Hoogtepunten van Schotland

Van de hooglanden tot Edinburgh, puur genieten!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ReisverhalenWereldgerechten

Eigenlijk was onze reis naar Schotland één groot hoogtepunt, maar ik heb toch geprobeerd om te bepalen wat het voor mij is dat Schotland zo’n gave bestemming maakt en waardoor ik er bijna onbedwingbaar naar terug wil. We hebben een groot deel van Schotland gezien tijdens onze roadtrip en ook al waren het maar 12 dagen, we hebben toch een hele goede indruk gekregen. Dit zijn voor mij de hoogtepunten die Schotland zo bijzonder maken.

De meren

Het beeld van zo’n Loch tussen de heuvels met de wolken en mist die daar tussen blijft hangen is voor mij absoluut een van de hoogtepunten, met monster of zonder monster. Als je van meren houdt dan zit je in Schotland goed. Het bekendste is natuurlijk Loch Ness en dat is ook gelijk het grootste meer qua inhoud. Het diepste meer is Loch Morar met maar liefts 310 meter op het diepste punt. Onderstaand zie je Loch Shiel bij het bekende Glennfinnan viaduct.

Hoogtepunten Schotland

Kastelen

Ik was vroeger al gek op kastelen en ridders en was een trouwe fan van de stripboeken van De Rode Ridder van de bekende tekenaar Willy Vandersteen. In Schotland kun je de kastelen bijna niet missen. Sommige zijn nog slechts ruines, maar andere zijn nog in prachtige staat. We bezochten het mooie kasteel bij Dunvegan op Skye en kwamen onderweg ook langs Dunrobin Castle. Een prachtig stukje bouwkunde uit de 15e eeuw. Andere kastelen die je ook zeker moet bezoeken zijn natuurlijk Edinburgh Castle in de hoofdstad en Eilean Donan Castle.

Hoogtepunten Schotland

Stranden

Dat was nu wel het allerlaatste waar ik vantevoren aan gedacht heb bij Schotland. Er zijn ook prachtige stranden waar het nog echt rustig is en met prachtige uitzichten. Je moet het een beetje treffen met het weer, maar als het zonnetje begint te schijnen dan zie ik mezelf hier wel een dagje genieten.

Schotland, Ullapool naar Wick via de John O'Groats route

Kliffen

Schotland heeft heel veel ruige kusten met steile indrukwekkende kliffen. Dit zijn prachtige plekken om vogels en andere dieren te spotten. In mijn blog over de route van Ullapool naar Wick door de Schotse Hooglanden beschreef ik al dat een droom uitkwam door een papagaaiduiker te spotten, maar ook zonder papegaaiduikers zijn de kliffen spectaculair.

Hoogtepunten Schotland

Valleien

Waar je veel hoogeverschillen hebt, zie je ook grote groene valleien. Groen, groener, groenst zover je kunt zien. Prachtig toch? Dit was in het Cairngorms National Park. Dit is ook weer z’n prachtig stukje Schotland met één van de mooiste autoroutes van Schotland. Hierover ga ik nog een apart blog schrijven.

Hoogtepunten Schotland

Dieren

Tsja, dieren kun je ook genoeg spotten in Schotland. Naast de vele vogelsoorten maak je ook regelmatig kans om langs de kust zeehonden en dolfijnen te zien. Op land moet je niet verbaasd staan als je ineens oog in oog staat met een hert.

Schotland, Ullapool naar Wick via de John O'Groats route

Hoogtepunten Schotland

Schotland, Ullapool naar Wick via de John O'Groats route

Hoogtepunten Schotland

De Kelpies

Een letterlijk hoogtepunt zijn de Kelpie, twee paardenhoofden van staal. Kelpies zijn watergeesten uit de Schotse mythologie. De Kelpies zijn maar liefst 30 meter hoog.

Het eten

Ik zeg altijd dat het eten in een land voor mij voor 50% bepaalt of een reis geslaagd is of niet. Nou, dan is Schotland dubbel en dwars geslaagd, want het eten is ontzettend lekker. Zo lekker zelfs dat ik er het blog Schotland, een culinaire ontdekking over schreef.  Ik heb nog nooit zoveel en zulke verse vis gegeten als tijdens deze reis.

Schotland culinair

Whisky

Ik ben zelf niet zo’n whiskyliefhebber, maar toch vond ik het een hoogtepunt om een miniproeverij voor onszelf te organsiseren en ook nog een echte distilleerderij te bezoeken, The Glenlivet. Naast verschillende Glenlivet whisky’s probeerden we ook nog de Oban 14YO en de Talisker 10YO van Skye. 

Schotland culinair

Edinburgh

Last but not least is een bezoek aan Edinburgh natuurlijk ook een hoogtepunt. Een prachtige stad waar je zeker een paar dagen kunt doorbrengen. We deden er lekker toeristisch en liepen langs alle toeristische attracties, de Royal Mile met op het hoogste punt Edinburgh Castle, Calton Hill met een prachtig uitzicht over de stad en natuurlijk het beeld en de begraafplaats van Greyfriars Bobby, het bekendste hondje van Schotland.

Hoogtepunten Schotland

We hebben genoten van Schotland en reden van hoogtepunt naar hoogtepunt. Maar in Schotland zit het mooie ook zeker in de kleine dingen. Een prachtige bloem of een zeepok op een rots in zee. Het is altijd en overal genieten!

Hoogtepunten Schotland

Hoogtepunten Schotland

 

Pin It on Pinterest

Share This