Stamppot alleen voor de herfst en de winter? Echt niet! Ook in de zomer is het heerlijk om een stamppotje te maken. Maak het niet te zwaar met bijvoorbeeld rookworst en spekjes, maar doe er eens iets zomers in. Deze zomerstamppot maak je met rucola en Spaanse chorizo. Dit brengt direct een beetje zon in het gerecht. Ideaal voor in de zomer dus.
Voorbereiding
Kooktijd
Porties

Ingredienten
500 gram aardappels (bij voorkeur een beetje kruimig)
30 gram roomboter (in blokjes)
100 ml melk
100 gram rucola
2 rode uien
2 tenen knoflook
250 gram Spaanse chorizo (in blokjes)
1 eetlepel olijfolie (om in te bakken)
30 gram roomboter (in blokjes)
100 ml melk
100 gram rucola
2 rode uien
2 tenen knoflook
250 gram Spaanse chorizo (in blokjes)
1 eetlepel olijfolie (om in te bakken)
Stappen
Schil de aardappelen en snij ze door het midden. Kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
Snipper de rode ui en snij de tenen knoflook heel fijn. Bak het op laag vuur lichtbruin. Niet te bruin laten worden want dan wordt het bitter.
Verwarm ondertussen de melk in een pannetje.
Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Stamp ze fijn en roer de roomboter er doorheen. Giet daarna de warme melk er door totdat er een mooie puree ontstaat.
Roer de ui en de knoflook er doorheen.
Roer nu de Spaanse chorizo en de rucola er doorheen.
Zo simpel is het!
Eet smakelijk!
Sharing is caring!
Lekkere combi! Misschien met zoete aardappels nog lekkerder! Ik hou zelf van de paksoy met geitenkaas en sinasappel stamppot
Oh, dat klinkt ook lekker!
In blokjes? Wij doen ze meestal in schijfjes erin. Ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Ziet er trouwens wel lekker uit. Mijn vriendin is niet zo van de stamppotten, maar met chorizo kan ik maar denk ik wel overtuigen.
Chorizo maakt alles lekker. Blokjes, plakjes…maakt voor de smaak niets uit. Succesmet overtuigen ?
Ik ben dol op stamppot (Nederlander hè ;p) maar ik zou er inderdaad niet snel aan denken om dit in de zomer te eten. Maar dit gerecht ziet er lekker uit, bedankt voor de tip! Denk je dat de chorizo trouwens goed te vervangen is met tofublokjes?
Chorizo is wel de belangrijkste smaakmaker in dit gerecht. Je zou Spaans gerookt paprikapoeder kunnen gebruiken om dit te compenseren. Ik weet niet of tofu in een stamppot lekker is…lijkt me dat je dan heel voorzichtig moet stampen/roeren om de structuur niet te verliezen. Micchien beter apart serveren. Wel een interessant idee trouwens…tofu op z’n Spaans ?
Ik zie stamppot en ik ben om 🙂 en deze combi – nog nooit van gehoord maar ga ik zeker binnenkort is proberen.
Leuk! Nu ook in de zomer ? Succes!
Oh ik ben gek op stamppot, maar niet zo op chorizo. Overigens is het weer herfstig genoeg inmiddels dus dan smaakt het extra lekker!
Het stampotseizoen kom er aan!