Homemade kipshoarma met Libanees platbrood

Ergens in de jaren tachtig  kwamen de eerste shoarmazaken in Den Haag en dat was een welkome aanvulling op het afhaal repertoire. Voor die tijd had je natuurlijk de Chinees en de snackbar, maar daar bleef het wel bij. Tijdens mijn studententijd was het ook vaste prik om na het uitgaan lekker ergens een broodje shoarma eten met heel veel saus en weinig groenten. Ik geniet er met enige regelmaat nog steeds van.

Hoe komt shoarma in Nederland?

Shoarma zou zijn uitgevonden rond 1800 in het Ottomaanse rijk. Twee mannen verkochten kebab die ze aan de man brachten met paard en wagen. Het kebabvlees werd horizontaal gegrild. Een van de mannen kwam op het idee om het vertikaal te doen, omdat dat minder rook zou geven. Zo gezegd, zo gedaan en het bleek een groot succes te zijn. Onder de naam Shoarma kwam het gerecht uit het Ottomaanse rijk in Palestina terecht. Joodse migranten brachten het naar Israel en vanuit Israel veroverde het gerecht Europa. Ben Cohen introduceerde het volgens eigen zeggen in Amsterdam, waar hij een shoarmazaak opende. Eerst kwamen er alleen Israeliers, maar als snel volgde de rest van Nederland. 

Homemade kipshoarma met Libanees platbrood

In Shoarmazaken wordt meestal lamsvlees gebruikt, hoewel je ook met enige regelmaat varkensvlees ziet. Dit is typisch voor de Nederlandse markt, waar we varkensvlees eten in tegenstelling tot de landen waar het oorspronkelijk vandaan komt. Bovendien is het goedkoper. Ik maakte het met kipdijfilet. De shoarma kruiden maakte ik zelf en ik vond het een ongelooflijk verschil met voorgekruide shaorma uit de supermarkt. Veel meer smaak! 

Wat eet je erbij?

Ik at Libanees platbrood van de AH bij omdat ik kant-en-klare pita broodjes niet zo lekker vind en bovendien breken ze bij mij altijd. Voor mij is een broodje shoarma niet compleet zonder zelfgemaakte knoflooksaus en met flink wat sambal. De plakjes komkommer zijn eigenlijk meer voor de decoratie, maar geeft het wel iets fris. 

Homemade kipshoarma met Libanees platbrood

Voorbereidingstijd

Minuten

Wachttijd

Minuten

Kooktijd

Minuten

Aantal porties

Personen

Ingrediënten

Shoarma kruidenmix

2 eetlepels zwarte peper
2 eetlepels pimentkorrels
2 eetlepels knoflookpoeder
1 eetlepel kruinagels
1 eetlepel nootmuskaat
1 eetlepel groene cardamom
1/2 eetlepel chilipoeder
1/2 eetlepel oregano
1/2 eetlepel zout

Knoflooksaus

2 dl volle yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 tenen knoflook
handvol verse bladpeterselie
peper en zout

Verder heb  je nodig

400 gram kipdijfilet
1/2 komkommer
sambal oelek
Libanees platbrood

Stappen

Meng alle ingrediënten voor de shoarmakruiden, eventueel met een koffiemolen die je hier speciaal voor gebruikt.

Snij de kipdijfilet in hele kleine reepjes en kruid deze met 2 volle eetlepels van de shoarmakruiden en wat olie. Laat dit minimaal een half uur marineren zodat de smaken beter intrekken.

Meng de ingrediënten voor de knoflooksaus.

Bak de kipshaorma in een koekenpan op heet vuur bruin en gaar.

Maak het Libanees platbrood klaar volgens de verpakking. Ik deed het in de magnetron.

Serveer op het Libanees platbrood met de sauzen en plakjes komkommer.

Dit recept is

Saha!
Eet smakelijk!

Pin It on Pinterest

Share This