Een homestay in Longji

Bij Chinezen thuis overnachten

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Echt de lokale bevolking leren kennen? Dat doe je met een homestay, slapen bij de lokale bevolking. Mijn eerste keer was in 2002 in China. We zaten in Yangshuo waar we een homestay boekten bij een lokale gids, Qin Qan, die we in een restaurant ontmoetten.

Yangshuo

Op pad naar onze homestay

We gingen met de lokale bus naar Hepingxiang in Longsheng. Daarvandaan liepen we verder naar het huis waar we zouden slapen. Het is er nogal bergachtig en ondertussen was het gaan regenen. Het huis lag in het dorpje Longji, vlakbij de beroemde Dragon’s Backbone Rice Terraces. Met een groepje klommen we over slipperige paadjes naar boven. We werden natter en natter, maar na 2,5 uur lopen kwamen we in het dorpje waar we hartelijk werden ontvangen door de eigenaar…wat bleek, die had de hele tijd voor ons gelopen in het groepje…haha. We kregen natuurlijk heel traditioneel thee aangeboden en toen we snel droge kleren hadden aangetrokken kregen we een rondleiding. Het was een groot houten huis met een wat kleiner huisje en een winkeltje er naast. In dit huisje zouden we slapen. Het grote huis was eigenlijk een grote open ruimte met in het midden een vuurplaats waarop gekookt wordt.

Longji, China 2

Geluk?

Onze gids wist ons te vertellen dat we geluk hadden…ze hadden nog geen ervaring met toeristen….huh? Geluk? Jazeker, want ze willen het jullie erg graag naar de zin maken…nou dat hebben we geweten…we hadden geluk.

Longji, China

Home cooking

Ons werd gevraagd wat we wilden eten, eend of kip. We hadden niet echt een voorkeur en tot onze verrassing werden er een levende eend en een levende kip de woonkamer ingebracht…deze of deze? Omdat wij een beetje besluiteloos waren besloten ze zelf maar dat we ze allebei zouden krijgen. De beesten werden terplekke geslacht, geplukt en schoongemaakt. Later bleek dat er ook nog een varken geslacht was…wat ervan over was, was de volgende dag in het winkeltje te koop. Er werden wel 7 of 8 gerechten mee gemaakt en dat gaat net iets anders dan bij ons. De eend en de kip werden van kop tot teen in kleine stukjes gehakt. Alles werd gewokt met groenten en kruiden….zelfs de snavel. Dat werd dus kluiven. Samen met de zelfgestookte rijstwijn in een theeketel maakte dat het een hele gezellige avond werd. We hebben heerlijk gegeten en veel gelachen.

Longji, China 3

Door de rijstwijn sliepen we ook heerlijk. s’Ochtends aten we versgemaakte broodjes Bao Pao van de vrouw des huizes….met zowel hartige als zoete vulling…heerlijk vers.

Dragon’s Backbone Rice Terraces

De volgende ochtend gingen we naar de Dragon’s Backbone Rice Terraces. We namen afscheid van deze aardige mensen en gingen opweg. Het weer was een stuk beter en de route ging dit keer naar beneden. Bij het panoramapunt aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de rijstterrassen…ontzettend groen, door de vele regen natuurlijk.

Dragon's Backbone Rice Terraces

Dragon’s Backbone Rice Terraces

Moe maar voldaan

We liepen verder naar beneden en namen de lokale bus terug naar Yangshuo. Moe maar voldaan gingen we naar ons hotel om eens lekker te douchen en te slapen….het was een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden.

Pin It on Pinterest

Share This