Echt de lokale bevolking leren kennen? Dat doe je met een homestay, slapen bij de lokale bevolking. Mijn eerste keer was in 2002 in China. We zaten in Yangshuo waar we een homestay boekten bij een lokale gids, Qin Qan, die we in een restaurant ontmoetten.
Op pad naar onze homestay
We gingen met de lokale bus naar Hepingxiang in Longsheng. Daarvandaan liepen we verder naar het huis waar we zouden slapen. Het is er nogal bergachtig en ondertussen was het gaan regenen. Het huis lag in het dorpje Longji, vlakbij de beroemde Dragon’s Backbone Rice Terraces. Met een groepje klommen we over slipperige paadjes naar boven. We werden natter en natter, maar na 2,5 uur lopen kwamen we in het dorpje waar we hartelijk werden ontvangen door de eigenaar…wat bleek, die had de hele tijd voor ons gelopen in het groepje…haha. We kregen natuurlijk heel traditioneel thee aangeboden en toen we snel droge kleren hadden aangetrokken kregen we een rondleiding. Het was een groot houten huis met een wat kleiner huisje en een winkeltje er naast. In dit huisje zouden we slapen. Het grote huis was eigenlijk een grote open ruimte met in het midden een vuurplaats waarop gekookt wordt.
Geluk?
Onze gids wist ons te vertellen dat we geluk hadden…ze hadden nog geen ervaring met toeristen….huh? Geluk? Jazeker, want ze willen het jullie erg graag naar de zin maken…nou dat hebben we geweten…we hadden geluk.
Home cooking
Ons werd gevraagd wat we wilden eten, eend of kip. We hadden niet echt een voorkeur en tot onze verrassing werden er een levende eend en een levende kip de woonkamer ingebracht…deze of deze? Omdat wij een beetje besluiteloos waren besloten ze zelf maar dat we ze allebei zouden krijgen. De beesten werden terplekke geslacht, geplukt en schoongemaakt. Later bleek dat er ook nog een varken geslacht was…wat ervan over was, was de volgende dag in het winkeltje te koop. Er werden wel 7 of 8 gerechten mee gemaakt en dat gaat net iets anders dan bij ons. De eend en de kip werden van kop tot teen in kleine stukjes gehakt. Alles werd gewokt met groenten en kruiden….zelfs de snavel. Dat werd dus kluiven. Samen met de zelfgestookte rijstwijn in een theeketel maakte dat het een hele gezellige avond werd. We hebben heerlijk gegeten en veel gelachen.
Door de rijstwijn sliepen we ook heerlijk. s’Ochtends aten we versgemaakte broodjes Bao Pao van de vrouw des huizes….met zowel hartige als zoete vulling…heerlijk vers.
Dragon’s Backbone Rice Terraces
De volgende ochtend gingen we naar de Dragon’s Backbone Rice Terraces. We namen afscheid van deze aardige mensen en gingen opweg. Het weer was een stuk beter en de route ging dit keer naar beneden. Bij het panoramapunt aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de rijstterrassen…ontzettend groen, door de vele regen natuurlijk.

Dragon’s Backbone Rice Terraces
Moe maar voldaan
We liepen verder naar beneden en namen de lokale bus terug naar Yangshuo. Moe maar voldaan gingen we naar ons hotel om eens lekker te douchen en te slapen….het was een geweldige ervaring die ik iedereen kan aanraden.
Bijzondere ervaring – kip of eend en de krijg je ze beide. Weet wel van mij zelf dat ik niet een dier op kan eten als ik die net nog levend heb gezien. Ik geef ook de voorkeur aan om bij de locale bevolking te slapen.
Heeft ook niet mijn voorkeur, maar je liep daar ook niet even naar de McDonalds…toen niet iig, weet natuurlijk niet hoe toeristisch het nu is ?
Wat een mooie ervaring!
Ik vind het ook heerlijk om te overnachten bij mensen thuis.
Ja he! Je ervaart dan het echte lokale leven…in een hotel heb je dat iets minder.
Wat heerlijk om te lezen en wat een ervaring Martin! Toevallig was mijn eerste homestay in Azië ook in China. Het enige lastige was dat ze geen woord Engels konden en we zelfs niet uit de voeten kwamen met ons point-it boekje ;p Die rijstvelden zijn trouwens ook prachtig zeg, mooi!
Dat kan best wel eens lastig zijn idd. Wij hadden gelukkig een gids bij ons die redelijk engels sprak en een beetje kon vertalen….tegenwoordig heb je natuurlijk gewoon een vertaal app op je smartphone ?
Een mooie ervaring moet het zijn geweest. Je hebt je slaapplek pas die dag gevonden door in een restaurant tegen iemand aan te lopen? Dat zijn wel de leukste ervaringen. Zeker als ze ook zo gastvrij zijn en eigenlijk alles doen om je het naar je zin te maken. Dat moet een bijzonder moment zijn geweest.
Ja dat was het zeker. In Yangshou lopen veel gidsen rond en die verkopen tourtjes, waaronder homestays…het leek ons heel leuk om te doen…dus gedaan ? geen spijt van…geweldige ervaring!
Dat kan ik me voorstellen. Wist je het van te voren al of was het een spontane beslissing?
Spontaan…niet over nagedacht totdat we in Yangshou kwamen….eerst nog een paar dagen gewacht totdat de regen wat minder was, maar toen het kon zijn we meteen gegaan.
