Hoe voorkom je dat je prachtige reisfoto's verloren gaan

Tips voor thuis en op reis

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Het allerbelangrijkste op reis is natuurlijk dat je gezond en veilig blijft. Hiervoor beperk je de risico’s die je neemt op reis. Mocht er onverhoopt toch iets verkeerd gaan dan zorg je natuurlijk dat je goed verzekerd bent. Ik denk dat bijna niemand onoverwogen risico’s neemt met zijn gezondheid, maar doe je dat ook met de fotoapparatuur die je meeneemt en de foto’s die je hebt gemaakt? Mijn grootste angst op reis is altijd dat er hiermee iets mis gaat. Welke maatregelen kun je nemen om te voorkomen dat je prachtige reisfoto’s verloren gaan?

Parijs

Geografische redundantie? Wat?

Ik werk in de telecomsector en daar is het gebruikelijk om een extreemhoge beschikbaarheid van aangeboden diensten en data na te streven. Dat gebeurt door het gebruik van robuuste systemen, systemen redundant (meervoudig) uit te voeren en deze systemen geografisch te scheiden door ze op verschillende locaties te plaatsen. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt op de ene locatie dan nemen de systemen op een andere locatie het naadloos over. Het dubbel uitvoeren van systemen is een kostbare zaak, je hebt twee identieke systemen waarvan je er eigenlijk maar één gebruikt. Er wordt dus veel geld geïnvesteerd in beschikbaarheid van diensten en data. De vraag is alleen hoeveel geld heb je over voor een hogere beschikbaarheid. Dezelfde afweging maak ik voor mijn fotoapparatuur en de foto’s.

Je denk dat gebeurt mij niet…

Op mijn allereerste reis in 1995 door Indonesië had ik de pech dat al tijdens de heenreis in het vliegtuig mijn fototoestel het begaf nadat ik met de zoomlens tegen het vliegtuigruitje kwam. De zoomlens bleef in de camera steken en ik kon er niets meer mee doen. Balen! Blijkbaar was het fototoestel niet zo robuust. Ik had er maar één, dus kocht ik op een van de eerste dagen in Jakarta een nieuw toestel. Minder geavanceerd, maar wel een stuk robuuster dan mijn originele fototoestel. Ik was er erg blij mee, want ik kon gelukkig gewoon foto’s maken. Ik liet in Indonesië de rolletjes ontwikkelen en afdrukken, daarmee had ik gelijk een back-up, de negatieven en een fysieke afdruk. Deze bewaarde ik tijdens mijn reis op verschillende locaties, de een in mijn rugzak en de ander in mijn dagrugzak.

Monkey Business

Een robuuste camera en lens in een stevige rugtas

Voor mijn reis naar Namibie & Botswana kocht ik een stevig fototoestel. Een Canon 80d. Ik kocht daar een flinke zoomlens bij, een Tamron 18-400 mm. Beide zijn volgens de specificaties stof en vochtbestendig. Ik investeerde dus in een robuust fototoestel. Ik heb maar één camera, maar Jolanda heeft er twee. Mocht er één kapot gaan dan hebben we in ieder geval nog een backup. Niet met dezelfde specificaties maar wel afdoende om in ieder geval te kunnen blijven fotograferen. Omdat ik één lens heb met een groot bereik hoef ik deze niet te wisselen, Dit is altijd een risico in een stoffige omgeving. Afrika valt echt onder de noemer extreem stoffig. Standaard zit er een neutraal filter op de lens, zodat als ik een keer ergens tegenaan stoot het filter een eerste bescherming geeft. Ik vervang liever een filter dan direct de hele lens. Mijn camera draag ik in een stevige rugtas, de Canon SL100 Sling Bag. Handig en veilig! Je draagt deze op je rug, maar in één beweging slinger je hem voor je borst, open je de rits en heb je je camera te pakken. ideaal als je ineens oog in oog staat met één of ander dier op je safari.

Canon, Tamron

Backup op reis

Op reis wil ik onafhankelijk van de beschikbaarheid van een internet verbinding toch een backup kunnen maken van mijn foto’s zonder dat ik mijn laptop hoef mee te slepen. Ik vond de oplossing in een Kingston MobileLite Wireless GIII. Deze mobiele Wifi hotspot geeft je de mogelijkheid om de inhoud van je SD kaartje op een aangekoppeld USB device te zetten. Je doet dit via een bijbehorende app op je mobiel of tablet. Ik heb een Lacie Rugged Mini 1Tb harddisk om mijn foto’s te bewaren. Deze biedt voldoende ruimte voor korte tot middellange vakanties. Ga je een jaar op wereldreis dan kun je wellicht een grotere harddisk overwegen. Laat tijdens de trips je harddisk achter in een kluis in het hotel (indien mogelijk) en neem je kaartjes mee op je trip. Zo heb je je foto’s op twee gescheiden locaties. Ik gebruik een iPad Pro van 10 inch om de Kingston app te gebruiken om te back-uppen en ook om de foto’s te bekijken. Deze past precies in één van de vakjes van de Canon fototas. Het is ook altijd verstandig om voldoende geheugen kaartjes mee te nemen. Gaat er eens een keer een kapot dan heb je een reserve bij je.

Backup op reis

Backup thuis

Eenmaal thuis maak ik zo snel mogelijk een backup op mijn NAS. Dit is een op het thuisnetwerk aangesloten harddisk. In mijn geval zitten er twee 1Tb harddisks in. De foto’s worden automatisch op beide harddisks gezet. Mocht er één kapot gaan dan zijn de foto’s altijd nog beschikbaar op de andere harddisk. De NAS gebruikt een zogenaamde RAID 1 configuratie. Het nadeel is dat je van de totale beschikbare ruimte op je harddisks (2x1Tb) slechts de helft beschikbaar hebt voor je foto’s. Het grote voordeel is de veiligheid. Mijn huidige NAS is al heel wat jaren oud en recent heeft één van de harddisks het begeven. Omdat de huidige NASsen veel geavanceerder zijn ben ik op zoek naar een mooi en veilig alternatief.

Investeren in een zo’n veilig mogelijk opslag van foto’s en fotoapparatuur heeft mij tot nu toe geholpen om nooit foto’s kwijt te raken. Ik moet er echt niet aan denken dat dat zou gebeuren. Ben jij wel eens foto’s kwijtgeraakt en zou je nu investeren in meer veiligheid?

Pin It on Pinterest

Share This