ik geef je 10 tips om met deze zaken te dealen en te kunnen genieten van al het moois dat Delhi heeft te bieden. Delhi

Toen ik voor de 3e keer in India was en toch al wat gewend was heb ik dubbel gelegen om het volgende. Met een lengte van twee meter val ik aardig op tussen de gemiddeld toch wat kleinere Indiase bevolking. We waren s’nachts direct met een taxi van het vliegveld naar ons hotel gegaan in hartje Delhi. ’s Morgens hoorden we het bruisende leven op straat al vroeg beginnen. We stonden de popelen om Delhi te herontdekken en hadden het er nog over gehad dat je altijd aanspraak hebt in Delhi. Ik had nog geen twee stappen buiten het hotel gezet of ik word aangeklampt door een Indiase man met een voor mij volkomen nieuwe openbaring, “Sir sir, you are very tall”. De eerste glimlach zat op mijn gezicht. Ik strekte me nog eens goed, zei ‘namaste’ en kreeg een grote glimlach terug.

Delhi

De eerste vier tips

1. Trotseer de drukte met zelfvertrouwen en geduld. Veel mensen zullen je aanspreken, maar vaak is het alleen maar om een praatje te maken, proberen iets te verkopen of om hun Engels te oefenen. Probeer je in hun situatie te verplaatsen en dan kom je misschien wel tot de conclusie dat jij precies hetzelfde zou doen als de rollen omgedraaid zouden zijn.

2. Roep tegen iedereen die het wil horen “Namaste!”. Vaak krijg je dan een grote glimlach terug.

3. Smile, want je loopt lekker wel in Delhi! Hoeveel mensen ken jij die dat kunnen zeggen?

4. Ben je het bij de 15e keer helemaal zat dat ze je aanspreken omdat ze iets van je willen? Zeg dan duidelijk “Thank you!” en loop door!

Delhi

Nog vijf tips

5. Wees helder in wat je wil. Blijven ze je achtervolgen en wil je gewoon even met rust gelaten worden, schroom dan niet om duidelijk “no, go away!” te zeggen.

6. Maak je er met een grapje vanaf.

Vraag: Where are you going? Antwoord: That way!

Vraag: Where are you from? Antwoord: From India!

Zeker weten dat ze lachend doorlopen. Humor is een geducht wapen tegen de drukte!

7. Kietel je karma, een kleine fooi wordt altijd gewaardeerd en een positief karma komt altijd van pas.

8. Neem een riksja als je rust wil. Voor een paar roepies zit je even in je eigen bubble. Het is bovendien lekker om even wat wind te vangen als het een hele warme dag is. Denk hierbij ook even aan je karma (tip 7)

9. Neem een goed hotel in een rustige buurt. Dan ben je ’s avonds even weg uit de hectiek en kun je er de dag erna weer goed tegen. 

Een van de leuke bezienswaardigheden in Delhi is het rode fort. Het kan er heel druk zijn, maar eenmaal binnen het fort is iedereen toerist. Je kunt rustig op je gemak rondwandelen om het fort van dichtbij te bewonderen.

Delhi

Delhi

Delhi

Een andere bekende bezienswaardigheid is de Jama Masjid moskee. Een prachtig gebouw met een groot plein. Hier worden de duiven gevoerd, dus pas op waar je loopt.

Delhi

De laatste en belangrijkste tip

10. Geniet! Blijf je verbazen! Delhi is als een kaleidoscope. Je weet wel, zo’n stuk speelgoed waar je doorheen kunt kijken en waar de kleuren en de vormen veranderen door er aan te draaien. Nooit hetzelfde, iedere keer anders, maar altijd verrassend.

Delhi

 

Durf jij Delhi aan met deze tips?

Pin It on Pinterest

Share This