Zoete verse Bao Pao broodjes, ik zit letterlijk te watertanden achter mijn laptop. Mooie ervaring en heel gaaf om zo de lokalen gewoonten te leren kennen. Goed idee zo’n home stay!
Zeker een aanrader…zowel bao pao ? als een home stay…
Mijn eerste homestay was in Vietnam en ook daar moest een eend er aan geloven. Gelukkig ben ik vegetariër en was er tofu 😉 . Ik vind slapen in een homestay echt ontzettend leuk.
Voor een vegetarier is tofu natuurlijk een veel betere optie ?. Maar ook voor een niet vegetarier is het best wel even wennen aan het moeten kiezen tussen levende dierenvoor het diner…daar zijn we niet helemaal meer aan gewend.
O help! De snavel! Maar wat ik de Chinese keuken lekker hè?! Bijzondere plek om te overnachten, wat een ervaring!
Ha ha, ja inclusief snavel…dat krijg je hier niet bij de afhaalchinees ? ik vond het eten in het zuiden van China beter dan in het noorden. Doordat het daar minder droog is, konden we vaker groenten en fruit eten. In het noorden is dat door de droogte wat minder. Vooral buiten de grote steden. In Beijing is natuurlijk wel van alles in overvloed te krijgen.
Wat een bijzondere ervaring bij mensen thuis. Dat geeft altijd een mooi inkijkje in het dagelijkse leven van de bevolking. Ik zou wel even schrikken als er een levende eend en kip worden binnengebracht, waarvan je weet dat je die iets later op je bord hebt liggen.
Ja, het was ook wel een beetje een ongemakkelijke situatie, wij staan toch wat verder weg van de natuur als het om ons eten gaat…
Slapen in een homestay is altijd leuk… fijn om zo een goed beeld van het lokale leven te krijgen en dat je geld ook direct bij de mensen zelf terecht komt. In Longji hebben wij in één van de vele houten guesthouses geslapen, voelde ook best lokaal, omdat het allemaal heel kleinschalig was. 🙂
Ik was er in 2002, volgens mij waren er toen wat minder mogelijkheden om te slapen. Kleinschalig vind ik altijd veel gezelliger. Ben wel benieuwd hoe het er nu is….moet er eigenlijk niet aan denken dat er allemaal grote hotels staan…
Ik zou spontaan vegetariër worden als ze voor mij ter plekke een kip en een eend slachten. Je krijgt op deze manier wel een kijkje in het echte leven in China en dat heeft wel wat.
Ik ga eind mei een bliksembezoek brengen aan China. Op weg naar Indonesië maak ik een tussenstop in Xiamen. Ben je daar toevallig ook geweest?
Hahaha, ja dat snap ik wel. Ik Xiamen ben ik niet geweest…in 2002 van Chengu naar Hongkong gereisd…mooie route, maar dus niet in Xiamen gekomen. Veel plezier daar en in Indonesie!
Wat een bijzondere ervaring is het toch om bij lokalen te slapen, hoewel ?…..Dieren eten doe ik al weinig maar als ze nog net voor me gelopen hebben zou ik het echt niet willen/kunnen. Die rijstterrassen zijn prachtig. Die wil ik zelf nog weleens tijdens een mooie wandeling van dichtbij bekijken.
Ja, dat was wel een ‘dingetje’, maar ja, je wilt de mensen ook niet beledigen.
Het is een geweldig gebied om te wandelen…schitterende natuur!
Een mooie ervaring! Zo fijn om bij aardige mensen te overnachten. En wat een schitterend mooi uitzicht op die terrassen. Was die regen toch nog ergens goed voor ?
Haha, ja…zonder regen geen groene rijstvelden inderdaad ?
Wat leuk dat je zulke oude ervaringen weer leest. Zo zie je maar dat reizen heel bijzonder is en het je voor lange tijd nog bij blijft. Want als dit een normaal nachtje weg was geweest had je het zoveel jaar later niet zo uitgebreid kunnen beschrijven.
Het helpt wel dat ik op iedere reis een reisdagboek bij hou, maar dit is wel een herinnering die ik nooit zal vergeten. Bovendien een ervaring die ik iedereen kan aanraden.
Wat een gave ervaring! Kip of eend, dan toch maar allebei, lijkt me erg gek. Zeker als je het beestje nog levend hebt gezien. Het is inderdaad de beste manier om de lokale bevolking te leren kennen, door bij ze te slapen. Dat heb ik in Ghana ook een aantal keer gedaan. En wat een prachtige rijstvelden hebben ze daar!
Oh gaaf! Dat lijkt me heel bijzonder om in Ghana te doen…moet ook een speciale ervaring zijn…ken Ghana eigenlijk niet als reisbestemming…ga ik snel wat aan doen ?
Wat een gave ervaring! Ik zie het wel eens bij Reizen Waes of 3 op Reis, maar jij hebt het écht meegemaakt bij de lokale bevolking thuis. Zo’n verse kip en eend, dat is niets voor mij. Maar anderzijds hoort het er voor hen bij, dus toch ook bijzonder om zo’n ritueel mee te maken.
Haha, dat is wel een veelgehoorde reactie dat het voor velen lastig zou zijn om een dier te eten dat ze levend hebben gezien….ook voor mij! Maar misschien zegt het meer over ons dan over hen…
Gaaf verhaal, herkenbaar…
Ook nog wat van de rijstwijn geproefd?
Ja, maar het was niet echt een Grand Cru ?