Chinese hoisinsaus

De veelzijdige smaakmaker

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten
Dit moet toch haast wel een van de meest veelzijdige sausen zijn uit de Aziatische keuken. In dit geval uit China, maar ook veel gebruikt in Vietnam en andere Aziatische landen. Maakte ik eerder al eens zelf zwarte bonensaus, nu maak ik hoisinsaus met deze zwarte bonensaus als ingredient. Het is super eenvoudig om te maken en het resultaat is ook nog eens echt helemaal top en je weet bovendien precies wat er in gaat. Lees eens een willkeurig etiket en je wordt duizelig van de ingredienten waarvan je het bestaan niet wist. Zoals ik al zei, het is een veelzijdige saus. Het is heerlijk om er vlees of vis in te marineren. Probeer het eens met een speklapje of een stukje zalm of als saus bij pulled pork. Bij Vietnamese loempia’s is het een heerlijk dipsausje en als smaakmaker in pho, Vietnamese soep.

Hoisinsaus

Hoisinsaus is een zoetige saus met een dropachtige smaak dankzij het vijfkruidenpoeder dat er inzit. Als je wat over hebt dan kun je dat prima een paar dagen bewaren in een schone glazen pot in de koelkast, maar de kans dat je er lang mee gaat doen is niet zo groot. Dit is verreweg het snelste recept om te maken dat ik heb geplaatst en ik weet zeker dat het ook het snelste op gaat.

In het kantonees betekent hoisin “zeedieren”, maar zoals je bij de ingredienten kunt zien zit er geen zeedier in.

 



Voorbereiding

Kooktijd

Porties

Ingredienten

60 gram bruine suiker
2 eetlepels water
3 eetlepels homemade zwarte bonensaus of kant-en-klaar
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel rijstazijn
4 gedroogde pruimen
1/2 theelepel sesamolie
1/2 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder

Stappen

Doe alles ingredienten in een blender en pureer totdat er een gladde pasta is ontstaan. 

请享用
Qǐng xiǎngyòng
Eet smakelijk!

Sharing is caring!

Pin It on Pinterest